Yalova'da çiçek aşısı sonrası koyunların telef olduğu iddiası

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Kaytazdere beldesinde hayvancılık yapan Rafet Kocatepe, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince yapılan koyun çiçeği aşısı sonrasında hayvanlarından bazılarının telef olduğunu iddia etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2014 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelindeki küçükbaş hayvanlara koyun çiçeği aşısı yaptı. Kaytazdere'de hayvancılık yapan Rafet Kocatepe adlı çiftçiyse, hayvanlarının yapılan aşı sonrasında telef olmaya başladığını iddia etti. Yüze yakın küçükbaş hayvanı olan Rafet Kocatepe, "Geçen hafta İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli veterinerler çiftliğime geldi. Bölgede koyun çiçeği salgını olduğunu, koyunlara müdürlük olarak koyun çiçeği aşısı yapacaklarını söylediler. 100 küçükbaş hayvanımdan 30'una aşı yaptılar. Neden diğerlerine aşı yapmıyorsun diye sorduğumuzda, bir başka çiftlikte bulunan koyunlara aşı yaptıklarını, arta kalan aşıları da benim çiftliğimde kullandıklarını söylediler. Aşı olan hayvanlar birer birer ölmeye başladı. Hayvanlarımdan 10 koyun ve 17 kuzu telef oldu. Aşı olmayanlar ise yaşıyorlar" dedi.

Kocatepe, Altınova Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Savcılığına Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yalova bölgesinde koyun çiçeği hastalığının son günlerde giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Yalova İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ferhat Tan, hastalığının ilk kez Aralık ayında Çiftlikköy ilçesinde görüldüğünü, Ocak ayında da Altınova ilçesinde görülmeye başladığını dile getirdi. Tan, Altınova ilçesinde hastalığın giderek yaygınlaşması üzerine bölgedeki hayvanlara bin 800 aşının yapıldığını söyledi.

Kaytazdere beldesinde hayvanları telef olan Rafet Kocatepe'nin küçükbaş hayvanlarının ölümünün çiçek hastalığından kaynaklandığını, yapılan incelemelerde de bunun somut olarak ortaya çıktığını belirten Tan, "Bölgede salgın bir hastalık söz konusu. Veteriner arkadaşlarımız her türlü hijyen kurallarını göz önünde bulundurarak aşı yaptı. Ancak yapılan aşı hayvan teleflerini hızlandırmış olabilir. Bazı küçükbaşlarda bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı da ölümler yaşanmış olabilir. Aşıdan dolayı hayvanların telef olması mümkün değil. Öyle olsaydı, Altınova ilçesinde bin 800, Yalova genelinde 5 bin aşı yaptık. Aşı vurduğumuz bu hayvanlar da telef olurdu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber