Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Mart 2014 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.


Ak Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Harun Karacan ile kazandığı takdirde Eskişehir için neler yapacağını konuştuk. CHP adayı Yılmaz Büyükerşen ise danışmanlarına bir çok defa not bırakmamıza rağmen, röportaj talebimizi reddetmiştir. Bu nedenle Eskişehir özelinde sadece Ak Parti adayının görüşlerini yansıtabiliyoruz.

Edip Üzen/memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1966 yılında Eskişehir'de doğdum. Bütün eğitim ve iş hayatım Eskişehir'de geçti. Çok küçük yaşlardan itibaren çalışma hayatının içinde oldum. Her zaman çok çalıştım, ama hiçbir zaman kendimi ideallere körü körüne kaptırıp geleneklerimden, sosyal çevremden ve insani sorumluluklardan soyutlayacak kadar çevremden kopmadım. Her zaman samimi, her zaman paylaşımcı olmaya gayret gösterdim. Ticari faaliyetlerimle birlikte insani ilişkilerim beni 2009 yılında Eskişehir Ticaret Odası Başkanlığı'na taşıdı. 2011 yılında da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildim. Bu görevlerimle eş zamanlı olarak çok sayıda kurum, kuruluş ve vakıflarda yöneticilik yaptım. Sayısız sosyal sorumluluk projesinde görev aldım. Bugün de Sayın Başbakanımızın özel teveccühü ile görevlerimden istifa edip Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldum.

Gördüğümüz kadarıyla iş dünyasında olduğu kadar insan ilişkilerinde de son derece başarılısınız. Peki nasıl bir başkan olmayı hedefliyorsunuz; Bu özellikleriniz size görevinizde neler katacak ve Eskişehir halkı sizden neler beklemeli?

Öncelikle teşekkür ediyorum. Ben hayatımın her döneminde insan merkezli düşündüm ve öyle yaşadım. Bir işi başarmak benim için ne kadar önemliyse hizmet verdiğim ya da benimle çalışan insanların mutlu ve benden razı olması da o kadar önemlidir. Ben hayatım boyunca insanların hak etmediği makama oturmamasını, makama oturanların da yaptıkları işin hakkını vermesini savundum. Belki beni başarıya götüren en önemli faktör de budur. O nedenle belediye başkanlığı dönemimde de benim hayat felsefemin iki temel faktörü olan başarı ve insan merkezli düşünce hakim olacaktır. Ben öyle işlere imza atmalıyım ki, hem başarı gelsin, hem de insanlar mutlu olsun. Bundan daha güzel ne olabilir? Biz zaten bütün planlarımızı, çalışmalarımızı bunun üzerine kurguluyoruz. Yakında projelerimizi açıkladığımız zaman sizler de hemşehrilerimiz de ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklar. Ve görecekler ki bizim ortaya koyduğumuz plan ve projeler Eskişehir'de bugüne kadar yapmayı bir kenara bırakın düşünmeye bile cesaret edilemeyen işler. Bakın, bizim siyasette kendimize gelecek aramak gibi bir derdimiz yok. Bizim istifa edip geldiğimiz makamlar zaten bu makamdan aşağı yerler değildi. Ama madem bize bir görev verildi, o zaman biz oturduğumuz makamın hakkını vermeliyiz. Bunun için akıl gerekiyorsa, bunun için cesaret gerekiyorsa, azim ve kararlılık gerekiyorsa bizde hepsi var çok şükür. Hemşehrilerim rahat olsun. Beni her zaman tanıdıkları, bildikleri gibi bulacaklar. Herkesi ve her kesimi kucaklayan, kapısı her daim açık, sorunlarla boğuşmaktan çekinmeyen, korkmayan bir başkanları olacak. Onlara kısa vadede hayal bile etmedikleri bir şehre kavuşturacak başkanları olacak. Eğer ben söylediklerimi yapamazsam, onların rızasını alamazsam önce ben kendimi affetmem, onlar da beni affetmesinler.

Kazandığınız takdirde Eskişehir için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Az önce de ifade ettiğim gibi biz makamın hakkını vermeye geliyoruz. Bunun için de bugüne kadar neşter vurulmayan bütün sorunlara köklü çözümler getirmek en temel hedefimiz. Bu kentte işsizlik en temel sorun. İmar, ulaşım, konut, yoksulluk, çevre gibi sorunlarsa zamanında yapılmayanlar, yanlış yapılanlar ya da gündelik kararlarla sorunları öteleme anlayışı yüzünden kronik ve içinden çıkılamaz hale gelmiş. Bahaneyse hep aynı. Kaynak sıkıntısı...

ESKİŞEHİRDE TEK BİR PROJEMİZ OLACAK

İşte biz bu noktada Eskişehir'i bir bütün olarak masaya yatırdık. Uzman arkadaşlarımızla da iyi bir proje geliştirdik. Bakın proje diyorum, projeler demiyorum farkındaysanız. Çünkü biz Eskişehir'i tek bir proje olarak görüyoruz.

Bu ne demek açar mısınız biraz?

Tabii... Bugün kentlerimizin en temel sorunu şehri bir bütün olarak ele almadan projeleri tek tek hayata geçirme anlayışıdır ki son derece yanlıştır.

BÜTÜNCÜL DÜŞÜNÜLMEDİĞİ İÇİN, TRAMVAY ŞEHRİ KİTLİYOR

Örneğin Eskişehir'deki tramvay meselesini ele alalım. Kentin ulaşım sorununa çözüm getirmek amacıyla düşünülmüş bir projedir ama kent merkezini bugün felç noktasına getiren de en önemli faktörlerden biridir. Yani, toplu taşıma sorununu ortadan kaldırmak için atılan bir adım, taşıt trafiğini kilitleme noktasına getirerek yeni bir sorunun doğmasına yol açmıştır. Halbuki bütüncül bir planlama ve projeksiyona göre hayata geçirilmiş olsa idi, çok daha efektif sonuçlar elde etmek mümkündü. Yani demek istediğim odur ki, bütünü ve geleceği görmeden, hesaplamadan atacağınız her adım bir başka sorunu tetiklemektedir.

ESKİŞEHİR'İ, 50 YILLIK PROJEKSİYONLA, TEK PROJE OLARAK ELE ALACAĞIZ

Bu nedenle biz Eskişehir'i bir proje olarak ele aldık. Kentleşme, imar, ulaşım, çevre, eğitim, yatırım ve istihdam gibi çok temel konuları günün ihtiyaçları ve gelecek 50 yıllık projeksiyona bakarak çözüm üretme anlayışıyla çalıştık. Her bir proje bir diğerini destekleyecek şekilde planlamalar yaptık. Ve en önemlisi kent ekonomisini temel alan, kent merkezinde ve kırsalda kalkınmayı hedefleyen bir vizyon koyduk ortaya. Kenti sağlık, turizm, sanayi, tarım ve eğitim gibi alanlarda yatırımlar için cazip hale getirecek, üretim ve istihdam kapasitesini artıracak, yaşam standardını ve kalitesini yükseltecek alt projeler geliştirdik.

KENT MERKEZİNDEKİ YIĞILMAYI ÇÖZECEĞİZ

Kent merkezindeki yığılmayı çeperlere yayarak merkezde bir rahatlama sağlamayı ve buraları bir kültürel koruma alanı gibi değerlendirerek kimlik kazandırmayı hedefledik. Şehirde yerleşik sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri ile üniversiteleri bu planların içine dahil edecek katılımcı bir yaklaşım gösterdik. Ve bugüne kadar hiçbir yerde rastlanmayan bir belediye-sivil toplum diyaloğu için de yakında şahit olacağınız çok önemli bir anlayışı getirdik. Kısacası biz kısa, orta ve uzun vadeli planlarla Eskişehir'i her yönüyle eşit hizmet alan, vatandaşlarımızın gelecek kaygısı duymadan yaşadıkları yerde huzur ve refahı bulabilecekleri bir kent planladık. Detaylarını çok yakın bir vadede kamuoyu ile paylaşacağız ve hemşehrilerimizin takdirine sunacağız.

Yoksul aileler için neler yapacaksınız?

Az önce de ifade etmeye çalıştığım gibi bizim temel yaklaşımımız kent ekonomisi ve insan odaklı bir yaklaşım. Biz insanlarımıza huzurlu ve refah içinde bir gelecek vaat ediyoruz. Bunun için de öncelikle kentteki refah düzeyinin artırılması ve sosyal adaletin sağlanması gerekiyor. Eskişehir potansiyeli yüksek bir kent. Bütün mesele bu potansiyelin nasıl ve hangi yollarda değerlendirilebileceğini bilmekte... Bizim elimizde güçlü bir envanter var. Bu envanteri ekonomik değere dönüştürebilecek bilgi, birikim ve kadroya da sahibiz. Zaten bu kadro şu an Eskişehir'i kalkındıracak ve bölgesel liderliğe taşıyacak projeleri tek tek hazırlamaya devam ediyor.

BELEDİYECİLİĞİ HALA PARK BAHÇE İŞLERİ SANANLAR VAR

Bu noktada modern belediyeciliğin ne olduğunu hala öğrenemeyen ve park bahçe işleriyle uğraşmakta ısrarlı bazı dostlar hemen itiraz ediyorlar. Bu belediyenin işi midir? Ya da hangi kaynakla yapacaksın?

EĞER YATIRIMI ESKİŞEHİR'E ÇEKEMİYORSANIZ MAKAMLARI İŞGAL ETMEYİN

Siz eğer yatırımları Eskişehir'e çekecek, projeler için kaynak oluşturabilecek bir vizyon ve yeteneğe sahip değilseniz hiç boşuna o makamları işgal etmeyin; vatandaşa da zaman kaybettirmeyin. Biz yatırımı da yatırımcıyı da, kaynağın nereden sağlanacağını da iyi biliriz. Dolayısıyla bizim hedefimiz ortaya koyacağımız konsept projelerle Eskişehir'i yatırım ve yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek, bölgesel sanayi ve ticarette üretim ve kapasiteyi artırmak, tarım kesiminde uygulayacağımız çağdaş projelerle üretim çeşitliliğini ve pazar olanaklarını geliştirmek; böylece istihdamı ve ekonomik refahı sağlamaktır. Kentteki yoksulluk için en akılcı ve kalıcı çözüm budur. Bunun dışında yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımızın en temel sorunlarından biri olan konut sorunu için de çok efektif bir projemiz var. Bunun detaylarını da ilerleyen günlerde paylaşacağız. Ayrıca ev kadınlarımızın ekonomiye kazandırılması için de çok önemli çalışmalarımız var. Proje bir bütün olduğu için tek tek anlatmaya çalışmak çok doğru olmaz, yakında zaten herkes görecek.

GÖSTERMELİK HİZMETLER, ESKİŞEHİR'İ HİÇBİR YERE TAŞIMAZ

Seçmenlerinize son bir mesaj vermek isteseniz ne dersiniz?

Ben Eskişehir için bu seçimlerin bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Artık hemşehrilerimiz kendilerine verilenle yetinmeyecekler. Göstermelik hizmetlerin Eskişehir'i hiçbir yere taşımayacağını anladılar artık. Hepimiz de gördük. Kentteki kaynakların ve kente aktarılan kaynakların birilerinin keyfiyetine göre değil artık eşit hizmet ilkesiyle kent geneline yayılması ve öncelikli sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini dillendiren çok sayıda vatandaşımız var. Biz de bilgimizle, birikimimizle, cesaretimizle, vizyonumuzla bu kentin topyekün kalkınması için elimizden geleni fazlasıyla yapmaya kararlıyız. Gelecek hepimizin ortak geleceği. O nedenle, oylarını atarken etraflıca düşünmelerini ve atacakları her oyun kendi evlatlarının geleceğini belirleyeceğini unutmamalarını istiyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber