4969 sayılı Kanun nedeniyle verilmeyen harcırahlara ilişkin Konya 2. İd. mah.'sinin olumlu kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mart 2006 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

T.C.
KONYA
2. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2005/716
KARAR NO : 2005/1369

DAVACI: A.Samet ÖZEKİNCİ- DSİ 4. Bölge Müdürlüğü Ermenek Barajı ve Hes Şube Müd.Ermenek KARAMAN

DAVALI: DSİ Genel Müdürlüğü

VEKİLİ : Av. Melih ERTALU-DSİ 4. Bölge Müdürlüğü KONYA

DAVANIN ÖZETİ : DSİ Diyarbakır X. Bölge Müdürlüğü'nden. Konya IV. Bölge Müdürlüğü Ermenek Barajı ve Hes İnş. Kont. Başmühendisliğine mühendis olarak atanan davacıya bu atama sebebiyle sürekli görev yolluğu ödenmeyeceğine ilişkin atama onayındaki ibarenin 4969 sayılı kanunun Anayasaya aykırı olduğu, itirazen Anayasa Mahkemesine götürülmesi gerektiği iddialarıyla iptali ile sürekli görev yolluğunun davalı idareden tahsili ile tarafına ödenmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacıya 4969 sayılı kanun gereğince yolluk ödenmesinin mümkün olmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerekliği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren. Konya.2. İdare Mahkemesi'nce dava dosyası incelenerek isin gereği görüşüldü:

Dava. DSİ Diyarbakır X. Bölge Müdürlüğü nden. Konya IV. Bölge Müdürlüğü Ermenek Barajı ve Hes İnş. Kont. Başmühendisliğine mühendis olarak atanan davacıya bu atama sebebiyle sürekli görev yolluğu ödenmeyeceğine ilişkin atama onayandaki ibarenin 4969 sayılı kanunun Anayasa'ya aykırı okluğu, itirazen Anayasa Mahkemesine götürülmesi gerektiği iddialarımla iptali ile sürekli görev yolluğunun davalı idareden tahsili ile taralına ödenmesi istemişle açılmıştır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 4969 sayılı kanunun 1. maddesiyle değişik 10.maddesinde kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere Yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlar yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt iyinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahalline kadar yol masrafı, yevmiye aile masrafı ve yer değiştirme masrafının birlikte serilmesi öngörülmüştür.

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 4969 sayılı kanunun 1. maddesiyle değişik 10.maddesinde bendinin Anayasaya aykırı olduğundan bahisle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru üzerine Anayasa Mahkemesinin 04.05.2005 tarih 1:2004 54 . K:2005'24 sayılı karan ile söz konusu bendin başına 31.7.2003 günlü 4969 sayılı yasa ile eklenen "kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verilmiş, bu karar 26.1 1.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Bakılan davada: DSİ Diyarbakır X. Bölge Müdürlüğü'nden. Konya IV. Bölge Müdürlüğü Ermenek Barajı ve Hes inş. Kont. Başmühendisliğine mühendis olarak kendi talebi üzerine 11.03.2005 tarihli onayla atanan davacının atama kararnamesinde yolluk verilmeyeceğinin belirtildiği, bu nedenle davacıya hu atamadan dolayı yolluk ödenmediği, davacı tarafından alama kararnamesinin yolluk ödenmeyeceğine ilişkin kısmının iptali istemiyle iş bu davanın ayıklığı anlatılmaktadır.

2709 sayılı Kanun'la kabul edilen T.C. Anayasası'nın 153. maddesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğu, kararların resmi gazetede hemen yayınlanacağı ve yasama, yürütme ve başvuru organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı, itiraz yolu başlıklı 152. maddesinde de. mahkemelerin: uygulanmakla olan kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasa'ya aykırı görürse veya tarafların bu konuda ileri sürdükleri iddiayı ciddi bulursa Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakacağı. Anayasa Mahkemesi'nin işi kendisine gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verip açıklayacağı bu süre içinde karar verilmezse mahkemenin yürürlükteki kanun hükümlerine göre davayı sonuçlandıracağı, ancak Anayasa Mahkemesi kararının esas hakkındaki karar verilinceye kadar gelmesi durumunda mahkemenin buna uymak zorunda olduğu kuralı yer almıştır.

Buna göre mahkemelerce, bakılmakta olan davalarda uygulanan kanun ya da kanun hükmünde kararname hükmünün Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiği durumlarda söz konusu kanun ya da kanun hükmünde kararname hükmüne göre hüküm kurma imkanı bulunmamaktadır. Aksi durum Anayasa'nın 157. maddesinde yer alan Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını bağlayacağını belirten hükme aykırılık teşkil edecektir.

Bu duruma göre 6245 sayılı Harcırah Kanununun 10. maddesinin 1. bendine 4969 sayı!ı yasa ile eklenen "kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere" ibaresinin Anayasa Mahkemesi'nce iptaline karar verilmiş olması nedeniyle atama kararnamesindeki yolluk verilmeyeceğine ilişkin ibarede hukuka uyarlık bulunmamakladır.

Açıklanan nedenlerle davacıya sürekli görev yolluğu ödenmeyeceğine ilişkin atama onayındaki ibarenin İPTALİNE, davacının sürekli görev yolluğunun davalı idarece hesaplanarak davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü gösterilen yargılama giderlerinin davalı idareden alınarak davacın verilmesine, artan posta avansının isteği halinde davacıya iadesine, işbu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Danıştay nezdinde temyiz yolu acık olmak üzere 13.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

BAŞKAN İlhan HANAĞASI 32739

ÜYE Hasan HACIGÜL 37910

ÜYE Faruk SAĞLAM 43023

YARGILAMA GİDERLERİ
Başvuru Harcı : 11.20 YTL
Karar Harcı: 11.20 YTL
YD Harcı : 18.20 YTL
Posta Giderleri : 26.50 YTL
Toplam : 67.10 YTL

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber