Yakın korumalara 'zehir' eğitimi/Video

Emniyet Genel Müdürlüğünün VIP koruma kursularında (önemli kişileri koruma kursu), son dönemde sıkça gündeme gelen zehirli maddeyle suikast girişimlerine karşı eğitimler artırıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2013 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AA ekipleri, "Güven-Polisin Dünyası" projesi kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen VIP koruma kursundaki faaliyetleri görüntüledi.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Özel Harekat Dairesi Başkanlığının eğitim sahasında düzenlenen kursa, başkentte ve Diyarbakır'daki farklı birimlerde görevli 19 polis katıldı.

Her yıl düzenlenen bu kurslarda, yakın korumada temel prensipler, yaya ve motorcu koruma teknikleri, suikast yöntemleri ve terör örgütlerinin eylem stratejileriyle ilgili eğitim veriliyor.

Eğitimlerde, engelli ve sisli parkurlarda gerçek mermi ve bombalar kullanılıyor. Hareket halinde, tekli ve ikili koruma düzeni, bu düzende atış teknikleri uygulamalı olarak gösterilirken, ortaya adeta nefes kesen görüntüler çıkıyor.

Yakın koruma adayları, ileri düzeyde atış teknikleri ve fiziki güçlerinin artırılmasına yönelik eğitim almanın yanı sıra terör örgütlerinin son dönemde kullanmaya başladığı suikast yöntemlerine ilişkin bilgilerini yeniliyor.

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlenerek öldürüldüğüne ve bazı ülke liderlerinin de aynı yöntemle suikaste uğradığına dair iddialar nedeniyle yakın koruma kurslarındaki eğitimlerin yeniden gözden geçirildiği belirtildi.

Kurslarda, daha önce de ele alınan zehirli maddelerle suikast girişimleri konusuna daha fazla ağırlık verildiği öğrenildi.

-Korumaların zehirli maddeye dikkati artacak-

VIP koruma kursundaki eğitmenlerden 1. Sınıf Emniyet Müdürü Fatih İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk polis teşkilatında özellikle nitelikli koruma kavramına büyük önem verildiğini ifade ederek, bu doğrultuda yakın koruma polisinin kendisini sürekli yenilemesi için eğitimler düzenlediklerini söyledi.

Yakın korumaların iyi bir eğitim alması için çalıştıklarını vurgulayan İnal, ''Bürokratlarımızı, gerek hakimlerimiz, savcılarımız, akademisyenlerimiz ve gazetecilerimizi gerekse ülkemiz içinde koruma kararı alınan kişileri en üst düzeyde korumakla mükellefiz'' dedi.

Yakın koruma görevi yürüten polisin niteliklerinin çok fazla olması gerektiğini ifade eden İnal, şunları kaydetti:

''Yakın korumaların insan psikolojisini, protokolü silah ve patlayıcı madde konusunda uzmanlaşmaları gerekiyor. Arkadaşlarımız bu alanlarda yetiştiriliyor. Bunun yanı sıra sıkça kamuoyunu meşgul eden zehirlenme faaliyetleri, zehirlenmenin bir suikast aracı olarak kullanılması meselesi var. Biz zaten bunu işliyorduk ama son dönemde bunun üstüne daha fazla eğilmeye başladık. Arkadaşlarımız kimyasal silahlardan biyolojik silahlara kadar bunun yanında zehir türevi maddelerin suikast girişimlerinde kullanılmasından dolayı hassaslar. Bu hassasiyetin kazandırılması için kendilerine saha dışında ve dershane ortamında da eğitim veriyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber