Genel Seviye Tespit Sınavlarında Ücret Ödenmesi

27.04.2006 tarihinde genel seviye tespit sınavları yapıldı. Teknik öğretmen olanlardan, bu sınavda görevi olmayanlar, koordinatörlük görevi olarak sınav günü için normal ücretini, 10 saat karşılığı üzerinden aldı. Ancak, yine teknik öğretmen olanlardan, koordinatörlük görevine ek olarak sınavı görevi olanlara ise ya 6 saat salon başkanı ücreti ya da 3 saat karşlığı gözetmenlik ücreti verilmektedirki, bu bir haksızlıktır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sitemize iletin bir sorun şu şu şekildedir:

Teknik öğretmen olarak çalışmaktayım. Bir haksızlığı ifade etmek ve düzeltilebilmesi için ne yapılabileceğini tartışmaya açmak istiyorum. 27.05.2006 Perşembe günü genel seviye tespit sınavı yapıldı. Bu sınavda görev alan öğretmen arkadaşlara normal sınav ücreti (Salon başkanına 6 saat Gözetmene 3 saat karşılığı olarak) ödendi. O gün sınav görevi olmayıp koordinatörlük görevi olan, normal ücretini (örneğin 10 saat karşılığı) aldı. 10 saat koordinatörlük görevi olup sınav görevi olmayan öğretmen 10 saat ücret alırken, sınavda görevli olan öğretmen sadece 3 veya 6 saat sınav ücreti (sınav görevi olmadığında duruma göre 10 saat ücret alabilecekken) almak durumunda kaldı. Ekstra olarak sınav da görevlendirilmesi işin çabası iken eksik ücret ödenerek bir tür cezalandırılmış olmaktadır. Teknik öğretmen camiasının bu sıkıntısı II. Dönemin başında yapılan sorumluluk sınavlarında da karşımıza çıkmaktadır. Bir zamanlar iki ücret tahakkuk ettiği zaman daha çok olanı ödenirdi. Sonra ne olduysa bu durum öğretmenin aleyhine dönüştürüldü. Bu haksızlığın düzeltilmesi konusunda sitenizde aydınlatıcı ve yol gösterici bilgi verirseniz memnun olurum.

Bakanlığın uygulaması ve bir çözüm arayışı

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu sınavları yönetmeliğe koyduklarını ancak ek derslerle ilgili esaslara koymadıklarını belirtmektedirler.

Seviye tespit veya başarı tespit sınavları yılda en az iki defa yapılmakta ve il milli eğitim müdürlüğü tarafından planlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, ek dersle ilgili esasların 12.maddesi hükümlerinin (b) bendi gerekçe gösterilerek, sınavı bakanlık yapıyor denilip, seviye tespit sınavlarını Devlet parasız ve yatılılık sınavlarına benzetmekte ve sadece 3 veya 6 saat ücret ödenmektedir.

Bu konudaki mevzuat şu şekildedir:

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar

"Sınav Görevi

Madde 12- (Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/3 md.) a) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir.
Sınav komisyonu üyeliğinde ve sınav gözcülüğünde görevli bulunanlardan;
1)Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve 15'den fazla sınav gözcülüğü görevleri,
2)Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyonu üyeliği hem de sınav gözcülüğü,
3) Yöneticiler
için ücret ödenmez.
Ancak, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin (a) fıkrasındaki "Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği görevi için ücret ödenmez." hükmü uygulanmaz.
b) Bakanlığa ve diğer Bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina ve salon sorumlusu olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav günü için 6 saat, gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere 3 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz."

Ne yapılabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı burada bir yorum değişikliğine girerek yılda iki kez yapılan Seviye tespit veya başarı tespit sınavlarını 12'nci maddenin (a) bendi kapsamında değerledirebilir. Bu halde teknik öğretmenlere koordinatörlük görevlerine ek olarak her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir.

Sabah başkan olarak görev alan öğretmen 6 saat buradan, öğleden sonraki oturumda ise gözcü olarak görev alan öğretmen buradan da 3 saat ücret alarak o gün 9 saat ücret almış olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber