1000 öğrenciye 1 rehber öğretmen düşüyor

ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Banu İnanç, açık nedeniyle Türkiye'deki okullarda 1000 öğrenci için 1 rehber öğretmen (PDR uzmanı) görevlendirildiğini söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Nisan 2013 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
1000 öğrenciye 1 rehber öğretmen düşüyor

Normal şartlarda 200 öğrenciye 1 uzmanın görevlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. İnanç, okullarda yaşanan şiddet olayları ve sosyal sorunlara dikkat çekerek, öğrencilerin sağlıklı gelişimi ve sosyal gereksinimleri için okullardaki PDR uzmanı açığının giderilmesini istedi.

Prof. Dr. İnanç, rehber öğretmenin okullarda çok önemli görevler üstlendiğini, öğretmen, öğrenci, veli ve okul yöneticiler arasında iletişim kurduğunu ifade etti. Prof. Dr. İnanç, "Çağdaş eğitim anlayışı, bireylerin sadece bilgi ve beceri ile donanmasını değil aynı zamanda psikoloji ile yapmaya sahip olmasını da amaçlar. Okul dışında ki yaşanan sorun, çocuğun uyumuna yansır, PDR uzmanları gerek müdahaleyi yaparak çocukların okul dışında yaşadığı psikolojik sorunlarla baş etmeye yardımcı olur. Bazen de çocuğun okulda yaşadığı başarısızlıklar onun psikolojik dengesini bozar. PDR uzmanları onun kendine olan güveninin sağlamlaştırır" dedi.

'ÜNİVERSİTELER YETERLİ MEZUN VERMİYOR'

Prof. Dr. Banu İnanç, Türkiye'deki neredeyse bütün üniversitelerde PDR ile ilgili bilim dalının bulunduğunu ve yılda yaklaşık 850 öğrencinin mezun olduğunu aktardı. Prof. Dr. Banu İnanç, şunları kaydetti:

"Mezunların büyük çoğunluğu da ihtiyaç gözetilerek Milli Eğitim Bakanlığı'nca ataması yapılarak okullarda görevlendirilmektedir. Ama ülkemizdeki öğrencinin fazla olması nedeniyle, ataması yapılan bu kadar PDR uzmanı dahi yeterli değildir. Açık nedeniyle PDR uzmanı birden fazla okul ile ilgilenmek durumunda kalabiliyor. Bu kadar özverili çalışmaya karşın yine de bazı okullarda psikolojik danışman bulunmamaktadır. Uygulama gereği psikolojik danışmanın bazı okullarda görevini sınıf öğretmenleri üstleniyor. Yine de bu uygulamada yeterli olmuyor. Çocukların okula, eğitim sistemine uyumu sosyal ve zihinsel gelişimleri için etkin olan uzmanların boşluğu hissedilebilmektedir. Bu açığın kapatılması her açıdan topluma faydalı olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber