İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur, köşe yazarlığı yapabilir mi?

Devlet memuru bir gazetede köşe yazarlığı yapabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Temmuz 2013 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur, köşe yazarlığı yapabilir mi?

DAHA ÖNCEKİ DOSYALAR

1- Yabancı dil bilmenin maaşa etkisi nedir?

2- Doğu'da çalışan hangi memurların maaşı artar?

3- Amir uygun görürse, memurun maaşı artabilir mi?

4- Memur ticaret yapabilir mi?

5- Yüksek lisans bitirmenin maaşa etkisi var mıdır?

7- Doktora yapmanın maaşa etkisi var mı?

8- Memur, kitap yazarak para kazanabilir mi?


MEMURUN DERGİLERDE MAKALE YAZMASI VEYA KÖŞE YAZARLIĞI YAPMASI?

Bu sorunun da hukuki boyutu kitap yazmanın aynısı gibidir. Tıklayınız. Memurların telif ücreti karşılığında bir dergide makalesinin yayımlanmasının bir sakıncası bulunmamaktadır.

Ancak hem dergide hem de bir gazetede köşe yazarlığı yapacak memurların şu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun 15. Maddesinde basına bilgi ve demeç verme yasağı düzenlenmiştir. Bu madde de, devlet memurlarının "kamu görevleri hakkında" basına bilgi ve demeç vereceği düzenlenmiştir. Bu madde, memurların yürütmekte oldukları bir dosyayla ilgili bilgi vermeyecekleri anlamına gelmektedir. Örneğin belediyedeki bir mühendis, önünde olan bir şartnameye dair bir değerlendirme yazısı yazamaz. Yine bir okul müdürü yürütmekte olduğu bir göreve ilişkin olarak basında çıkan haberle ilgili direkt olarak basına açıklama yapamaz. Ancak bu kişiler yürütmekte oldukları bir konuya ilişkin olmayan konulara ilişkin değerlendirme yapabilirler. Konuyla ilgili olarak, memurlar.net tarafından 2003 yılında hazırlanan ayrıntılı dosya için tıklayınız.

Yine makale yazımında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu siyaset yasağıdır. 657 sayılı Kanunun 7. maddesinde memurun herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunmasını yasaklamış ve "hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde" bulunamayacakları ve bu eylemlere katılamayacaklarını hüküm altına almıştır. Bu nedenle, bir memurun yapılan bir düzenlemeyi sadece teknik olarak açıklamalı, düzenlemenin siyasi boyutu var ise bu konuya değinmemelidir. Aksi halde kişi hakkında disiplin cezası açılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber