Rehabilitasyon merkezleri kapatılıyor

2012’nin mayıs ayından bu yana, sayıları hızla artan ve hizmet kaliteleri düşen özel özürlü rehabilitasyon merkezleri kapatılıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ocak 2013 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖZEL Özürlü Rehabilitasyon Merkezlerinin devletin engellilere verdiği, “İki asgari ücret tutarındaki” yardım parasından yararlanmak için evlerden engelli topladığı ve buna karşılık, yeterli hizmet vermediği iddiaları, sistem değiştirtiyor. 2012'nin Mayıs ayından bu yana, sayıları hızla artan ve hizmet kaliteleri düşen rehabilitasyon merkezlerinin yenilerinin açılmasına izin verilmiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çok sayıda şikâyetin kendisine ulaşması üzerine yeni rehabilitasyon merkezlerinin açılmasıyla ilgili talepleri dondurdu. Hazırlanan yeni yönetmelikle bu merkezlerin açılması zorlaştırılırken, denetimleri de artırıldı. Yeni yönetmelik, rehabilitasyon merkezlerinde bulunması gereken görevli sayısı, fizyoterapist, psikolog kadrolarının sayısını artırıyor. Fiziki koşullar, zeminin yapısı, teknik donanım, fizik tedavi materyalleri konusunda zorunlu olması gereken aletler tek tek belirtiliyor.

10 MERKEZ KAPANDI

Bu yönetmeliğe uymayan rehabilitasyon merkezleri için süre verilecek. Belirlenen sürede kendisini yenilemeyen merkezler kapatılacak. Yılda 1 kez yapılan denetimin sayısının yanı sıra şikayetler üzerine yapılan denetimler de artırılacak. Bakanlık, son 6 ay içerisinde 10 özel rehabilitasyon merkezini kapatırken, halen faaliyet gösteren 150 merkezi de mercek altına aldı.

Rehabilitasyon merkezlerinin sayısının fazla, denetiminin ise az olduğu eleştirileri yapılıyor. Yeni sisteme ayak uyduran rehabilitasyon merkezleri çalışmaya devam ederken, eksiklik, Sivil Toplum Örgütlerine kurdurulacak yeni bakım merkezleriyle giderilecek. Bakanlık, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bir tür hizmetlerin STK'lar üzerinden yapılması, devletin de bunları denetlemesi projesi yapıyor.

Sistemde sorunlar var

Devlet, 2006'dan bu yana, özürlüsü olan ailelere evde bakım için “bir asgari ücret”, rehabilitasyon merkezleri için ise “iki asgari ücret” tutarında yardım yapıyor. Yardım uygulamasının başlamasıyla birlikte, özel rehabilitasyon merkezlerinin sayısı hızla artarken, engellilerin “ticari meta” olarak kullanıldığı iddiaları da gündeme oturdu. Bakım merkezleri için özürlüleri ailelerden, pazarlıkla alan simsarların ortaya çıktığı, ölen engellilerin yardım paralarının alınmaya devam edildiği, kimsesiz engellilerin vasiliklerinin bu kişiler üzerine geçirildiği iddiaları, bakanlık müfettişleri tarafından araştırılmaya başlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber