2003 yılındaki naklen atama harcırahının verilmesi gerektiğine dair Karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mart 2006 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.


T.C
ANTALYA
İKİNCİ İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO :2003/1032
KARAR NO : 2004/712

DAVACI : Turhan ÇELİK
Fadime Tuncer İlköğretim Okulu Gazipaşa/ANTALYA

DAVALI : Antalya Valiliği

DAVANIN ÖZETİ : Davacı, Diyarbakır Çınar Fatih İlköğretim Okulu öğretmenliğinden Antalya Gazipaşa Fadime Tuncerİlköğretim Okulu öğretmenliğine yapılan 03.06.2003 tarihli atama işlemi sırasında tarafına yolluk ödenmemesi işleminin iptali ile hak edilen yolluğun yasal faiziyle birlikte tarafına ödenmesine karar verilmesini istemektedir.

SAVUNMA ÖZETİ : Savunma verilmemiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Antalya İkinci İdare Mehkemesince dava dosyası incelendi gereği görüşüldü:

Dava, Diyarbakır Çınar Fatih İlköğretim Okulu öğretmeliğinden Antalya Gazipaşa Fadime Tuncer İlköğretim Okulu öğretmeliğine yapılan 03.06.2003 tarihli atama işlemi sırasında yolluk ödenmemesi işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62. maddesinin sondan yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarla memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukların ödeme emri aranmaksızın saymanlıklarca derhal ödeneceği, 6245 sayılı Harcırah Kanununun işlem tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 10/1 maddesinde de; Yurt içindeki veya yurt dışındaki daimi bir vazifeye yeniden veya naklen tayin olunan memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı olarak harcırah verileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda Devlet memurlarına işlem tarihi itibariyle yürülükte bulunan Harcırah Kanunun hükümleri uyarınca yolluk ödemesi yapılması kanuni bir zorunluluktur.

Öte yandan davalı idarenin ara kararına cevap yazısında belirttiği 2003 yılı Bütçe Kanununun 51/f maddesinin yürürlüğü, Anayasa Mahkemesinin 22.07.2003 tarih ve 25176 sayılı Resmi durdurulmuş olup, her ne kadar Anayasanın 153. Maddesinin 3. fıkrası "Kanun, Kanun Hükmünde Kararname veya Yürkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzlüğü yada bunların hükümleri iptal kararlarının, Resmi Gazatede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar, gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının, Resmi gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar, gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükümünün yürülüğegireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih kararının Resmi Gazetede yayımlandığı gündem başlayarak bir yıl geçemez." 5. fıkrası ise "iptal kararları geriye yürümez" kuralını taşımaktaysa da, Anayasa Mahkemesince bir Kanunun veya Kanun Hükmünde Kararnamenin tümünün yada bunların belirli hükümlerinin Anayasa aykırığı konusu, ciddi bulunarak yürürlüğünün durdurulduğu bilindiği halde Anayasa aykırılığı konusunda ciddi belirtiler bulunan kurallara göre çözümlenmesi, Anayasanın üstünlüğü prensibine ve Hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği için uygun görülmeyeceğinden sözü edilen kararın, görülmekte olan bu dava da davaya da uygulanması gerektiğinde kuşku ve duraksamaya yer bulunmamaktadır.

Bakılan davada, öğretmen olan davacının, Diyarbakır ilinden Antalya iline atanmasına ilişkin 03.06.2003 günlü işlem nedeniyle yolluk ödenmeme gerekçesi, davacının kendi isteği ile atamasının gerçekleştirilmiş olmasına bağlı olarak 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununda yer alan 51/f maddesine dayanılmakta ise de anılan yasa maddesinin yürülüğü yukarıda belirtilen Anayasa Mahkemesi kararı ile durdurulduğundan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yukarıda metninde yer verilen 62. maddesi uyarınca yer değiştirme suretiyle atanan memura atama emri tebliğ edildiğinde yine yukarıda metnine yer verilen Harcırah Kanununun valilik atama işlemine esas teşkil eden bakanlık atama işleminin tesis edildiğinden bahisle yolluk ödememe yönünde işlem tesisinde, yukarıda belirtilen hukuki düzenlemelere uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşmıştır.

Bu Bağlamda, sözkonusu atama işlemi nedeniyle hak edilen yolluğun, davalı idarece hesaplanarak davacıya ödenmesine karar verilmesi isteminde kabulü gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, davacıya ödenmesi işleminin İPTALİNE, hak edilen yolluğun davalı idarece hesaplanarak davacıya ödenmesi isteminin KABULÜNE, yolluğun dava açma tarihi olan 26.09.2003 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü gösterilen yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya ödenmesine, artan posta üretiminin ve fazla yatırılan 4.990.000 TL harcın isteme halinde davacıya iadesine, Antalya Bölge İdare Mehkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 07.07.2004 tarihinden oybirliği ile karar verildi.

BAŞKAN
Altan ŞAHİN
27047

ÜYE

Işıl YILMAZ
38443

ÜYE
Nejla Şen
38458

Yargılama Giderleri
Başvuru harcı 7.880.000
Karar harcı 7.880.00
Posta gideri 14.700.000
Toplam 30.460.000TL

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber