Tutuklu ve hükümlülerin sağlık giderleri hakkında genelge

Adli olaya taraf kişiler, hakkında tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine hükmedilenler ile tutuklu ve hükümlü tedavi gideri hakkında

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ocak 2013 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
Sağlık Bakanlığı

Sayı : 64047795/23642684/010-06

Konu : Adli olaya taraf kişiler, hakkında tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine hükmedilenler ile tutuklu ve hükümlü tedavi gideri hk.

.......................................... VALİLİĞİNE

(GENELGE) 2013/2

İlgi: a) 09.08.2004 tarihli ve 13480 (2004/104) sayılı Genelge.

b) 01.02.2005 tarihli ve 1792 sayılı Genel Yazı.

c) 11.02.2005 tarihli ve 2398 sayılı Genel Yazı. ç) 12.09.2005 tarihli ve 17594 sayılı Genel Yazı.

d) 24.04.2006 tarihli ve 8113 (2006/49) sayılı Genelge.

e) Adli vakalara ait fiyat tarifesi hakkında 16.05.2012 tarihli ve 7007 (2012/22) sayılı Genelge.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerince Bakanlığımıza bağlı hastaneler ve üniversite hastanelerine sevk edilen tutuklu ve hükümlüler, hakkında tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine hükmedilenler ile adli olaya taraf olan ve adli makamlarca sağlık durumlarının belirlenmesi ve adli rapor düzenlenmesi amacıyla gönderilen sanık, mağdur ve müşteki durumundaki kişilerin tıbbi muayene, kontrol, tetkik ve tedavilerine ait giderler, ilgi (a), (b), (c), (ç) ve (d)'de kayıtlı genelge ve genel yazılarımızda yer alan hükümler doğrultusunda yürütülmekte idi. Hükümlerin bir kısmının güncelliğini yitirmiş olması nedeniyle anılan düzenlemeler yürürlükten kaldırılmış olup, bahse konu sağlık giderlerine ilişkin uygulamaların iş bu genelge kapsamında yürütülmesi gerekmektedir.

1- ADLİ OLAYA TARAF OLAN (TRAFİK KAZASI HARİÇ) KİŞİLERİN TEDAVİ GİDERLERİ:

a- Adli olaya taraf olan ve adli makamlarca sağlık durumlarının belirlenmesi ve adli rapor düzenlenmesi amacıyla gönderilen sanık, mağdur ve müşteki durumundaki kişilerin tıbbi muayene, kontrol, tetkik ve tedavilerine ait giderler ilgilinin SGK hak sahibi olması halinde Sağlık Uygulama Tebliği usul ve esasları kapsamında anılan Kuruma fatura edilmesi gerekmektedir.

b- Herhangi bir nedenle genel sağlık sigortasından faydalanmayan kişilerin bahse konu giderleri Bakanlığımızca karşılanacaktır.

c- Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer almayan ancak Bakanlığımız ve üniversite hastanelerinde adli tıbba yönelik yapılan işlemler ilgi (e) Genelge'de belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

2- HAKKINDA TEDAVİ VE DENETİMLİ SERBESTLİK TEDBİRİNE HÜKMEDİLEN KİŞİLERİN TEDAVİ GİDERLERİ:

Mahkemelerce 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 109 uncu maddesi gereğince hakkında adli kontrol kararı verilen kimselerin sağlık durumlarının belirlenmesi amacıyla resmi sağlık kurumlarında yaptırılan muayene, tetkik ve tedavi bedelleri ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında verilen tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin kararın yerine getirilmesi sırasındaki tedavi bedelleri Bakanlığımızca karşılanacaktır.

3-TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN TEDAVİ GİDERLERİ:

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerince Bakanlığımıza bağlı hastanelere ve Bakanlığımız hastanelerince üniversite hastanelerine (vakıf üniversiteleri hariç) sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin;

a- Yatarak tedavisi esasında gerekli görülen her türlü ilaç, muayene, tetkik, tahlil ve tıbbi malzemeleri sağlık hizmet sunucusu tarafından karşılanacaktır.

b- Ayakta tedavide tıbbi muayene, kontrol, tetkik, diş protezi ve tedavilerine ait giderler sağlık hizmet sunucusu tarafından karşılanacak olup, hastane tarafından temini mümkün bulunmayan tıbbi malzemeler (ortez, protez, gözlük, işitme cihazı, şeker ölçüm çubuğu, hasta alt bezi vb.) ile ilaç bedelleri Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

c- Hükümlünün estetik amaçlı tedavi giderleri kendisi tarafından karşılanacaktır.

4- ÖDENEK TALEBİNE İLİŞKİN ESASLAR:

1 inci maddenin b fıkrası, 2 nci madde ile 3 üncü maddenin a ve b fıkralarında sayılanlara resmi sağlık hizmet sunucuları tarafından sağlanan sağlık hizmeti giderlerine ilişkin talepler;

a- Tedavi giderleri müracaat tarihinde yürürlükte bulunan Sağlık Uygulama Tebliği ve eki fiyat tarifelerindeki birim fiyatlar üzerinden ücretiendirilecektir.

b- Bakanlığımız sağlık tesislerinden üniversite hastanelerine (vakıf üniversiteleri hariç) şevki yapılarak bu hastanelerce verilen sağlık hizmet bedellerinin ödenek talebi, şevki yapan sağlık tesisinin belirtilmesi suretiyle Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliğine fatura edilecektir. Faturaların KBS sistemine girişi şevki yapan sağlık tesisi tarafından yapılacaktır.

c- Üniversite hastanesine (vakıf üniversiteleri hariç) acil hallerde yapılan doğrudan müracaatlarda ise tedavi giderleri ildeki en yakın sağlık tesisinin belirtilmesi suretiyle Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliğine fatura edilecektir. Faturaların KBS sistemine girişi en yakın sağlık tesisi tarafından yapılacaktır.

ç- Ödenek talepleri bütçenin 15.75.00.62-07.3.1.10-1-03.9 ekonomik sınıflandırma düzeyine konulan ödenekten karşılanacaktır. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca yapılacak olan ödemelerde Maliye Bakanlığı'nın (Muhasebat Genel Müdürlüğü) Kamu Harcama ve Bilişim Sistemine (KBS) yapılan girişler dikkate alınacaktır. Hizmet sunucuları tarafından Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına (Finans Hizmetleri Başkan Yardımcılığı) herhangi bir fatura gönderilmeyecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Nihat TOSUN Bakan a. Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber