AİHM, ilk kez Anayasa Mahkemesi'ni adres gösterdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'den gelen bir davada, Anayasa Mahkemesi'ni "iç hukuk yollarının tüketilmesi için" ilk defa adres olarak gösterdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 18:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

AİHM, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılması ile ilgili son yasal düzenlemeyi dikkate aldı ve Hasan Uzun isimli vatandaşın 2013 yılının ocak ayında yaptığı başvuruyu "iç hukuk yolları tamamen tüketilmediği" gerekçesiyle reddetti.

Karar 2'ye karşı 5 oyla alındı. Uzun, açtığı kamulaştırma davasıyla ilgili olarak "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı ile ilgili 6'ncı ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14'üncü maddesini ihlal ettiğini" iddia etmişti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kurallarına göre, AİHM'e gelen davalara bakılmadan önce iç hukuk yollarının tüketilmesi ilkesinin gözönüne alındığı vurgulanan bugünkü gerekçeli kararda, hak ve özgürlüklerin ihlaliyle ilgili davalarda kişisel olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakkının son dönemde Türkiye'de tanınması örnek gösterilerek Uzun'un başvurusu reddedildi.

Anayasa Mahkemesi'ni iç hukuk yollarının tüketilmesinden önce son durak olarak gören AİHM, bununla birlikte Anayasa Mahkemesi'nin davayla ilgili vereceği kararın "etkin iç hukuk yolu" olup olmadığı yolunda ise şimdiden bir hüküm veremeyeceğini belirtip, bu konuyu davanını tekrar kendisine gelmesi halinde ilerde tekrar değerlendirebileceği mesajını verdi.

Muhabir: Paris

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber