Bakan Bayraktar: 6,5 milyon konut yenilenecek

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Ocak 2013 17:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bakan Bayraktar: 6,5 milyon konut yenilenecek

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün dalga dalga yayıldığını belirterek, "Yaklaşık 6.5 milyon konutu, 20 yıllık bir periyot içerisinde yenileyeceğiz" dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki incelemelerinin ardından Muğla kent merkezine geçen Bakan Bayraktar, Akçaova Köyü'nde cuma namazı kıldı, daha sonra da AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyaret öncesi parti binası önünde açıklamalarda bulunan Bayraktar, Muğla'nın gerek Türkiye'de gerek dünyada çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Muğla'nın 840 bin nüfusuyla büyükşehirler arasına katıldığını kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Büyükşehir olması itibariyle bürokrasi azalacak, bütünlük artacak, imarda rahatlama gelecek ve köylerdeki yapılaşmalarda yaşanan sıkıntılar büyük ölçüde azalacak. Muğla, yüzde 60'ı orman, doğal SİT ve kentsel SİT olması dolayısıyla özel bir konuma sahip. 3 bin yıldan fazla bir tarihi var. 10 yıldır iktidarda olan hükümetimiz, Muğla'ya özel önem veriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. hükümetinin icracı bakanlıklarından biri olarak, Muğla'ya karşı daha fazla sorumluyum. Sahillerine, tarihi dokusuna, tabiat yapısına ve ormanlık alanlarına dikkat etmek suretiyle vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarına, koruma ve kullanma dengesini gözeterek, bundan sonra yaptığımız kanuni düzenlemeyle çok daha rahatlatıcı bir ortam sağlayacağız. Denizlerimizi ve koylarımızı hep beraber koruyacağız."

Afet riski taşıyan alanlarda şehir dönüşümüne çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Bayraktar, "Bir afet ve deprem olduğu zaman yıkılacak bina bulunmaması lazım. Afetlerde insanlarımız canını kaybetmesin. Türkiye'de afet riski altındaki alanların ve binaların dönüştürülmesi seferberliğini başlattık. Vatandaşlarımız kendi binalarının durumlarını az çok bilir. Tetkik ettirsinler. Şimdi KDV çıktı, afet riski altındaki binalarda dönüşüm KDV'den muaf. Binasını dönüştürecek insanımızın aldığı krediye de faiz desteği veriyoruz. Vatandaşımız, riskli binasını boşaltırsa kira yardımı yapıyoruz. Bunun tapu, ruhsat ve noter harcı yok, alım satım vergisi yok, bir sürü harçlardan muaf tutuluyor. İnsanımız, kendi evinin riski olup olmadığına baktırsın ve müteahhitte vererek ya da kendileri yaparak dönüştürsün. Dönüştüremezlerse biz dönüştürmek zorundayız. Bu yasa, insanımızın canını kollamaya yöneliktir. Yaklaşık 6.5 milyon konutu, 20 yıllık bir periyot içerisinde yenileyeceğiz" diye konuştu.

Bakan Bayraktar konuşmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasını açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber