Başka yere vekaleten görevlendirilenlerin mali hakları...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ocak 2013 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki görüş, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü personel mevzuatından alınmıştır.

T.C.
MALİYE BAKANLIGI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlügü
Personel Mevzuatı ? I Dairesi

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU ÇERÇEVESİNDE VEKALET MÜESSESESİ

Ahmet Koray KAZANCI
Devlet Bütçe Uzman Yardımcısı

Danısman
Yakup TEKİN
Devlet Bütçe Uzmanı

Ankara 2007

4.3. Geçici görev yollugu
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, 175 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, bulundukları yerden baska bir yerdeki göreve vekil olarak atananlara Harcırah Kanunun geçici görevle baska bir yere gönderilenlere iliskin hükümlerinin uygulanacagı belirtilmektedir.

Buna göre 6245 sayılı Harcırah Kanununun ?Muvakkat5 vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye)? baslıklı 14 üncü maddesinde memuriyet merkezlerinin bulundugu mahal dısındaki bir vazifeye vekaleten gönderilen memurlara muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilecegi ve hamal, bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masraflarının da ayrıca ödenecegi belirtilmektedir.

Diger taraftan aynı Kanunun ?Geçici görev gündeliginin verilebilecegi azami süre? baslıklı 42 nci maddesinin 1 inci fıkrasına göre geçici bir görev ile baska bir yere gönderilenlere, görev mahalline varıs tarihinden itibaren verilen gündeliklerin yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı is için ve aynı sahsa 180 günden fazla verilemeyecegi hüküm altına alınmıstır. Söz konusu hüküm vekaleten baska bir yere gönderilenler için de uygulanmakta olup burada unutulmaması gereken nokta, ?Bunlara vekalet ettikleri kadronun degil, asli görevlerine ait kadronun gündeligi...?* nin ödenecegidir.

Bulundugu yerden baska bir yerdeki kadroya vekalet ettirilen memurlara Harcırah Kanunu hükümleri çerçevesinde ödeme yapılmasına karsın, vekalet aylıgı ödemesi yapılmamaktadır. Nitekim Kanunun 175 inci maddesinin 1 inci fıkrasında bu durumda olan memurlara iliskin olarak sadece Harcırah Kanununa atıf yapılmıs, ayrıca bir vekalet aylıgı ödemesinden bahsedilmemistir.

Ancak anılan memurlar, Kanunun 152 nci maddesine dayanılarak yürürlüge konulan 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Yan Ödeme Kararnamesinin ?Vekalet? baslıklı 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendine göre vekalet ettikleri görev veya kadro için öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının asli kadro veya görevleri karsılıgında almakta oldukları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, zam ve tazminatlar arasında dogan farktan yararlandırılır.

* (SÖYLER, İlhami, Maliye Dergisi, Ekim-Kasım-Aralık 1993, Sayı 115)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber