İşletmedeki öğrencilere ödenecek ücretler

İşletmede Mesleki Eğitim Gören Öğrencilere Ödenecek Ücretler Hakkında Açıklma

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ocak 2014 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşletmedeki öğrencilere ödenecek ücretler

Son günlerde, işletmelerde mesleki eğitime giden öğrencilerin ücretlerinin ödenmesi konusundaki 31/10/2013 tarihli ve 3135268 sayılı yazımız ilgi tutularak, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlüklerince Genel Müdürlüğümüze ödenek talepleri gönderilmektedir.

Konu ile ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1.3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'inci maddesine göre; ilgili okul müdürlüğü, öğrenci ve işletme arasında imzalanan sözleşme kapsamında mesleki eğitim gören öğrencilere, mesleki eğitim gördükleri işletmelerce, yürürlükteki asgari ücretin net tutarının, ilgili işletmede çalışan personel sayısı;

a)20'den fazla olan işletmelerce % 30'undan,

b)20'den az personel çalıştıran işletmelerce % 15'inden

az olmamak üzere ücret ödenmesi gerekmektedir.

2.Buradaki işletme kavramından, öğrencinin Kanun kapsamında mesleki eğitim gördüğü;

a)Özel sektöre ait kurum ve kuruluşlar,

b)Kamu kurum ve kuruluşları (İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul öncesi eğitim kurumları, ilköğretim ve ortaöğretim kurumları dahil)

c)Bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunan okul ve kurumlar için döner sermaye işletmesi, anlaşılması gerekmektedir.

3.İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin sosyal güvenlik primleri ise öğrencisi oldukları okul müdürlüklerince Genel Müdürlüğümüz bütçesinden karşılanacaktır.

4.Haftalık Ders Çizelgesinde "İşletmelerde Beceri Eğitimi" adı altında yer alan ve kendi okullarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde okulun derslik, atölye ve laboratuvarlarında işlenen dersler yüz yüze eğitim olup 3308 sayılı Kanun kapsamındaki işletmelerde mesleki eğitim olarak değerlendirilmeyecektir.

5.Genel Bütçe kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında beceri eğitimi gören öğrencilerin ücretlerinin, personel maaşlarının aylıklarının ödendiği kaynaktan("01.4 Geçici Personel" ekonomik kodundan); döner sermaye işletmesi ile sözleşme imzalanarak mesleki eğitime devam eden öğrencilerin ücretlerinin ise döner sermaye işletmesi kaynaklarından ödenmesi gerekmektedir.

İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin ücretleri yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda ödenecektir. Bu amaçla Genel Müdürlüğümüzden herhangi bir ödenek talep edilmeyecektir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber