Firar eden PKK'lılar yakalandı

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden firar eden 17 tutuklu ve hükümlü, 1 gün sonra Ortaçanak köyü kırsalında yakalandı, 1 firari ise halen aranıyor. İHA’lar tarafından yerleri tespit edilen firarilerin, yakalandıkları sırada silahsız olduğu öğrenildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2013 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"PKK'ya üye olmak", "yardım ve yataklık etmek" suçlarından Bingöl M Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 18 kişi dün kazdıkları tünelden firar etti.

Bingöl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin işbirliğiyle yürütülen operasyonda, İnsansız Hava Aracı aracılığıyla da havadan ve karadan arama tarama yapıldı.

Düzenlenen operasyonlara Kobra ve Skorksy helikopterleri de destek verdi.

Firar eden 18 tutuklu ve hükümlüden 17'si Bingöl Merkez Ortaçanak köyü kırsalında yakalandı. Kayıp olan Ekrem Taş isimli tutuklunun yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Güler, 18 firariden 17'sinin yakalandığını açıkladı.

Güler, "Olayın üzerinden 24 saat geçmeden cezaevi firarilerinden 17'sinin yakalandığını memnuniyetle ifade ediyorum" diye konuştu.

Bütün gece operasyonu takip ettiğini belirten Muammer Güler, "17'si gece tespit edildi. Bir kişinin daha o bölgede olduğunu tahmin ediyoruz. Onun da yakalanmasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Hem emniyet hem de jandarma teşkilatımızı, emeği geçen valiler, genel komutan ve genel müdür başta olmak üzere herkesi kutluyorum" dedi.

EKREM TAŞ'IN ARANMASINA DEVAM EDİLİYOR

Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nden firar eden 18 PKK'lıdan 17'sinin yakalanmasının ardından izine rastlanılmayan Ekrem Taş'ın aranmasına devam ediliyor. Bingöl nüfusuna kayıtlı olan Taş'ın kırsal kesimde gün boyu yapılan operasyonlarda akşam saatlerine kadar izine rastlanılmadı. Bingöl'ü iyi bilen Taş'ın kırsala giden gruptan ayrıldığı ihtimali üzerinde duran güvenlik güçleri, operasyonlarını kent merkezinde de yoğunlaştırdı.

Bu arada yetkililer, akşam saatlerinde internet haber sitelerinde yar alan 'Ekrem Taş, Yakalandı' haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve firari PKK'lının aranmasına devam edildiğini kaydetti.


-İçişleri Bakanı Güler:
-"Kaçışın akabinde, 24 saatlik sürede yakalanmış olmalarını başarılı bir operasyon olarak değerlendiriyorum"
-"Böylesi olayların bir daha yaşanmaması bakımından yapılacak tespitlere göre, alınacak yeni tedbirler de olabilir"

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün Bingöl Cezaevi'nden firar eden 18 tutuklu ve hükümlünün yakalanmasına ilişkin, "Kaçışın akabinde, 24 saatlik sürede yakalanmış olmalarını başarılı bir operasyon olarak değerlendiriyorum" dedi.

Güler, Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapanış toplantısına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dün Bingöl M Tipi Cezaevi'nden 14'ü tutuklu 4'ü hükümlü bölücü terör örgütü mensubu 18 kişinin kaçtığının vardiya değişimi sırasındaki sayımda belirlendiğini anımsatan Güler, olayın hemen ardından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Valiliğin de dahil olduğu geniş çaplı bir inceleme başlatıldığını anlattı.

Ankara'dan bir ekibin de bölgeye sevk edildiğini hatırlatan Güler, arama-tarama çalışmaları sırasında gece firarilerin bulunduğu yerlerle ilgili tespitlerin yapıldığını, bu bölgelere Jandarma Özel Harekat taburlarının indirildiğini, Bingöl'ün 15 kilometre kuzeyindeki Ortaçanak bölgesinde firarilerin yakalandığını bildirdi.

Güler, "Teröristler dağda mı yakalandı" sorusuna "Evet, Ortaçanak bölgesinde dağda yakalandılar" yanıtını verdi.

Firarla ilgili incelemenin de devam ettiğini belirten Güler, "Ama hemen kaçışın akabinde, 24 saatlik bir süre içerisinde yakalanmış olmalarını başarılı bir operasyon olarak değerlendiriyorum. Jandarma ve istihbarat birimlerimizi de yürekten kutluyorum. Elbette böylesi olayların bir daha yaşanmaması bakımından yapılacak tespitlere göre, alınacak yeni tedbirler de olabilir" dedi.

-"Birtakım desteklerle, işbirliğiyle yapılmış olma ihtimali vardır"

Firarilerin yakalandıkları yere kadar yürüyerek mi gittikleri yönündeki soruya da Güler, şu yanıtı verdi:

"Oraya nasıl ulaştıkları konusunu değerlendireceğiz. Nerede elbise değişikliği yapıldı, nerede araçlarla değiştirildi. İçeriden dışarıdan buna kim destek oldu? Mutlaka bunun birtakım desteklerle, işbirliğiyle yapılmış olma ihtimali vardır. Çünkü 2 yıl boyunca hangi aletlerle o kadar toprak nereye götürüldü gibi birtakım soruşturmalar var. Adalet Bakanlığımız cezaevi içindeki tedbirler yönünü araştıracak. Cezaevinin iç güvenliğini Adalet Bakanlığı sağlıyor. Dış koruması Jandarma Genel Komutanlığının uhdesinde. Biz de o yönden mülkiye ve Jandarma Genel Komutanlığı müfettişleriyle olayı araştırıyoruz. Olayın bu boyutu ayrı. Yakalanma boyutu da çok önemliydi. Yakalanmış olmaları önemli bir gelişmedir."

Firarilerin sorgudan sonra hangi cezaevine konulacağının sorulması üzerine Güler, bunun Adalet Bakanlığınca değerlendirileceğini belirtti. Bakan Güler, olayda ihmali tespit edilenlere yönelik soruşturmaların ardından müeyyidelerin hayata geçeceğini söyledi.

İşte PKK'lıların firar ettiği o tünel - Foto Galeri

Firari PKK'lıların suç dosyası kabarık!

Mahkumlar kazdıkları tünelden firar etti

Bir yıl tünel kazdılar elektrik bile döşediler/ Video

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Bingöl Valiliği, kaçan 18 firarinin yakalanma çalışmalarının hiçbir aşamasında çatışma olmadığını ve ateşli silah kullanılmadığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, dün Bingöl M Tipi Cezaevi'nde bulunan 4 hükümlü ve 14 tutuklunun kazdıkları tüneli kullanmak suretiyle cezaevinden firar ettikleri bildirildi.

Olayın anlaşılmasından itibaren güvenlik birimlerinin koordineli çalışması ile firarilerin yakalanmalarına yönelik olarak gidebilecekleri yerler üzerinde çalışmalar başlatıldığı kaydedilen açıklamada, "Yapılan tespitler sonucunda düzenlenen operasyonda 17 firari Bingöl merkez Ortaçanak bölgesinde yakalanmıştır. Firarilerden 1 kişiyi yakalama çalışmaları devam etmektedir. Yakalama çalışmalarının hiçbir aşamasında çatışma olmamış ve ateşli silah kullanılmamıştır" denildi.

Dün firar edip bugün yakalanan 18 PKK'lının iki ayrı koğuşta kaldıkları, koğuşlar arasında bağlantıyı sağlamak için tavandan delik açtıkları öğrenildi

Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nden dün firar eden ve bugün yakalanan 4'ü hükümlü 14'ü tutuklu 18 PKK'lının iki ayrı koğuşta kaldıkları, bu koğuşlar arasında bağlantıyı sağlamak için tavandan delik açtıkları öğrenildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bingöl M Tipi Cezaevi'ndeki firarın sabah yapılan sayımın ardından ortaya çıkmasıyla birlikte tünel fark edildi. Tünelin ne zaman kazılmaya başlandığı bilirkişi incelemesinin ardından ortaya çıkacak. Ancak uzmanlar, tünelin kazma işleminin bir yıllık bir iş olmadığı, daha eskiden kazılmaya başlandığı üzerinde duruyor. Firarilerin, tünelden çıkan hafriyatı da lavabo ve tuvalette suyla yok etmeye çalıştığı tahmin ediliyor.

Son bir yılda cezaevi kanalizasyonun 2 kere tıkandığı ve Bingöl Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü vidanjörüyle açıldığı ifade edildi.

Birinci kattaki beşinci koğuşta kalan 10, ikinci kattaki altıncı koğuşta ise 8 kişi kalıyordu. Firariler, iki koğuş arasında bağlantıyı sağlamak için tavandan açtıkları delikten geçip tünel kazma işine katılıyordu. Yetkililere görünmeden yaklaşık 50 metrelik tüneli tamamlamayı başaran firariler, cezaevi çevresindeki tel örgünün dibinden dışarıya açılan tünelin ucundan dışarı çıktı.

Gece karanlıktan faydalanan firariler, güvenlik güçlerine görünmeden tel örgünün yanından geçen sulama kanalı kenarına ve mahalle arasında çamurlu elbiselerini çıkarıp kayıplara karıştı.

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden dün firar eden 18 tutuklu ve hükümlü, bugün Bingöl Merkez Ortaçanak köyü kırsalında yakalanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber