Güvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecek

Ak Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Celalettin Güvenç ile kazandığı takdirde yapacakları üzerine konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2014 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecek

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Edip Üzen/Memurlar.net

Celalettin Güvenç'i tanıyabilir miyiz?

Ben 1959 doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 1983-1984 yılında kaymakam adayı olarak İçişleri Bakanlığı'nda başladık, 29 Kasım 2013 tarihinde Şanlıurfa Belediye Başkan adayı olmak için istifa ettim. Aradan geçen yaklaşık 30 yıl sürede çeşitli kademelerde devlet hizmeti yaptım. Kaymakamlık, Vali yardımcılığı, müsteşar yardımcılığı, Bakan danışmanlığı ve son dokuz buçuk yılda 3 ilimizde Erzurum, Manisa ve Şanlıurfa'da valilik görevi yaptım. Evliyim, 2 çocuğum var. İdare hukukunda master yaptım.

2014 yerel seçimlerini kazandığınız zaman Şanlıurfa için ne tür projeleriniz var?

Şanlıurfa, büyük bir şehir. Yani gerçekten çok şeyi hak eden bir şehir. Potansiyeli çok yüksek bir şehir. Biz geldiğimiz günden beri 2011'den beri bu potansiyele dikkat çekiyoruz. Çok şükür Türkiye'nin sulanabilir arazisinin %11'i Şanlıurfa'da. GAP projesiyle özellikle GAP projesi 2008'de Başbakanımızın acil eylem planıyla hızlandı. Ovalarımız sulanmaya başlandı. Tarihi yokluk, yoksulluk, kuraklık yok olmaya başladı. Halkımızın yüzü gülmeye başladı. İnsanlar parayla tanışmaya başladı. Eğer bu potansiyel iyi yönetilirse hiç şüphe yok Türkiye'nin ilk 5 ilinden biri olabilecek büyüklükte o potansiyele sahip bir şehir. Biz bunu başaracağız. Zaten biz Şanlıurfa'ya inandığımız için bu potansiyeli gördüğümüz için böyle bir görevi kabul ettik. Bu görev de zor bir görev. Şanlıurfa potansiyeli yüksek ama sorunları da çok olan bir şehir. %45 nüfusu kırsal da, genç bir nüfus. Nüfusun %72'si 29 yaşın altında. Çok çocuklu aileler var.

Bu şehire yapacak o kadar çok şey var ki. Öncelikle bu şehrin çehresini değiştirmemiz gerekiyor. Tarımda, saniyede, turizm sektöründe önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Büyükşehir olduğumuz için genelde bize sadece Urfa merkezi kast ederek soruyorlar. İlçelerimizle ilgili de çok önemli projeler yapmamız, ayrı ayrı herkesin sorunuyla ilgilenmemiz gerekiyor. Biz burada ilk hedef olarak toplumda heyecan uyandıran mevcut şehrin tam merkezinde 4.200 metre karelik Tugay alanı var. Önceki görevimiz döneminde de bu alanın bir park olarak düzenlenmesi için fikir egzersizi yapmıştık. Tarım Bakanlığı ile görüştük, Milli Savunma Bakanlığı ile görüştük. Tugay'ın 12 bin dekarlık yeri var. Organize sanayi bölgemizin ilerisinde Gaziantep yolu üzerinde. Bizim en büyük hayalimiz Tugay'ın yerinin boşaltılıp o yere dünya çapında bir rekreasyon ve park alanı olması. Bu bizi veUurfalıyı heyecanlandırıyor. Bunun için hazırlıklarımızı yapıyoruz.

İkincisi konut çok önemli . Şanlıurfa sıkışmış bir şehir. Mutlak suretle uydu kentler, alternatif konut alanlarını üretmemiz gerekiyor. Mutlaka bir Konut A.Ş'yi kurmamız gerekiyor. Hatta bunlardan önce konut ve ulaşım öncelikli sorunlar olduğu için bir metropolitan merkezi olup Şanlıurfa'nın bir 20-25 yıllık kent vizyonunu ortaya çıkartmak, ulaşım masterplanını yapmak, şehrin gelişim alanlarını belirlemek, objektif imar anlayışını hakkaniyete uygun kamuoyuna sunmak. İşsizlik genç nüfus olduğu için önemli bir sorun. Bunun için hükümetimiz Sayın Başbakan'ımız sağ olsun Şanlıurfa'yı yatırım ortağında en cazip il yaptı. Yeni organize sanayi bölgelerinin yapımı, küçük sanayi sitelerinin geliştirilmesi, bunlara ara eleman yetiştirmek üzere iş ve meslek kursları açılması lazım. Öncelikli hedefimiz bunlar. Konut, trafik, işsizliğin önlenmesi için sosyal belediyecilik anlamında çalışmalar yapmak. Bu şehir artık suyla buluştu, Fırat'ın suyu geldi. Fırat'ın suyundan azami ölçüde yararlanıp şehri bir parklar şehri yapmak lazım. Yeşil alanlar şehri yapmak lazım. Bununla ilgili de önemli çalışmalarımız olacak.
İnsan odaklı, insan merkezli, dezavantajlı grupları öne alan bir anlayış ile çalışacağız. Tabii Şanlıurfa deyince biraz önce söylediğim ilçeleri unutmamak gerekiyor. Viranşehir, Siverek bizim Türkiye'de birçok ilimizden büyük. Oralar içinde çok özel projeler yapmamız lazım. Türkiye'de kırsal nüfus ortalaması %21. Şanlıurfa'da %45 civarında. Bütün bu köylerimizin yaşanabilir hale getirilmesi öncelikli işlerimiz arasında. Yol, kanalizasyon, su ve parke taşı projelerini köylerde mutlaka oyun alanları öncelikli hedeflerimiz. Genç nüfusumuz için Gençlik Merkezleri ve Spor Tesisleri. İş ve meslek kursları açacağız donanımlı bir şekilde. Bizim yönetim anlayışımızda sorun çözmede önceliğimiz sorunun taraflarıyla konuşmak, anlaşmak, uzlaşmak ortak nokta bulduktan sonra uygulamaya geçmek.

Şanlıurfa'da kentsel dönüşüm alanlarında neler yapılacak?

Öncelikle uydu kentler, yeni yaşam alanları, yeni konut alanlarıyla şehrin birçok bölgesinde çalışmalarımız olacak. Tarım alanlarını koruyarak, birinci sınıf tarım arazisi olmayan bölgelerimizde gelişim alanları yapacağız. Bunun dışında şehrin içinde birçok mahallemizde tapu sorunları var. İmar da ciddi sıkıntılar var. Bu imar planlarındaki sıkıntıları yeniden gözden geçirilmesini sağlayacağız. Biz verdiğimiz sözleri Allah'ın izni ile yaparız. Bakın biz bir yılda geçen yılın Mayıs ayından bugüne 270 okulun temelini atmaya başardık. 4 bin 150 derslik. 400 trilyona yakın bir işi Şanlıurfa'nın mevcut Milli Eğitim, Özel İdare, Çevre Şehircilik Müdürlüğü kadrolarıyla yapmayı başardık. Her ay toplantı yaptık, her ay çağırdık mühendisleri, idari elemanları hangi aşamada, ne durumda diye takip ederek bunu başardık. Bunun için de lojmanlar var, spor salonları var, çok amaçlı salonlar var, büyük okullar var, köylerde okullar var. İnşallah Büyükşehir'e geldiğimizde ayrıca uzmanlardan istifade edeceğiz, Ak Parti'nin kardeş belediyelerinden tecrübeli insanlardan bu konuda istifade edeceğiz. Sosyal belediyecilik olmazsa olmazımız. Biz belediyeyi sadece yol, su, elektrik, imar ile ilgilenen bir olgu olarak görmüyoruz. Zaten yasada da mahalli müşterek ihtiyaçları karşılayan teşkilat olarak tanımlanır. Doğumdan ölüme insanı, insanın mutluluğunu, insanların sorunlarına duyarlı olan bir belediyecilik anlayışı hedefimiz.

Şu anda Şanlıurfa'da anket durumları nasıl?

Bizce halkımızın çok büyük bir teveccühü var bunu görüyorum ben. Şanlıurfa bir barış, huzur şehri. Türkiye'de şu anda istikrarın, demokrasinin, geleceğin adresi Ak Parti. Türkiye'nin 81 vilayetinde siyaset yapabilen tek parti Ak parti. Doğuda, batıda, güneyde, kuzeyde 76 milyona hitap eden ve Türkiye'nin her şehrinde, her mahallesinde aynı dili konuşan tek parti Ak parti. Bir barış, çözüm süreci var. Allaha şükür bir yıldan fazladır silahlar patlamıyor. Bu sürecin tamamlanması bile tek başına Ak Parti'nin bir iki dönem daha desteklenmesine değer diye düşünüyorum. Bu sürecin yönetilebilmesi, sürdürülebilmesi için de Ankara'da bu işe inanan çok güçlü bir hükümetin olması gerektiği açıktır. Yani Tayyip Erdoğan Ankara'da güçlü olursa bu süreç neticelendirilecek, çözülmez denilen asırlık bir sorun çözülecek. Anketlerde durumlar çok iyi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber