Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı TBMM'ye sunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2006 22:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler tarafından açılacak özel öğretim kurumlarına açma izni verilmesi, kurumların eğitim-öğretim, yönetim, denetim ve gözetimi ile yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarının; eğitim-öğretim, yönetim, denetim, gözetim ve personel çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamayacak.

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunluluğu aranacak.

İhtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenler, haftada 30 saati geçmemek üzere özel okullarda ders verebilecekler. Bu öğretmenler, asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda görev alabilecekler. Bu öğretmenler, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saatinin yarısı kadar ücretli ders verilebilecekler.

Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1000 YTL tutarında devlet yardımı yapılabilecek. Bu tutar, her yıl Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak.

Okullarda okuyan öğrencilerin velileri tarafından okul ücretini karşılamak üzere alınan kredinin faizinin yüzde 50'sini geçmemek üzere belirlenen kısmı devletçe karşılanabilecek.

Okulların su, doğalgaz ve elektrik ücretlendirilmesi ise resmi okullara uygulanan tarife üzerinden uygulanacak.

Kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü olacaklar. Bakanlıkça bu oran yüzde 10'a kadar artırılabilecek.

Ücretsiz okutulacak öğrencilerin yüzdesi, seçimi ve kurumlara kabul şartlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Kurumlar ayrıca, öğrenim bursu da verebilecekler.

Bir okula alınabilecek yabancı uyruklu öğrenci sayısı, o okulda okuyan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenci sayısının yüzde 30'unu aşamayacak.

Tasarının yasalaşmasıyla 8 Haziran 1965 tarihli Özel Öğretim Kurumları Kanunu da yürürlükten kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber