4/C'li Öğretmenlerin Ders ve Ek ve Ders Saatlerine İlişkin MEB Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığında 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre görevlendirilen öğretmenler bulunmaktadır. Bakanlık bu statüdeki öğreticilerin; ilköğretim kurumlarındaki 4 ve 5 inci sınıflarındaki özel bilgi ve beceri isteyen İngilizce, bilgisayar, beden eğitimi, müzik, resim, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini okutmak üzere görevlendirilip görevlendirilemeyeceğiile alanları dışındaki diğer dersleri okutmak üzere görev verilip verilemeyeceğine ilişkin bir açıklama yayımlamıştır. Açıklamayı görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2006 00:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.PGM.0.23.01.01.1?698 /24333 09/03/2006
Konu: Sözleşmeli öğreticiler

İlgi: Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının giderilmesi amacıyla 657 sayılı Devlet Memurlar Kanununun 4/C maddesi kapsamında görevlendirilen kısmi zamanlı geçici öğreticilerin ilköğretim kurumlarındaki 4 ve 5 inci sınıflarındaki özel bilgi ve beceri isteyen İngilizce, bilgisayar, beden eğitimi, müzik, resim, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini okutmak üzere görevlendirilip görevlendirilemeyecekleri ile alanları dışındaki diğer dersleri okutmak üzere görev verilip verilemeyeceği hususlarında tereddütler oluştuğu Bakanlığımıza intikal eden sözlü ve yazılı başvurulardan anlaşıldığından bu konuda açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Eğitim kurumlarında öğretmensizlik nedeniyle boş geçen derslerin; öncelikle istekli bulunan kadrolu alan öğretmenlerce, yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda istekli olan diğer alan öğretmenlerince ilgi Esaslar kapsamında ek ders ücreti karşılığı okutulmasının sağlanması gerekmektedir.

Bunun mümkün olmadığı durumlarda da; sözleşmeli öğretici olarak görevlendirilenlerden azami faydanın sağlanabilmesi bakımından; haftada okutabileceği 24 saatlik ders görevini dolduramayanların, öğrenimleri ve diğer bilgi ve birikimleri çerçevesinde yapılacak değerlendirmeye göre alanında girdiği derslerle birlikte haftada 24 saati aşmamak kaydıyla diğer alan derslerini okutmak üzere görev verilebilecektir.

Örneğin; Beden eğitimi derslerini okutmak üzere Bakanlıkça görevlendirilen öğreticilerden haftada 12 saat ders okutanlara, bilgi ve birikimlerine göre 12 saat daha Türkçe dersi verilerek, haftada toplam 24 saat derse girmeleri sağlanacaktır. Bu görevlendirmeleri karşılığında da 26.8.2005 tarih ve 9345 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı ile 2005?2006 öğretim yılının ikinci yarıyılı için belirlenen ücret ödenecektir.

Ayrıca, bunlardan atandıkları alan uygun olması koşuluyla ilköğretim kurumlarının 4 ve 5 inci sınıflarında okutulan İngilizce, bilgisayar, beden eğitimi, müzik, resim-iş, iş eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini okutmak üzere görev verilmesi de mümkün bulunmaktadır.

Örneklendirmek gerekirse; ilköğretim kurumlarının 6, 7 ve 8 inci sınıflarında 16 saat derse giren bilgisayar, müzik veya beden eğitimi öğreticilerine, 4 ve 5 inci sınıflarda buna ilave olarak 8 saat daha ders görevi verilmek suretiyle haftada en fazla 24 saate kadar bilgisayar, müzik veya beden eğitimi derslerini okutmak üzere görev verilebilecektir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, 4 ve 5 inci sınıflarda görevlendirileceklerin öğrenimlerinin ve atandıkları alanın bu derslere uygun olmasıdır. Bilgilerinizi rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber