KDV sonrasında, 2. elde fiyatlar artacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ocak 2013 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
KDV sonrasında, 2. elde fiyatlar artacak

1-Vatandaş yeni konut yerine 'bakımlı' 'ikinci el'e yönelir


*'Konutta yüzde 18 KDV' yürürlüğe girdi


Yeni yılın ilk gününde gelen KDV sürprizi, emlak piyasasını altüst etti. Büyükşehirlerdeki yeni projelerin vergisi yüzde 18'e fırlayınca, sıfır konut almak zorlaştı. Uzmanlar, 'Eskiye talep patlar, bu da ikinci el fiyatlarını artırır' diyor.

ESKİ EVE RAĞBET ARTAR

İZMİR Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, KDV oranlarındaki değişimin, vatandaşı yeni ev yerine 2. ele yönelteceğini belirtti. Bununla birlikte 2. el konut satışlarında önemli bir artışa neden olacağını ifade eden Güleroğlu, 'Yüzde 18'lik KDV, konutun fiyatını da yüzde 18 artıracak. Bu durum ise ev fiyatlarına aynı oranda yansıyacak. Örneğin, 200 bin lira olan bir konut, yüzde 18 KDV de eklendiğinde 236 bin liraya satılacak.

İKİNCİ ELİ HAREKETLENDİRİR

BU durum ikinci el konut pazarını, dolayısıyla ikinci eldeki fiyatları da hareketlendirecek' dedi.

EMLAK uzmanlarına göre sıfır konutta örneğin yüzde 10-20'lik fiyat artışı, ikinci ele aynı oranda yansımasa bile yüzde 5-7'lik artışa yol açacak. Fiyatlardaki bu psikolojik artış ise ikinci el konutları daha avantajlı duruma getirmiş olacak. Eski konutlar, ufak tadilatlarla daha uygun rakamlara alıcı bulabilir...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber