İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Maaş artışı amirinin iki dudağı arasında olan memurlar var mıdır?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Ağustos 2013 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amir uygun görürse memurun maaşını arttırabilir mi? Bu soru garip gelebilir ama biz cevap olarak amir uygun görürse memura maaş artışı sağlayacak bir unvan verebilir ve maaşını arttırabilir. Hatta aynı unvanda dahi maaş artışı sağlayabilir.

Konuyu detaylarıyla izah edelim

1999 yılına kadar memurun unvan değiştirmesinde inisiyatif amirlerdeydi. Ancak koalisyon hükümetinin sağ ve sol ortaklardan oluşması ister istemez atamalarda denge oluşturmayı gerektirdi ve bu denge arayışı o yıl getirilen görevde yükselme uygulaması gibi hayırlı bir işe vesile oldu. Yönetmeliğe konulan altı aylık geçiş sürecinde yine sınavsız birçok atama oldu. Hatta bu işin mutfağında çalışanlar geçiş sürecinde sınavsız olarak sekreterlerini şube müdürü olarak atadılar ve tarihe geçtiler.

Ancak, sınavsız atama arayışları hiçbir zaman durmamış, kimi zaman sınavsız atanılan kadrolar tahterevalli gibi kullanılmış kimi zaman da genel yönetmeliğe konulan istisnalar kullanılmıştır. İşte bu kadrolara yapılan atamalar amirlerin iki dudağı arasında olup, gerekli memnuniyet sağlandıktan sonra yapılacak sınavsız atama ile maaş artışı gelmektedir.

Bazen aynı unvanda maaş artışı takdire bağlı olabilmektedir

Görevde yükselme kapsamı dışında yapılan atamalarda da takdir hakkı maaş artışı sağlayabilmektedir. Memur kadrosunda görev yapan bir personel VHKİ (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni) kadrosuna atanarak önemli tutarda maaş artışı elde edebilmektedir. Memurla VHKİ kadrosu birbirinin üstü olmadığı için sınava tabi de değildir. Bu iki kadroda bulunanların farklı görevleri yaptığını iddia etmekte mümkün değildir. Bir bakanlıkta bakan veya müsteşar, üniversitede rektör, belediyede başkan veya genel müdürlükte genel müdür çalıştırdığı memuru VHKİ kadrosuna atayabilmekte ve önemli tutarda maaş artışı sağlayabilmektedir.

VHKİ kadrosuna niçin talep var?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber