Engelli öğretmen adayları atama istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Şubat 2014 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelli öğretmen adayları atama istiyor

Günümüzde engellilere verilen değer hiçe sayılırken, gün ve gün dışlanan, horlanan ve hiçe sayıldığı için umutsuzluğa kapılan engellilerin istihdamı için, 29 Nisan 2012 tarihinde Türkiye'de ilk kez yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavına (ÖMSS) eğitimlerini aldıkları öğretmenlik mesleğini yapmak için başvuran ve bu sınava giren engelliler; gerek sınav öncesi ve gerekse de sınav sonrasında seslerini maalesef Milli Eğitim Bakanlığı'na duyuramamışlardır.

Ortaya çıkan belirsizlik ve kaos nedeni ile öğretmenlik mesleğini ifa etmek isteyen engelli öğretmen adayları, öğretmen kadrolarıyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadığı ve kadro verilmediği için Temmuz 2012'de ÖMSS 2012 /1 tercih döneminde farklı kurumların açmış oldukları kadrolara tercih yapmaya zorlandırılmış ve adeta bu kadroları tercihe mecbur bırakılmışlardır. Bu durum hayat ile barışık olmak için çaba gösteren ve tüm olumsuzluklara rağmen yılmayan engelli öğretmenler için tam anlamı ile hayal kırıklığı yaratmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı 24 Haziran 2013'te 600 kişilik kadro açmış fakat bu kadroları da "Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışan engelli öğretmen adaylarının başvurularını kabul etmeyerek" engelli öğretmen adaylarına bir sekte daha vurmuş ve 600 kadrodan 312 tanesi dolarak geriye 288 tane kadro yine açık kalmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı KPSS ile öğretmen atamasında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan devlet memurlarına ilk atama olarak Muvafakat almaları halinde başlama işlemlerini yapmaktadır. Engelli öğretmen adaylarına pozitif ayrımcılık yaparak bir engel de Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı herkes tarafından görülen bir sonuçtur.

Gerek 2012 ÖMSS öncesi kamu kurum ve kuruluşlarına Engelli Devlet memuru olarak atanmış ve ÖMSS sınavına girerek ÖMSS başvuru kılavuzunda yer alan Ayrıca bu sınav sonucu Milli Eğitim Bakanlığı Özürlü Öğretmen alımında kullanılacaktır maddesine dayanarak sınava girmiş ve 2013 Haziran Engelli Öğretmen atamasına başvuru yapamamışlardır. ÖMSS öncesi engelli memur olan bazı engelli öğretmen adayları da ÖSYM tarafından yapılan atama ile ya unvan değişikliği yapmış ya da az sayıda alım yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Öğretmen kadrolarına atanmak zorunda bırakılmıştır.

Haksızlığa uğrayan ve hayattaki yegane amacı öğretmenlik yapmak olan engelli öğretmen adayları o tarihten bu yana çeşitli kurum ve kuruluşlara müracaatlarda bulunsalar da, Milli Eğitim Bakanlığı'na seslerini duyurmayı başaramamışlardır.

Tüm bu yaşananlar, 2011/2192 Sayılı Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmeliğin 21.maddesinin 1.bendinde açıkça belirtilen belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılmaları esastır; ilkesine ters düşmektedir. Engelli öğretmen adaylarına yapılan bu haksızlık ve hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını ve 27 Nisan 2014'de yapılacak olan EKPSS öncesinde engelli öğretmen adaylarına atama hakkı verilmesi, tüm engelli öğretmen adaylarının beklentisidir. Tüm bu beklentiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir açıklama yaparak bu belirsizlik ve hukuksuzluğu açıklığa kavuşturması bir zorunluluktur.

Saygılarımızla.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Devlet Memuru Olarak Çalışan Engelli Öğretmen Adayları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber