KPSS Kılavuzu (2006- KPSS/1)

2006-KPSS/1 sadece lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Buna ilişkin kılavuz bugünden itibaren ÖSYM'nin belirlediği adreslerden alınabilir. Kılavuzda başvurma koşulları, uygulanacak testler, sınav oturumları, İŞKUR'un açıklaması ve özürlülere ilişkin uyarılar yer almaktadır. Klavuzun bu bölümünü görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2006 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1 2006 Kamu Personel Seçme Sınavı/1 (2006-KPSS/1), 18.03.2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile (Resmi Gazete: 03.05.2002 tarihli ve 24744 sayılı) yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" (Bundan sonra Yönetmelik olarak anılacaktır.) ve bu Yönetmelik uyarınca Devlet Personel Başkanlığı ve öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan 03.05.2002 tarihli "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar ile İlgili Usul ve Esaslar" hükümlerine göre düzenlenmiştir.

1.2 Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarmdaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,
b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine
atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

1.3 Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Bakanlık Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 1. maddesinin 3. fıkrasında sayılanlar ile Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçıları bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

1.4 a) 2006-KPSS/1 sadece lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir (Bk. 2.1). Bu Kılavuz sadece 2006-KPSS/1'in kural ve işlemlerini kapsamaktadır. Yüksek lisans veya doktora derecesini almış olanlar, başvurularını lisans diplomasını aldıkları
alandan yapacaklar, daha sonraki tarihlerde atanmak üzere tercihlerini belirlerken bu alanı göz önünde tutacaklardır.
b) Önlisans (iki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açıköğretim) ve ortaöğretim (lise ve dengi meslek lisesi) mezunları ile bu kurumlardan mezun olabilecek durumda olanlar 17 Eylül 2006 tarihinde yapılacak olan 2006-KPSS/2'ye gireceklerdir. Bu sınav ile ilgili kılavuz ayrıca hazırlanacak ve başvurunun yapılacağı tarih basın yoluyla adaylara duyurulacaktır.

1.5 Kamu kurum ve kuruluşlarının öğretmenlik dahil A ve B Grubu Kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur. 2004-KPSS sonuçlarının geçerlilik süresi iki yıl uzatılmış olduğundan, 2004-KPSS'ye girerek geçerli bir KPSS puanı elde etmiş olanların 2006-KPSS/1'e girme zorunluluğu yoktur. Ancak, bu durumdaki adaylar isterlerse puanlarını yükseltmek için 2006-KPSS/1'e girebilirler.

2004-KPSS'ye ortaöğretim ya da önlisans düzeyinde girmiş adaylardan, 2006-KPSS/1'e başvuru tarihi itibarıyla öğrenim düzeyinde değişiklik olanların (lisans düzeyinde bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların) 2004-KPSS sonuçları geçerliliğini yitireceğinden 2006-KPSS/1'e girmeleri gerekir.

02-03 Temmuz 2005 tarihlerinde yapılan 2005-KPSS (A Grubu ve öğretmenlik) sonuçlarının geçerlilik süresinde herhangi bir uzatma söz konusu değildir. A Grubu Kadrolar ve öğretmen kadroları için sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli olan 2005-KPSS'ye girenler 2006-KPSS/1'e başvurup başvurmayacaklarına bu durumu göz önünde tutarak karar vermelidirler.

KPSS puanlannı yükseltmek isteyenler ile geçerli KPSS puanı bulunmayan adaylar bu Kılavuzda belirlenen kurallara göre 2006-KPSS/1'e başvurabileceklerdir.

1.6 A Grubu Kadrolar için yapılacak giriş sınavlarına çağrılarda veya B Grubu Kadrolar için yapılacak yerleştirmelerde adayların geçerliliğini korumakta olan ilgili sınav puanlarından yüksek olanları kullanılacaktır.

1.7 Yönetmelik kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, yönetmeliklerine göre ya sadece KPSS sonuçlarını göz önünde tutarak doğrudan atama yapacaklar ya da KPSS sonuçlarına göre belirleyecekleri bir puan üzerinde puan almış adayları çağırarak giriş sınavlarını kendileri yapacaklar ve bu giriş sınavının sonuçlarına göre personel alacaklardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.

1.8 Bu Kılavuzda, Tablo-2'de A Grubu Kadrolara personel almayı planlayan bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin kurum adı, kadro sayısı ve puan türü gibi belirli bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler, KPSS'ye başvurmaları sırasında adaylara yardımcı olmak amacıyla kılavuza konulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, KPSS'den sonra ayrı bir giriş sınavı yapmayacaklarsa adayların atanma için nasıl başvuracaklarını, giriş sınavı yapacaklarsa başvuruları nasıl alacaklarını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde belirtilen şartlar ile kendi özel mevzuatı gereğince arayacakları genel ve özel şartları basın yoluyla verecekleri ilanlarla duyuracaklardır. Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarının personel alımı öncesinde basın yoluyla Yönetmelik hükümlerine göre verecekleri ilanlarda geçerli koşulların duyurulacağını göz önünde tutmalıdır.

1.9 Kamu kurum ve kuruluşlarının A Grubu Kadrolara personel alımı için bu Kılavuzda yer almaları zorunlu değildir. Yönetmelik kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşları, bu kılavuzda yer alan KPSS puanlarından birini kullanmak suretiyle yürürlükte bulunan mevzuata uyarak istedikleri zaman personel alımı için ilan verebileceklerdir.

1.10 Milli Eğitim Bakanlığının 2006-KPSS/1'de "öğretmenlik" kadroları için planladığı sayılar Tablo-3'te gösterilmiştir. Bu kadrolar için 2006-KPSS/1'e başvuran adaylar sınavın Cumartesi sabah ve Cumartesi öğleden sonraki oturumlarına girmek zorundadır.

Öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalar için nasıl başvurulacağı ve atamaların nasıl yapılacağı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adaylara duyurulacaktır.

1.11 Kamu kurum ve kuruluşlarının 2006 yılı içinde açıktan atama izni alınmış B Grubu boş kadroları ve pozisyonları bu Kılavuzda yer almamaktadır. Bu kadrolar, 2006-KPSS/1 ve 2006-KPSS/2 sonuçları belli olduktan sonra ÖSYM'nin hazırlayacağı Tercih Kılavuzunda yer alacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme, kadro sayısı, adayların tercihleri ve ilgili puanları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.

1.12 Yönetmelik kapsamına girmeyen yurtiçindeki ve yurtdışındaki kurum ve kuruluşlar, istedikleri takdirde, bu sınavın sonuçlarını amaçları doğrultusunda kullanabilirler.

1.13 2006-KPSS/1 sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir.

1.14 2006-KPSS/1, 01-02 Temmuz 2006 tarihlerinde dört oturumda 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacaktır.

1.15 Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacak, cevaplar cevap kağıtlarına işaretlenecek, cevap kağıtları ÖSYM'de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Sınavda girilecek oturumlar ile ilgili bilgiler bu kılavuzun "3. SINAV" başlıklı bölümünde verilmektedir.

1.16 Sınav sonuçları, adayların adreslerine postalanacaktır. Adaylar, sınavdan sonra basın yoluyla A Grubu Kadrolar için ilan veren kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan başvuracaklardır. B Grubu Kadrolar için adaylar ÖSYM'nin tercihlerle ilgili basın yoluyla yapacağı duyuruya göre hareket edeceklerdir.

1.17 Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilebilmesi için,
sınava, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde yazılı olan salonda girmesi ve sınavda bu belgeyi görevlilere teslim etmiş olması,
kopya eylemine karışmamış olması,
cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını doğru olarak kodlaması,
soru kitapçığının kapağına T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazmış olması,
kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kağıdına doğru olarak işaretlemiş olması,
cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kağıdına işaretlemiş olması,
soru kitapçığını, cevap kağıdını, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim etmesi,
sınavın diğer kurallarına uyması (Bk.3.4 ve 3.6)
zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilir.

1.18 Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Adaylardan alınan sınav ücretleri gelecek dönemlere devredilmez.

1.19 KPSS'ye başvuranlardan, katılacağı her oturum için ayrı düzenlenmiş Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi veya KPSS Sonuç Belgesi eline geçmeyen, belgelerinin kaybolduğuna inanan ya da belgelerini aldıktan sonra kaybeden adaylar, mutlaka bu Kılavuzun sonuna eklenmiş olan "Genel Amaçlı Dilekçe örneği"nin fotokopisini kullanarak Merkezimize başvuracaklardır. Bu dilekçenin işleme konabilmesi için bu Kılavuzun arka sayfasındaki ÖSYM'nin banka hesabına 3,50YTL'nin yatırıldığını gösterir banka dekontunun eklenmesi gerekir. Adaylar yazdıkları dilekçeyi PTT kanalıyla "ÖSYM-SHB" adresine gönderebilirler veya şahsen ÖSYM'ye verebilirler.

Sınava bir hafta kalıncaya kadar Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile ilgili Merkezimize ulaşan dilekçeler işleme konur; daha sonra gelen dilekçeler işleme konmaz. Sınava bir haftadan daha az bir süre kaldığında Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi posta ile gönderilmez, sadece şahsen başvurularak alınabilir.

Dilekçe ile Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi isteyen adayların zamanı iyi hesaplamaları, cevabın kendilerine sınavdan önce ulaşıp ulaşmayacağını iyice düşünmeleri ve buna göre hareket etmeleri yararlarına olacaktır.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesindeki fotoğrafta sorun olan adayların bu sorunlarını ÖSYM'ye başvurmak suretiyle çözmeleri gerekir.

1.20 Sınav sonuçlarının incelenmesini isteyen adaylar, Sınav Sonuç Belgelerinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yazılı olarak ÖSYM'ye başvurabilirler. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası esas alınır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, bu Kılavuzun arka sayfasındaki ÖSYM'nin banka hesabına 5,00 YTL yatırmaları ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren banka dekontunun fotokopisini dilekçelerine eklemeleri gerekir.

Sınav evrakı ÖSYM'de sınav tarihinden itibaren 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilir.

1.21 Engelli adaylar sınav sırasında yardımcı istedikleri takdirde, bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları engel durumlarını gösteren ve üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası bulunan sağlık kurulu raporunu, kendi durumlarını ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ekinde, yeni adaylar başvuru merkezi yetkilisine vermek, eski adaylar bu belgeleri ÖSYM'ye posta ile göndermek zorundadırlar. Bu adaylar, Yabancı Dil Sınavına gireceklerse, hangi dilden sınava gireceklerini bu dilekçede belirteceklerdir.

Sınavda, gerekli olduğu hallerde bu adaylar için okuyucu / işaretleyici görevlendirilecek, okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacak, bu adayların sınav puanları sınavda sorulmayacak sorular göz önünde tutularak hesaplanacaktır. Bu adayların dışındaki engelli adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer adaylar gibi yapılacaktır.

1.22 Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

1.23 Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir.

1.24 Sınava girme hakkı olmadığı halde sınava girip yüksek puan almak memur olarak atanma hakkı doğurmaz.

1.25 Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) işçi istihdamında 2006-KPSS/1 sonuçlarının kullanılması ile ilgili duyurusu bu Kılavuzun 14. sayfasındadır.

2. BAŞVURMA

2.1 BAŞVURMA KOŞULLARI

2006-KPSS/1'e lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.

Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvurdukları tarihte, B Grubu Kadrolar için ÖSYM'ye tercihlerinin ulaştığı tarihte mezun durumda olmaları şarttır.

A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurum ve kuruluşların bu Kılavuzda veya ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir.

Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

Sınava başvuru sırasında lisans düzeyinde mezun durumda olmayan adaylar, sınavın geçerlik süresi içinde mezun olacaklarını düşünüyorlarsa, 2006-KPSS/1'e girmeye karar verirken şu hususu göz önünde tutmaları gerekir: 2004-KPSS'ye önlisans veya ortaöğretim düzeyinde girmiş olan adaylar, 2006-KPSS/1'e başvurdukları ve bu sınava girdikleri takdirde yerieştirme işlemlerinde 2006-KPSS/1'in sonuçlan geçerli olacak; 2004-KPSS sonuçlan geçersiz sayılacaktır. Aynca, 2006-KPSS/1'e başvuran adaylar 2006-KPSS/2'ye başvuramayacaklardır.

2.2 BAŞVURMA İŞLEMLERİ

KPSS'ye girmek isteyen adaylar, 2006-KPSS/1 Kılavuzunu ve Aday Bilgi Formunu 2,00 YTL karşılığında 27 Nisan-10 Mayıs 2006 tarihleri arasında, il ve bazı ilçelerde ÖSYM'nin, ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinin ve belirli ortaöğretim kurumlarının açacakları sınav başvuru merkezlerinden alacaklardır.
2006-KPSS/1 Kılavuzunun satın alınmasından sonraki işlemler "eski" ve "yeni" adaylar için aşağıda açıklanan biçimde sürdürülecektir.

1. 2004 ve 2005 yıllarında yapılan KPSS sınavlarından en az birine lisans düzeyinde girmiş olan adaylar ("eski" adaylar), Kılavuzu satın aldıktan sonra, 27 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde Kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (girecekleri oturum sayısının 1/2/3/4 olmasına göre 35/45/55/65 YTL) yatıracaklar ve sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra, 01-12 Mayıs tarihleri arasında internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak başvuru işlemlerini başvuru merkezine gitmeksizin kendileri yapacaklardır.

Çizim-1'de gösterildiği gibi, eski adaylar başvuru sırasında internette ilgili alana T.C. Kimlik Numaraları ile KPSS şifrelerini kullanarak girebileceklerdir. KPSS şifresi, sınav ücretini yatırdığınızda size verilecek banka dekontunda soyadınızdan sonra parantez içinde yazılı olacaktır.

2. 2006-KPSS/1'e yeni başvuracak adaylar için yapılacak işlemler de Çizim-1'de yer almaktadır. Bu çizimde görüldüğü gibi, 2004 ve 2005 yıllarında yapılan KPSS sınavlarına hiç girmemiş ya da ortaöğretim ya da önlisans düzeyinde girmiş şimdi lisans düzeyinde girmek isteyen adaylar ("yeni" adaylar) Kılavuzu satın aldıkları başvuru merkezinden randevu alacaklar ve 27 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde Kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (girecekleri oturum sayısının 1/2/3/4 olmasına göre 35/45/55/65 YTL) yatıracaklardır. Yeni adaylar sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 01-12 Mayıs 2006 tarihleri arasında randevu aldıkları başvuru merkezine Kılavuzda belirtilen belgelerle (Çizim-1) birlikte gidecekler, başvurularını merkez görevlisiyle birlikte internette yapacaklar ve başvuru hizmet ücreti olarak 3,00 YTL ödeyeceklerdir.

Yeni adaylar bu Kılavuzun ekindeki Aday Bilgi Formunu doldurarak randevu aldıkları başvuru merkezine gidecekler, fotoğraflarını başı açık ve kendilerini kolaylıkla tanıtabilecek şekilde bu merkezlerde çektireceklerdir. Başvuru merkezinde fotoğrafını çektirmek istemeyen adaylar, başı açık ve kendilerini kolaylıkla tanıtabilecek son üç ay içerisinde cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraflarını aday bilgi formuna yapıştıracaklar ve bu formu sınav merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Fotoğrafını başvuru merkezinde çektirenlerin aday bilgi formları kendilerinde kalacaktır.

2.3 ADAY BİLGİ FORMU

2006-KPSS/1 Aday Bilgi Formu, kimlik bilgileri, öğrenim bilgileri, sınava ilişkin bilgileri ve iletişim bilgileri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Bu bilgileri Aday Bilgi Formuna doğru ve eksiksiz yazmak adayın sorumluluğundadır.

2.3.1 T.C. KİMLİK NUMARASI

Nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik Numarası bulunmayan adaylar, bağlı bulundukları ilçe Nüfus Müdürlüklerinden alacakları Vukuatlı Nüfus Kayıt Orneği'nden veya http://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaralarını öğrenebileceklerdir.

Uyruğu T.C. olmayan adaylar başvuru merkezinde Kılavuzu alırken yabancı uyruklu olduklarını söyleyecekler ve kendilerine yetkililerce T.C. Kimlik Numarası yerine geçecek 11 basamaklı bir numara verilecektir. Bu adaylar bankada ve bundan sonraki başvurularda bu numarayı kullanacaklardır.

2.3.2 SINAVIN HANGİ OTURUMUNA KATILACAĞI

Sınavın hangi oturumuna gireceğiniz, Aday Bilgi Formunun 14.alanına yazılacaktır. 2006-KPSS/1, 01-02 Temmuz 2006 tarihlerinde, Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacaktır (Bk. 3.1, 3.2 ve 3.7). Tüm adaylar, Cumartesi sabah oturumuna girmek ve sınavın birinci kısmı olan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini cevaplamak zorundadırlar. Cumartesi sabah oturumundaki Yabancı Dil Testinin alınması isteğe bağlıdır. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, sınavın Cumartesi öğleden sonraki oturumuna da girmek zorundadırlar. Adayların Pazar günkü oturumlara girmeleri isteğe bağlıdır. Adaylar, Cumartesi sabah oturumu dışındaki oturumlardan hangilerine katılacaklarını bu alanda belirteceklerdir.

Adaylar işaretledikleri oturumlara göre bina ve salonlara atanacaklarından sınava girilecek oturum mutlaka işaretlenmeli, girilmeyecek oturumlar boş bırakılmalıdır.

Adayların, KPSS'nin hangi oturumuna gireceklerine karar vermeden önce bu Kılavuzun "3.2 SINAVDA UYGULANACAK TESTLER" bölümü ile Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3'ü dikkatle incelemeleri ve atanmak üzere başvuracakları kadroları önceden saptayarak bu kadrolar için sınavın hangi oturumuna girmelerinin gerekli olduğunu belirlemeleri kendi yararlarına olacaktır. Başvuru yapıldıktan sonra oturum değişikliği yapılması mümkün değildir.

2.3.3 YABANCI DİL TESTİ

Yabancı Dil Testi, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç bölümlüdür. Sınavda, adaylar bu bölümlerden sadece birini cevaplayacaklardır. Adaylar, Yabancı Dil Testini alıp almayacaklarını Aday Bilgi Formunun 15. alanında belirteceklerdir. Bu alanda işaretleme yapmayan adaylara Yabancı Dil Testi verilmeyecektir.

2.3.4 SINAV MERKEZLERİ

2006-KPSS/1'in yapılacağı sınav merkezleri ve kodları, "2006 Kamu Personel Seçme Sınavı (2006-KPSS/1) Merkezleri ve Kodlan" listesinde gösterilmiştir. Bu listede görüldüğü gibi, büyüklüğü ve ulaşım güçlükleri nedeniyle İstanbul ili beş ayrı sınav bölgesine ayrılmış durumdadır. Bu listede her ilin il kodu o ilin trafik kodudur. İl merkezinde yapılacak sınavlar için ilin trafik kodunun sonuna "0" eklenmiştir.

Sınava gireceğiniz kenti bildirmek için Aday Bilgi Formunda "16. SINAV MERKEZLERİ" alanını bulunuz. Bu alanda "1. TERCİH" ve "2. TERCİH" başlıklarını taşıyan iki yer bulunmaktadır. Bu yerlere, sınava girmek istediğiniz sınav merkezlerinin adlarını ve kodlarını istek sıranıza göre yazınız. İkinci tercihin işlem görebilmesi için birinci tercihte gösterilen merkezden farklı bir merkez olması gerekmektedir.

ÖSYM gerektiğinde, listede yazılı merkezlere ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların bir kısmı, kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanır. Böyle durumlarda sınava gireceğiniz yeri saptama yetkisi Merkezimize aittir. Sınava girmek istediği merkezlerin kodlarını yazmayan adaylar, herhangi bir sınav merkezine atanırlar.
Adaylann atandıkları sınav merkezleri değiştirilemez. Bu nedenle tercih ettiğiniz sınav merkezlerinin kodlarının doğru yazıldığını kontrol ediniz.

2.3.5 MEZUN OLUNAN/OLUNACAK ÜNİVERSİTE

Adaylar, mezun oldukları veya olacakları üniversitenin kodunu Tablo-4'ten bulacaklar ve bu kodu ilgili alana yazacaklardır.

2.3.6 MEZUN OLUNAN/OLUNACAK LİSANS PROGRAMI

Adaylar mezun oldukları/olacakları lisans programının kodunu Tablo-5'ten bulacaklar ve bu programın/alanın kodunu ilgili alana yazacaklardır.

2.3.7 MEZUNİYET TARİHİ
Aday Bilgi Formunun doldurulduğu tarihte mezun durumda olmayan adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Mezun durumda bulunan adaylar bu alana Aday Bilgi Formunun 12. alanda yazmış oldukları lisans programından mezun oldukları tarihi yazacaklardır.

2.4 BAŞVURUDA ÖZEL DURUMLAR
Başvuru süresince hastalık, tutukluluk, yurtdışında bulunma (eğitim, tedavi vb.) sebebiyle bir başvuru merkezine gitmesi mümkün olamayan adaylar başvuru süresi içinde yan sayfada gösterilen belgeleri bir zarf içinde ÖSYM'ye posta ile gönderebilirler veya elden teslim ettirebilirler.

Belgeler:

Son üç ay içinde cepheden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf yapıştırılmış ve aday tarafından doldurulmuş olan 2006-KPSS/1 Aday Bilgi Formu Hastalık, tutukluluk, yurtdışında bulunma vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmi bir belge
öğrenim bilgilerinin yer aldığı diploma, transkript, karne vb. onaylı bir belge Fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) onaylı bir örneği
Sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu

2.5 BAŞVURULARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
Fotoğraf, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmemlşse veya böyle bir fotoğraf Aday Bilgi Formuna yapıştınlmamışsa,
Bu Kılavuzda belirtilen özel durumlar dışında, Aday Bilgi Formu aday tarafından ÖSYM'ye gönderilmlşse,
Başvurma koşullarından (Bk. 2.1) herhangi biri sağlanmamışsa
başvurular geçersiz sayılacaktır.

Aday Bilgi Formundaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından aday sorumludur. Eksik ya da yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz. Yanlış bilgi verildiğinin tespit edilmesi halinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır.

2.6 SINAVDAN ÖNCE ADAYLARA GÖNDERİLECEK BELGELER

Sınava girilecek bina ve salonu gösteren fotoğraflı 2006-KPSS/1 Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi sınavdan önce başvurusu geçerli adayların adreslerine postalanacaktır. Adaylara, sınavın hangi oturumlarına gireceklerse, o oturumlar için ayrı birer Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi gönderilecek, sınava girilmeyecek oturumlar için belge gönderilmeyecektir.

3. SINAV

3.1 SINAV OTURUMLARI

2006-KPSS/1 Cumartesi ve Pazar, sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacaktır. Cumartesi sabah oturumu hariç, bir oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap kağıdı kullanılacaktır. Cumartesi sabah oturumunda, önce Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini içeren soru kitapçığı verilecek, bu testlerin cevaplama süresi sonunda cevap kağıtları ve test kitapçıkları toplandıktan sonra da Yabancı Dil Sınavına girecek adaylara Yabancı Dil Testi soru kitapçığı ve cevap kağıdı verilecektir.

Cumartesi sabah oturumunda Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin cevaplandırılacağı birinci bölümün süresi iki saat (120 dakika), Yabancı Dil Testinin cevaplandırılacağı ikinci bölümün süresi bir saat (60 dakika); Cumartesi öğleden sonra oturumunun süresi ikibuçuk saat (150 dakika), Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra oturumlarının süresi ise üçbuçuk saat (210 dakika) olacaktır.

3.2 SINAVDA UYGULANACAK TESTLER

2006-KPSS/1'de oturumlara göre uygulanacak testler aşağıda gösterilmiştir. Bu testlerin içeriğine ilişkin bilgiler de Tablo-1'de verilmiştir.
Sınavda, adaylar, cevaplarını cevap kağıdında, cevapladıkları testlerle ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. 2006-KPSS/1'de kullanılacak soru kitapçıkları dört farklı türde basılacaktır. Dört tür soru kitapçığında da sorular birbirinin tamamen aynı olacak, ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı değişecektir. Bu nedenle, her soru kitapçığı türünün cevap anahtarı farklı olacaktır. Soru kitapçığı türü, kitapçığın üzerinde ve iç sayfalarında büyük harflerle basılı olacaktır.

Sınavda Uygulanacak Testler

Cumartesi Sabah Cumartesi Öğleden Sonra Pazar Sabah Pazar öğleden Sonra
Genel Yetenek Eğitim Bilimleri Hukuk Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkieri
Genel Kültür   İktisat Ekonometri
Yabancı Dil   İşletme İstatistik
    Maliye Kamu Yönetimi
    Muhasebe Uluslararası ilişkiler

KPSS'de Uygulanacak Testlerin Kapsamı için tıklayın.

3.8 SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ
2006-KPSS/1 sonuçları, adayların adreslerine Sınav Sonuç Belgesiyle bildirilecektir. Bu belgede adayların testlere verdikleri doğru ve yanlış cevap sayıları ve KPSS puanları yer alacaktır. Adaylar ayrıca, sınav sonuçlarını internet yoluyla da öğrenebileceklerdir.
4. B GRUBU KADROLARA YERLEŞTİRME
4.1 B GRUBU KADROLAR İÇİN TERCİH ALINMASI
2006-KPSS/1 ile önlisans ve ortaöğretim mezunları için yapılacak olan 2006-KPSS/2 sonuçlarının açıklanmasından sonra B Grubu Kadrolar için ÖSYM tarafından bir Tercih Kılavuzu hazırlanacaktır. Bu Kılavuzda kamu kurum ve kuruluşlarına ait B Grubu Kadrolar, kadro sayıları ve koşulları yer alacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak personelde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48. maddesinde yer alan askerlik, sağlık, suç durumu, yaş ve cinsiyet gibi genel ve özel şartlar aranabilecektir.
Adaylar, Tercih Kılavuzunda yer alacak yönteme göre tercihlerini internet aracılığıyla yapacaklardır. Tercihlerin hangi tarihler arasında yapılacağı basın yoluyla adaylara duyurulacaktır.

4.2 B GRUBU KADROLARA YERLEŞTİRME
Adaylar, ÖSYM tarafından B Grubu Kadrolara; puanları, tercihleri ve kadro sayıları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilecektir. Tercihlerin ÖSYM'ye internetle iletildiği tarihte sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmayan adayların kamu kurum ve kuruluşlarınca ataması yapılmayacaktır. Yerleştirme işlemleri ile ilgili kurallar 2006-KPSS Tercih Kılavuzunda yer alacaktır. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek puan dikkate alınacak ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınacaktır.

Yerleştirmede adayların ÖSYM'ye internet yoluyla gönderdiği bilgiler esas alınacaktır.

Yerleştirme sonuçları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, adaylara ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir.

4.3 B GRUBU KADROLARA ATANMA

Adaylar, yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına, tercih kılavuzunda yazılı olan belgeler ve KPSS yerleştirme sonuç belgesi ile birlikte atanmak üzere süresi içinde başvuracaklardır.

ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanacaklardır.

Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacaktır.

5. HAK İDDİA EDİLEMEYECEK DURUMLAR

KPSS'de yüksek puan almak, kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmeyecektir.

Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile başvuru sırasında verdiği bilgiler yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri koşulları karşılayamayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) İşçi Olarak İstihdam Edilmek İsteyen Adaylara

Duyuru

Kamu kurum ve kuruluşlarında 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında normal, özürlü, eski hükümlü işçi ihtiyaçları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek özürlüler ve Eski Hükümlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ile bu konulara ilişkin Tebliğ hükümleri çerçevesinde 2004 ve 2006 KPSS sonuçlarına göre Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'ca karşılanacaktır.

Normal, özürlü ve eski hükümlü işçilere ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak işgücü talepleri İŞKUR tarafından Resmi Gazete, internet, TRT1 Teleteksti gibi iletişim araçlarından biri veya birden fazlası kanalıyla adaylara duyurulacaktır.

Duyuru üzerine, durumu işgücü talebinde belirtilen şartlara uygun olan adaylar talebin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde sınav sonuç belgesi ile ilan edilen talepte yer alan diğer belgelerle birlikte, duyuruda belirtilen süre içerisinde İŞKUR il ve Şube Müdürlüklerine başvuracaklar, adayların başvuruları olmaksızın doğrudan işe yerleştirilmeleri söz konusu olmayacaktır.

Taleplere başvurabilmek için, normal işçilerde en az 60 puan almış olmak gerekmektedir, özürlü ve eski hükümlülerde puan barajı bulunmamaktadır.
Dört yıllık fakülte mezunlarında KPSSP3, yüksekokul mezunlarında KPSSP93, ortaöğretim mezunlarında KPSSP94 puanları dikkate alınacaktır.
Sınavdan 60 ve üzeri puan almış olmak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak işe alınmada tek başına bir hak teşkil etmez.

BAŞVURMA GENEL ŞARTLARI

2006-KPSS/l 'e başvuracak adayların aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir.ü

1) Türk vatandaşı olmak.
2) Sınav tarihi itibariyle en az (18) yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12'nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. Kazai rüşt kararının girilen sınav tarihinden önce alınmış olması gerekmektedir.).
3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
4) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

5) Erkek adaylar için askerlik durumu itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin 6'ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.
6) KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alacak "pozisyonları" tercih edecek adaylar için;
Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak. (Hangi görevin devamlı yapılmasına, hangi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığının engel olacağına resmi sağlık kurullarından alınan raporların incelenmesi suretiyle ilgili kurumlar tarafından karar verilecektir.).
KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alacak "kadroları" tercih edecek adaylar için; Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

ÖZÜRLÜ ADAYLARIN DİKKATİNE:

Özürlü statüsündeki adayların, KPSS'ye girmelerini müteakip kamu kurum ve kuruluşların KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alan kadro veya pozisyonlarını tercin etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde yerleştirilmeleri mümkün bulunmakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları île Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dâhil) %3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarından, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır.

Memur olmak isteyen özürlü vatandaşların; özürlü kontenjanı çerçevesinde Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte belirtilen prosedür çerçevesinde ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara atanabilmeleri için bu kurum ve kuruluşlara başvurmaları ve ilgili kurum veya kuruluşlarca yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde memur olarak istihdam edilmeleri de mümkün olabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber