Askerde olduğu için ataması iptal edilen adaya ait İdare mahkemesi kararı

Haber Giriş : 17 Mart 2006 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


T.C
ANKARA İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO :2005/2643

DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN: Ahmet Aksu

VEKİLİ: Av.Ebubekir Dere
GMK Bulvarı, Ş.Danış Tunalıgil Sok. No 12/29, K:6,
Maltepe/Ankara

KARSI TARAF (DAVALI): Sağlık Bakanlığı-ANKARA

İSTEMİN ÖZETİ:Davacının askerlik yapmış olma şartını taşımadığı gerekçesiyle atamasının yapılmamasına ilişkin 24.10.2005 gün ve 167936 sayılı davalı idare işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmekteydi.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Ankara 10. İdare Mahkemesi'nce işin gereği görüşüldü:

Dava, davacının askerlik yapmış olma şartını taşımadığı gerekçesiyle atamasının yapılmamasına ilişkin 24.10.2005 gün ve 167936 sayılı davalı idare işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde, Devlet Memurluğuna alınacaklarda aranılacak genel ve özel koşullar tek tek belirtilmiş, aynı maddenin A-6 bendinde de, askerlik durumu itibariyle; a) askerlikle ilgisi bulunmamak, b) askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c) askerlik çağma gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak genel şartlar arasında gösterilmiş, maddenin B-2 bendinde ise, kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak özel koşul olarak öngörülmüştür.

Dosyanın incelenmesinden, davalı idarenin sağlık personeli ihtiyacını karşılamak amacıyla ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda davacının Mardin iline anestezi teknisyeni olarak yerleştirildiği, ancak açıktan atamasının yapılabilmesi için istenen belge ve bilgilerin tesliminden sonra yapılan incelemede, halen Ağrı Asker Hastanesi emrinde muvazzaf askerlik hizmetine devam ettiği ve devlet memuru olarak atanabilmesi için de 657 sayılı Yasanın 48. maddesi gereğince askerlikle ilgisi bulunmaması gerektiğinden bahisle davacının atamasının yapılmadığı anlaşılmaktadır.

Olayda, davacının ÖSYM tarafından yapılan sınava ait tercih kılavuzunda gerek bu sınava katılabilmek ve gerekse ataması yapılan davalı idarede göreve başlayabilmek için askerlik görevini fiilen yapmış olmak veya belirli bir süre tecil ettirmiş olmak koşuluna yer verilmediği açık olup, davacının da atamaya esas teşkil etmek üzere teslim ettiği belgeler arasında 25.11.2005 tarihinde terhis olacağına ilişkin belgeyi davalı kuruma verdiği ve terhis olduktan sonra davalı idarece yerleştirildiği anestezi teknisyenliği görevine başlatılabilmesi için 5.12.2005 tarihinde idareye başvurduğu görülmektedir.

Bu durumda, Mardin İline anestezi teknisyeni olarak yerleştirilen ve dava konusu işlemin tesis edildiği tarihten kısa bir süre sonra 25.11.2005 tarihinde terhis olan davacının, atamaya esas teşkil etmek üzere istenen belgeleri idareye teslim ettiği tarihte henüz muvazzaf askerlik görevini tamamlamamış olması, göreve başlatılmaması sonucunu doğurmayacağından, atamamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde, mevzuata aykırılık bulunmaktadır.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması durumunda giderilmesi güç zararlara yol açabilecek nitelikte bulunan dava konusu işlemin yürütülmesinin, 2577 sayılı Yasanın 27/2.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın durdurulmasına, 26.01.2006 gününde karar verildi

BAŞKAN
ŞEBNEM ÖZTÜRK
27878

ÜYE
BERRİN KARINCA
32818

ÜYE
ABDULLAH ARTUNÇ
33778

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber