Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacak

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ak Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki ile projeleri konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Mart 2014 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacak

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Nezir Kardoğan/memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1957 yılında Kayseri'de doğdum. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdim. Buradan mezun olduktan sonra, Avukatlık stajı da yapmış olmama rağmen avukatlık yapmadım. Tekstil üzerine iş yapan aile şirketimizin başına geçerek 1994 yılına kadar tekstil işiyle iştigal ettim. 1980 sonrasında 10 yıl kadar sosyal amaçlı vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev aldım. Kayseri'de ilk aşevi faaliyeti, öğrencilere karşılıksız burslar ve kış aylarında yakacak fonu gibi faaliyetlerin içinde bulundum.
27 Mart 1994 Mahalli seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığı'nı kazandım. 4 yıl bu görevi yürüttükten sonra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendim. O günden bu yana halkımızın teveccühü ile hizmete devam ettim. Büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerinden 350'nin üzerinde üyesi olan Tarihi Kentler Birliği'nin 2004-2011 yılları arasında 7 yıl başkanlığını yaptım ve TKB'nin yurtiçinde ve yurtdışında kurumsal kimlik kazanmasında ve yurt çapında birçok tarihi eserin ayağa kaldırılmasında önemli görevler üstlendim.

2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimleri kazandığınız takdirde Kayseri için neler yapacaksınız?

Kayseri, noksansız altyapısıyla, toplu taşımadan yeşil alana, spor tesislerinden eğlence ve dinlence mekanlarına kadar şehir hayatına dair donanımlarıyla ülkemizin geleceği en parlak şehri olarak gösteriliyor. Tabi bu noktaya gelene kadar birçok aşamadan geçtik. Planlı ve programlı bir yol haritasıyla Kayseri bu noktaya geldi. Altyapı, gecekonduyu önleme, yeşil alanlar, yollar gibi temel şehir ihtiyaçlarına yönelik yatırımların ardı ardına gerçekleştirildiği bu dönemin devamında sosyal, kültürel ve sportif donanımlar hizmete sunuldu. Sonrasında ise Raylı Sistem, Kadir Has Stadı, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi ve Harikalar Diyarı gibi şehri geleceğe taşıyacak devasa yatırımlar birbirini izledi ve şehir adeta şaha kalktı. Bu yüzdendirki 2000'li yıllar ileride çok konuşulacak ve Kayseri'nin, gelişim yarışında depara kalktığı dönem olarak tarihteki yerini alacaktır.

Erciyes Kayseri'ye bir Kayseri daha katacak

Yeri gelmişken Erciyes Projesi'ne burada bir parantez açmak istiyorum. 300 milyon avroluk yatırım maliyeti ile Kayseri tarihinin en büyük yatırım hamlesi olan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi geliyor. Erciyes Dağı, 2005 yılına kadar bizim hemen yanı başımızda olan bir küçük belde belediyesinin sınırlarındaydı. Bu nedenle bizim Büyükşehir Belediyesi olarak bu dağa bırakın yatırım yapmayı, otobüs seferi koymamız bile mümkün değildi. 2005 yılında çıkan Büyükşehir Belediyeleri kanunu ile hem o belde hem de Erciyes Dağı, bizim sınırlarımıza dahil oldu. 2009 yılında başlattığımız yapım çalışmaları neticesinde; 105 km. kayak pisti, 27 bin m. teleferik ve telesiyej hattı, 10 adet sosyal tesis, 100 bin m².lik alanı kapsayacak şekilde karlama ünitesi, karlama ünitesine su temin etmek amacıyla gölet, çığ koruma sistemleri ve bazı bölgelerde günübirlik piknik alanları ile otopark yapımını tamamlayarak hizmete sunduk. Şu ana kadar kendi özsermayemizden 400 milyon liralık yatırım yaptık. Proje, bir belediye tarafından gerçekleştirilen en büyük turizm projesi olarak dikkat çekiyor. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon kişi Erciyes'i ziyaret ederek bu hizmetlerin tamamından yararlanma imkanı buldu. Hacılar Kapı'da oluşturduğumuz 2,5 km.lik gondol hattı hem kayakseverlerden hem de günübirlik piknikçilerden büyük ilgi gördü. 3.000 kişi/saat kapasiteli benzer bir gondol hattını da Tekir Kapı'da bu kış hizmete açtık. Bu proje kapsamında ayrıca mevcut göletin etrafında sosyal tesisleri, otelleri ve diğer donatıları ile bir tatil köyü oluşturuluyor. Bu amaçla toplam 21 otel yerinin satışı yapıldı. İhaleye yurt içi ve yurt dışından birçok yatırımcı yoğun ilgi gösterdi. Arsaların tamamı kısa sürede satıldı ve 9'unun temeli atılarak inşa çalışmalarına başlandı. Bu planlama çerçevesinde şu anda 700 civarında olan yatak kapasitesi 6 bine çıkacak ve burada yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı doğacak. Sezonda saatte 35 bin kişinin yararlanacağı bu dev proje ile yıllık 300 milyon avro gelir elde edilmesi planlanıyor.

Yeni prestij projeler geliyor!

Elde ettiğimiz bu başarıyı sürdürmek ve şehrimizi geleceğe taşıyacak yeni projeleri hayata geçirmek zorundayız. Günümüzde artık bir belediye başkanının görevi, yol yapmak, su getirmek, yeşil alan oluşturmakla bitmiyor. Şehrinin sahip olduğu dinamikleri avantaja çevirecek organizasyonlar yaparak şehrini büyütmek ve geliştirmek zorunda. Biz yıllardır bu anlayışla hizmet üretiyor ve yatırım yapıyoruz. Şimdi bunlara yenilerini ilave etme zamanı. İrili ufaklı birçok projemizle birlikte 'Şehr-i Derya' adını verdiğimiz Eski Sanayi Dönüşüm Projesi, Sahabiye Dönüşüm Projesi, Hava İkmal Şehir Parkı, yeni raylı sistem hatları gibi projelerimiz var.

Eski sanayi, Şehr-i Derya'ya dönüşecek

Bu projeleri açacak olursak; Şehr-i Derya adını verdiğimiz Eski Sanayi Dönüşüm Projesi ile 700 bin m².lik bir alanda kentsel dönüşüm yapmayı planlıyoruz. Burada 450 bin m² büyüklüğünde bir göl ve etrafında konut ve ticaret alanları, alışveriş merkezleri ve kafe-restoranlar oluşturulacak. Eski Sanayi 1950'lerde kurulmuş bir bölge ve burası artık şehrin göbeğinde işlevini kaybetmiş bir alan olarak duruyor. Bir zamanlar ticaretin kalbi olarak bilinen bölgedeki binaların büyük çoğunluğu depremsellik açısından yetersiz konumda. Ayrıca bölgenin trafik yoğunluğu ve araç giriş çıkışı yönünden de sıkıntılı olduğu bilinen bir gerçek. Üstelik de dükkanlar küçük ve buradaki esnaf da iş yapamamaktan şikayetçi. İşte böylesine olumsuzlukları bünyesinde barındıran Eski Sanayi Bölgesi'nde bir dönüşüm projesini hayata geçirerek prestijli bir mekan ortaya çıkarmak istiyoruz. Buradaki mülk sahiplerini gelir kaybına uğratmaksızın, isteyene parasını, isteyene başka yerden dükkanını isteyene de mevcut bölgeden konutunu vereceğiz. Burada doğacak bir rant varsa, o rant oradaki mülk sahiplerine verilecek.

Sahabiye, iş ve finans merkezi olacak

Bununla birlikte benzer bir dönüşümü de Sahabiye'de uygulamayı planlıyoruz. Burası da yine şehrin en eski yerleşim yerlerinden birisi ve en merkezi noktasında yer alıyor. Binaların büyük çoğunluğu burada da depremsellik açısından sıkıntılı ve de konut işlevi açısından yetersiz. Sahabiye bölgesindeki 505 bin m².lik alanı, Kayseri'nin finans ve ticaret merkezi yapacak, görkemli ve farklı mimarideki binalardan oluşan prestijli bir bölgeye dönüştürdüğümüzde Kayseri, etrafındaki şehirlerden bir adım daha öne çıkmış olacak. Ayrıca bu projeyle bağlantılı olarak Cumhuriyet Meydanı'nda da değişiklikler yapacağız. 10 yıllardır sürdürdüğümüz Cumhuriyet Meydanı Projesinin son hamlesi olarak Vilayet Binası'nı yıkıp daha özgün ve Kayseri'ye yakışır bir mimaride biraz daha geriye inşa edeceğiz. Böylece meydanda genişleme ve ovallik sağlanacak. Ortaya çıkacak olan mekanda da estetik uygulamalar ve peyzaj çalışmaları yapacağız.

Kayseri'nin yeni yaşam merkezi: 'Şehir Parkı'

Önümüzdeki dönem hayata geçirmeyi planladığımız bir başka proje de Hava İkmal Şehir Parkı olacak. 1920'lerden beri askeri bölge olarak kullanılan yaklaşık 3.5 milyon m².lik bir alan var. 700 dönümü fabrika alanı, 300-350 dönümünde ise konutlar var. 2 milyon m²'den büyük bir alan boş duruyor. Kuvvet komutanları ve bakanlıkla görüştük ve yazışmaları yaptık. Prensip olarak da anlaşmaya vardık ve 'En azından 2 milyon m²'yi tahsis ederiz' cevabını aldık. Eğer fabrikayı taşıyabilirsek alanın tamamında değilse 2 milyon m².lik alanda çok büyük bir şehir parkı oluşturacağız. Burada 'Büyük hangarların olduğu, uçakların içine girebildiği fabrika alanı yapar mısınız' dediler yaparız dedik. O da gerçekleşirse 2 milyon 800 bin m² gibi bir alan geçiyor elimize. Şehir parkı dediğimiz, çok büyük bir park olacak. Burayı su oyunlarının, yürüyüş yollarının, spor tesislerinin, seyir kulesinin, aromatik bahçelerin ve yeme içme mekanlarının olduğu bir yaşam merkezi yapacağız inşallah.

Trafiğe nefes aldıracak alt ve üstgeçitler, katlı kavşaklar

Bu üç büyük projeyle birlikte şehir içinde trafik akışını hızlandıracak ve gelecek yıllarda bu konuda problem yaşanmasının önüne geçmek için bir taraftan yeni ana arterler açarken bir taraftan da katlı kavşaklar ile alt ve üstgeçitler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca raylı sistem hattına yeni hatlar ekleyerek şehir içindeki raylı sistem ağını genişletmek istiyoruz. Başlangıçta 17.5 km. olan raylı sistem hattı, geçtiğimiz günlerde devreye giren iki yeni hatla birlikte 30 km.'yi aştı. Yeni hatlarla birlikte 42 km.lik bir raylı sistem güzergahına ulaşmayı planlıyoruz. Böylece hem toplu taşımada, tüm dünyada kabul gören raylı sistem hattını yaygınlaştırmış olacağız hem de trafikte rahatlama sağlamış olacağız.

İlçeler, büyükşehir ile kalkınacak

Şehir merkezinde bunları yaparken, ilçeler için de yeni projeler geliştiriyoruz. Biliyorsunuz bu seçimle birlikte büyükşehir belediyesi sınırları tüm il sınırlarını kapsar hale geliyor. Yani 30 Mart'tan sonra Kayseri'nin tüm ilçelerinde de Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilecek olan görev ve sorumluluk alanları doğuyor. Bu kapsamda ilk olarak altyapı hizmetlerini, su ve kanal çalışmalarıyla birlikte atıksu arıtma tesislerini tamamlamayı planlıyoruz. Ayrıca her ilçeye bir gençlik merkezi hedefimiz var. Gençlerin spor yaptığı, bir tarafında kurs gördüğü mekanlar olacak. Aynı merkez de hanımlar için de meslek kursları ve hobi alanları değerlendirme salonları olacak. Bunlarla birlikte her ilçenin sahip olduğu değerler öne çıkartılarak şehircilik, gelişim ve kalkınma yönünde hamleler yapılacak.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Günümüzde artık şehirler birbiriyle yarışıyor. Her şehir kendi sahip olduğu değerleri öne çıkartarak ekonomik, sosyal ve kültürel kazanım elde etme gayretine girmiş durumda. Gerek dünya ölçeğinde gerekse de ülkemizde devam eden bu yarışta, Kayseri olarak yola erken çıkmanın avantajını ve bunun getirdiği başarının keyfini yaşıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz birçok uygulama, proje ve yatırım, ülkemizdeki diğer belediyeler, kamu kurumları ve bakanlıklar tarafından 'Kayseri Modeli' olarak hayata geçiriliyor. Kayseri, noksansız altyapısıyla, toplu taşımadan yeşil alana, spor tesislerinden eğlence ve dinlence mekanlarına kadar şehir hayatına dair donanımlarıyla ülkemizin geleceği en parlak şehri olarak gösteriliyor.
Şu anda elde ettiğimiz başarıyı devam ettirerek gelişim ivmemizi daha da yukarılara çıkartmamız gerekiyor. O yüzden yeni vizyon projeleri hayata geçirmek zorundayız. Bu ise bilgi ister, tecrübe ister, mali kaynak ister, siyasi destek ister. Çok şükür Allah'a ki şimdiye kadar ortaya koyduğumuz hizmet ve yatırımlar, bundan sonra da devasa projeleri hayata geçirme mücadelesinde bize güç veriyor, şevk veriyor, kararlılık sağlıyor. Halkımızın duası da gücümüze güç, azmimize azim katan bir başka moral-motivasyon kaynağı olarak yanıbaşımızda duruyor. Sahip olduğumuz bu bileşenleri en iyi şekilde kullanıp elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince Kayserimize hizmet etmeye devam edeceğiz.

Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si varGüvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecekEmin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladıkMansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacakFehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruzAhmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladıkSeçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yokMustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptıkT. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruzMamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz İşte Karabükte yapılanlar...Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktırMustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğizMehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber