Askerlik şartı aranan, bu nedenle de yerleştirmesi iptal edilen işlemin iptaline dair karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mart 2006 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.


T.C.
İSTANBUL
1. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2005/2671

DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN : Özgür BURMALI
VEKİLLERİ :
Av. Burhan TOKTAŞ & Av. M. Fatih SAĞLAM
Şirinevler Mh. Mahmubey Cd. No:13/59 Bahçelievler/İSTANBUL

DAVALI : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. Mustafa TAŞ

DAVANIN ÖZETİ : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı itfaiye eri kadrosuna yerleştirilen davacının, atama isteminin reddine ilişkin 22.09.2005 tarih ve 3966 sayılı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacının ÖSYM müraacat formunda belirtilen itfaiye eri olarak atanacak adaylar için özel şartlar bölümünün (C) bendinde yer alan "askerliğini bitirmiş olması" şartını taşımadığından atamasının yapılamayacağı belirtilerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren İstanbul 1. İdare Mahkemesince işin gereği görüşüldü;

Dava Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı itfaiye eri iptali kadrosuna yerleştirilen davacının, atama isteminin reddine ilişkin 22.09.2005 tarih ve 3966 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinin (A) Genel Şartlar bölümünün 6. bendinde, "Askerlik durumu" itibariyle;
a) Askerlik ilgisi bukunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bukunmak
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veye yedek sınıfa geçilmiş olmak"
koşuluna yer verilmiş, aynı maddenin (B) Özel Şartlar bölümünün 2. bendinde de; kurumların özel kanun ve diğer mevzuatında aranacak şartlar taşımak,memur olabilmak için bir koşul olarak belirtilmiştir.

Dosyanın incelenmesineden, 5-15 temmuz 2005 tarihleri arasında İlk Defa Kurum ve Kuruluşlarına memur olarak atanacak adayların yerleştirme başvurularını kabul eden Öğrenci Seçme ve Yerleştirmr tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye eri kadrosuna yerleştirilen davacının atanma talebinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından,ÖSYM müracaat formunda belirtilen itfaiye eri olarak atanacak adaylar için özel şartlar (c) bendinde yer alan "askerliğini bitirmiş olması" şartını taşımadığı nedeniyle reddi üzerine bekılen davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Bu durumda 657 sayılı Kanunun 48. maddesi B-2 bendinde, her ne kadar kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranılan şartları taşımak koşulu getirlmiş ve bu madde uyarınca kurumlara personel aranılacak özel nitelikleri belirleme yetkisi verilmiş ise de, bu yetkinin genel Kanun olan 657 sayılı Kanuna aykırı olarak, bu Kanunda düzenlenmiş bulunan konularda ayrıca bir kısıtlama yapmak şeklinde kullanılmayacak olması karşısında, 657 sayılı Kanunun yukarıda aktarılan hükmüne aykırı olarak yapılan düzenlemede ve bu düzenlemeye dayanılarak tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır.

Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin 2577 sayılı Yasanın 27/2. maddesi uyarınca dava sonunçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne 02.01.2006 tarihinden oybirliği ile karar verildi.

BAŞKAN
M:Salih ÖZBİLGİN
27487

ÜYE
Mustafa CERAN
33803

ÜYE

Ömer ÇAPA
94905

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber