'130 bin öğretmen açığı var'

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, ülke genelinde 130 bin öğretmen açığı olduğunu bildirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2013 13:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KalDer Bursa Şubesi ve BUSİAD işbirliğiyle düzenlenen 11. Kalite ve Başarı Sempozyumu, 'Geleceği Hazırlamak' temasıyla devam etti. Almira Otel'de düzenlenen sempozyumun ikinci gününde 'Ömür boyu eğitim ve insan' konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, program öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Balıbey, öğretmen yetiştirme çalışmalarını Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile birlikte yaptıklarını belirtti. Öğretmenlerin vasfı konusunda sözü olan herkesin fikrini aldıklarını belirten Ömer Balıbey, "Bununla ilgili 'öğretmen strateji belgesi' var. Bunun çalışmasını yapıp bitirdik, bunun devamı gelecek. Yeni Bakanımız Nabi Avcı geldikten sonra bu strateji belgesini baştan değerlendiriyoruz, eksiklerini gideriyoruz" dedi.


*Son rapora göre; branş bazında öğretmen açığı


Türkiye'de bulunan 780 bin öğretmenin değişik üniversite ve sistemlerden geldiğine işaret eden Balıbey, "Öğretmenlerimiz çok fedakar insanlar, çok başarılı işler yapıyorlar. Ama kalitede mükemmele ulaşmak için hiçbir zaman yeter demiyoruz. Özellikle öğretmen için bunu diyemeyiz. Çünkü öğretmenler toplumun rol modeli ve lideridir. Biz de öğretmenlerimizin daha iyiye gitmesi için neler yapılması gerektiğini araştırıyoruz. Öğretmen yeterliliklerinin maksadı da bu. Öğretmen yeterlilikleri ve toplam kalite çalışması bir yol çalışması. Öğretmen mükemmeli yakalayarak öğrencisine bunu yansıtmalı. Yani neticede bu bir ürün, biz eğer iyi ürün yetiştirirsek bu ülkeye yansır" şeklinde konuştu.

"130 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR"

Şu anda 130 bin civarında öğretmen ihtiyacı olduğunu bildiren Balıbey, şunları söyledi:

"Öğretmen açığımız elbette var, yıllardır var. Şu anda bizim 130 bin civarında öğretmen açığımız var, ama 360 bin de öğretmen fazlalığımız var. Arz-talep ilişkisine bakıldığında öğretmenlerimizi Maliye Bakanlığı'nın verdiği bütçeye göre alıyoruz. Arz-talep dengesine göre öğretmen alınıyor. Her sene MEB 40-50 bin öğretmen alıyor."

Lider ülke olmanın yolunun iyi öğrenci yetiştirmeden geçtiğini anlatan Balıbey, "Biz madem dünya devleti olmak ve eğitimde lider ülke olmak istiyoruz, bu ancak nitelikli öğrenci ile olur. Çünkü çok genç bir nüfusumuz var. Yüzde 37'si üniversite ve lisede okuyan çocuklarımız var. Lider ülke olacak isek nitelikli eğitimi elde etmeliyiz. Nitelikli eğitim de nitelikli öğrenci ile olur. Onun için öğretmen yeterlilikleri ve öğretmen strateji belgesi öğretmenimizi mükemmelliğe götürecektir. Biz de bakanlık olarak bunun gayreti içindeyiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber