3 bin TL maaş var ama usta yok

Dünya da cam sektörünün en önemli ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye’de, camcılar 3 bin lira maaşa camcı ustası bulmaktan zorlanıyor. İşadamı Dinçer Türkmen, meslek liselerine camcılık bölümünün konulması ve usta yetiştirilmesi için çalışmalarda bulunacaklarını bildirdi

Haber Giriş : 18 Ocak 2013 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 bin TL maaş var ama usta yok

MAAZ İBRAHİMOĞLU

Yıllık 8 milyar Dolarlık iş hacmi bulunan camcılık sektörü ara eleman yetersizliği yüzünden her yıl yüzde 90 civarında küçülmektedir. Camcılık sektöründe de yetişmiş eleman sıkıntısından dolayı işletmelerin çoğu düşük performans ile çalışmaktadır. Camcılık sektörüyle inşaat gibi sektörlerin birlikte yürüdüğünü belirten Türkmen, bu kaybın büyük bir ekonomik zarara mal olacağını belirtiyor. Bu da her yıl sektörü milyonlarca dolar zarara uğratmaktadır. Türkiye cam ustalığı sorununu çözmezse, inşaat sektöründe çok ciddi aksamalar olacaktır.

Sorunun çözümü için devletin Milli eğitim Bakanlığını harekete geçirmesi gerektiğini belirten Türkmen, bu işin meslek okullarından cam bölümü açılarak aşılacağını vurguladı. Türkmen, “Kanaatimce bu sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı bu eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısında behemehâl bir kaç tane meslek lisesini pilot olarak seçerek derhal cam ustalığı ve cam sanatı bölümünü açmalıdır. Yaklaşık 30 yıllık cam sektöründe faaliyet gösteren bir işadamı olarak bu bölümlerin öğrenci yetiştirmesi için eğitim konusunda Milli eğitime mesleki birikimlerimi büyük bir keyifle sunacağımı belirtirim. Eğer Bakanlık böylesi bir eğitim teşebbüsünde bulunursa, cam sektöründeki işadamlarının çoğu canı gönülden bu eğitime her türlü katkıda bulunacaklardır” dedi.

3 bin lira maaş

3 bin liralık maaşa çalıştıracak eleman bulamadıklarını belirten Türkmen,

“Düşünebiliyor musunuz, bugün aylık 3 bin liraya bir cam ustası bulamıyoruz. Bütün sosyal ve iyileştirme haklarını vermemize rağmen maalesef cum ustası bulamıyoruz. Sektör çok ciddi anlamda teknik elaman krizi yaşıyor. Değişen eğitim sistemi Çıraklı ve teknik personel açığını arttırmanın ötesinde büyük bir felaket haline getirdi. Cam sanatı ve cam ustalığı ile ilgili ortalama beş meslek lisesinde bölüm açılması halinde ve her sınıfın standart sayıda öğrenciden teşkil edilmesi durumunda, bu öğrencimiz mezun olmadan iş sahibi olacaktır” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Ömer Dinçer'den ricada bulunan Türkmen, “Lütfen çok acil olarak en az 10 meslek lisesinde eğitim öğretimin ikinci yarısında cam sanatı ve ustalığı bölümü açılması hayatiyet arz etmektedir. Ve biz cam sanayicileri ve esnafları olarak Sayın Bakan'a mezun olan öğrencilerimize iş garantisi verdiğimizi/vereceğimizi buradan ilan ediyorum.

Eğer cam sektöründe çığ gibi büyüyen teknik eleman ihtiyacı giderilmezse, yarın inşaat ve taahhüt işlerinde çok ciddi yığılmalar ve infialler meydana gelecektir” diyerek durumu değerlendirdi.

Milat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber