Kamu avukatlarına suçlama... Davaları temyiz bile etmiyorlar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2006 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, kamu avukatlığını özelleştirmek için harekete geçiyor. Kamu avukatlığı yerine özel hukuk bürolarından hizmet satın alınması için çalışma yapılmasını gündeme alan Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, önümüzdeki günlerde kanun teklifi vererek konuyu Meclis'e taşıyacak.

Kamu avukatlığının çürümüş bir kurum olduğunu, her yıl devletin bu yüzden katrilyonlarca lira zarara uğradığını kaydeden Akgün, "Yolsuzluk, usulsüzlük davalarında sürekli olarak devlet kaybediyor. Kamu avukatları temyiz etme gereği bile duymuyor. Sadece zaman dolduruyorlar" dedi. AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, devletin sırtındaki kamburlardan biri olarak nitelendirdiği kamu avukatlığının kaldırılmasını istedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e bir mektup gönderen Akgün, kamu avukatlığı kurumunun devleti zarara uğrattığı vurguladı. Kamu avukatlığı ve hukuk müşavirliğinin devletin bütün haklarını savunan, devletin tüm işlemlerinde hukuka uygunluk konusunda bilgi verip yol gösteren, devleti tüm saldırılardan hukuk kalemini kullanarak koruyan, yalnızca devletin ve kamunun hukuksal işlemlerini yürütebilen, davalarını takip edebilen meslek mensupları olduğunu dile getiren Akgün, bu kesimin devlet adına yaptıkları işler karşılığında hem maaş aldığını hem de il ve ilçelerde davaları takibe giderken yol gideri ve tazminat aldığını bildirdi. Bunun da kamu kurum ve kuruluşlarına ayrı bir yük getirdiğine işaret eden Akgün, hükümetin bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi yaparak kadrolu kamu avukatlığını kaldırmasını talep etti. Bunun yerine objektif ölçütlerle belirlenmiş ihale yoluyla avukatlık hizmeti satın alınmasını öneren Akgün, böylece devletteki gereksiz kadro fazlalığının azalacağını, devletin daha az maliyetle daha fazla iş yapacağını kaydetti. Akgün, Şahin'e 'Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu avukatı ve hukuk müşaviri sayısı toplamı kaç? Bu kişilerin almış olduğu maaş ne kadar? 2005 yılında kaç davaya baktılar ve ne kadar vekalet, yol ücreti ve tazminat ücreti aldılar? Kamu kurum ve kuruluşlarındaki kamu avukatlığı ve hukuk müşavirliği kadrolarının iptal edilerek avukatlık hizmetinin hizmet alımı veya ihale yoluyla avukatlık bürolarından alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?" diye sordu.

AK Parti Karaman Milletvekili Akgün, kamu avukatlığının çürümüş bir yapı olduğunu söyledi. Devlet memuru oldukları için görev yaptıkları şartlarda verimli olamadıklarını kaydeden Akgün, kamu avukatlarının bazen bir ilin tüm ilçelerindeki davalara bakmak zorunda olduğunu dile getirdi. Devletin bu kurum nedeniyle her yıl katrilyonlarca lira zarara uğradığını belirten Akgün, kamu davalarının iyi takip edilmediğini iddia etti. "Kamu avukatları sadece zaman dolduruyor" diyen Akgün, kamunun alacaklarının tahsili konusunda istenilen oranın yakalanamadığını ifade etti. Akgün, önümüzdeki günlerde vereceği kanun teklifine ilişkin şunları söyledi:
"Devletin davası kazanılmış bir çoğunun umurunda değil. Bazen çok önemli ve büyük davaların temyiz edilmediğini görüyoruz. Çünkü onların umurunda değil. Yolsuzluk, usulsüzlük davalarında kamunun sürekli zarar ettiğini, devletin sürekli kaybettiğini görüyoruz. Bu nedenle devlet, memur gibi avukat çalıştıracağına özel hukuk bürolarıyla çalışmalı. Özel avukatlar dava kazanmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Bu nedenle de kamu da özel avukatlık bürolarından ihale yoluyla hizmet satın almalıdır. Böylece hem gelir artar hem de daha düşük maliyetle hizmet satın almış olunacak. Örneğin TMSF'nin alacakları, bakanlıkların elektrik kaçakları konuşuluyor, mazot kaçakları konuşuluyor. Bunlardan devletin alacağını tahsil etmek çok zor. Ama özel avukatlık bürolarına belli yüzdeler karşılığında verilmiş olsa devletin zararı olmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber