İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hasan Ünver: Söyleyip de yapamadığımız proje yok

Nevşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Belediye Başkan adayı Hasan Ünver ile projeleri konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Mart 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hasan Ünver: Söyleyip de yapamadığımız proje yok

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Nevşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ak Parti Belediye Başkan adayı ile görüşme yaptık. MHP adayı Mehmet Varol ise randevu talebimize olumlu cevap vermedi. Nevşehir'e gitmiş olmamıza rağmen kendisi ile görüşemedik. Bu nedenle Nevşehir özelinde sadece Ak Parti adayının görüşlerini yansıtabiliyoruz.

Hakan Yiğit/Memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1963 tarihinde doğdum İmam Hatip Lisesi ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdim. Devletin çeşitli kademelerinde görev yaptım. Ülkemizin sayılı basın-yayın kuruluşlarında idarecilik dahil birçok görevde bulundum.
1996 yılında ilimizde bir özel televizyon kanalı müdürlüğü görevini yürüttüm. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerindede AK Parti'den aday oldum ve Nevşehir Belediye Başkanlığı'na çok yüksek bir oy oranı ile seçildim. Bu tarihten günümüze kadar yaklaşık 8 yıldır Nevşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekteyim.

İki dönemdir belediye başkanısınız. İki dönemdir Nevşehir'de ne gibi projeleri hayata geçirdiniz?

Dünyanın en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin ana merkezi konumundaki Nevşehir'de iki dönemden beri belediye başkanlığı görevinde bulunuyorum.
Günümüzdeki her geçen gün değişen ve gelişen dünya konjektörüne göre kültürel turizm olgusu kapsamında sadece Türkiye'nin değil dünyanın gıpta ettiği Kapadokya olarak da isimlendirilen bir dünya cennetinin ana çekim noktasını oluşturan Nevşehir'de, daha yaşanabilir bir kent olgusunu hakim kılabilmeyi ana hedef olarak belirledik.

Peribacalarının ve onların içlerine oyulu kaya kiliselerinin ilk Hristiyanlık döneminin dünya üzerindeki önemliliğine de sahip olan ayrıca tarihi içerisinde 8'i büyük medeniyet olmak üzere 20 topluluğun kültürü ve sanatı birlikte paylaştığı ülkemizin cennet yörelerinden birisi olarak da bilinen Kapadokya bölgesinin bu denli sahip olduğu değerleri günümüze kadar devam ettirmesine karşın , özellikle turizm sektörünün gelişimine inandırıcı bir göz içerisinde bakılamaması nedeniyle yıllar yılı bu temel nimetlerden ekonomik nitelik başta olmak üzere sosyal ve kültürel manada istenilen düzeyde yararlanamayan bir kent konumundaki Nevşehir'de planlı ve kararlı bir belediyecilik geliştirmeye başladık. Klasik Belediyeciliğin dışında insanı ana eksende ele alan yatırımlarla ,ilk başta hedeflediğimiz hayallerimizde yaşattığımız ama yıllardan beri bir türlü gerçekleşmeyen modern kent olgusuna daha rahat bir şekilde ulaşabileceğimiz inancıyla hareket ettik. Bu kapsamda ilk olarak köklü bir alt yatırımın gerekliliğine inandık. Üst yapı anlamındaki yatırımlara da hakim olarak ortaya ciddi projeler koyduk.
Kent imajını köklü bir değişim sürecine yönlendirecek hayallerin de ötesinde bir yatırım olarak ele alınan Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne başladık.TOKİ ile işbirliği içerisinde yürüttüğümüz proje kapsamında Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde 2600 konutluk ve içerisinde ticaret merkezi, 2 cami,32 derslikli ilköğretim okulu,karakol,sağlık ocağı ve kreşin de bulunduğu yeni yaşam alanlarının halkımıza 2011 yılı sonu itibariyle dağıtmaya başladık.Bu alanda adeta farklı bir ilçe oluşturuldu. Bu bölgede halen 419 konutluk bir projemizin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.Bu yıl içerisinde de hak sahiplerine bu konutları dağıtmış olacağız. Diğer yanda yine 4. Etap olarak bu alanda 754 konutluk daha sosyal donatıları ile birlikte yapımına ilişkin çalışmalrımızda son aşamada. Çevre ile barışık projelere büyük bir verdik. AB'nin ilgili fonlarından yararlanmak suretiyle yüzde 75'i karşılıksız fon desteği ve yüzde 25 belediyemiz desteği ile Atık Su Arıtma Tesisini hizmete kazandırdık. Koku'nun en temel sorun olduğu Atık Su Arıtma tesisimizin hemen yanı başında ailece piknik yapılabilir bir özellik kattık. AB'nin bu anlamdaki tüm teknolojik yapılanmasını bu tesisle ortaya koyduk. Arıtılan sular da Kızılırmak nehrine dökülür hale geldi. Böylelikle kent merkezi başta olmak üzere bazı belde ve köylerimizde bu yönde gelişen bir çevre sorunu oluşmuyor. Atık Su Arıtma Tesisinin yanı sıra, katı atıkların bertaraf edilmesine yönelik olarak katı atık deponi tesisi de yine Karayazı mevkiinde hizmete sunuldu.
Halkımızın daha verimli bir sağlık hizmeti alabilmesi için daha modern mekanlarda bu hizmetin sunulması adına TOKİ ile işbirliği halinde 324 yatak kapasiteli Devlet Hastanesini kazandırdık.

Siyaset abartıyı ve yalanı sevmez

Halkımızın pazar alışverişini daha modern bir merkezde yapmasına imkan sağlanması amacıyla İbrahimpaşa Mahallesi'nde yapımını üstlendiğimiz modern Pazaryerimizi de değerli halkımızın hizmetine kazandırdık. Bir süre önce de şehrimizin tarımsal alandaki hareketliliğine de önemli ivmeler kazandıracak Sebze Hali'nin de yapımını tamamlamak suretiyle hizmete açtık. Kültürün ,doğanın ve tarihin iç içe olduğu ,elinizle ulaşmanız halinde bu tarihi adeta yaşayabileceğiniz bir özellik katan yapılar bütününün içerisinde olan bir bölgeye sahibiz. Her yıl 2 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Nevşehir'e ciddi bir turizm misyonuna kavuşabilme çabasının ancak köklü bir alt yapı hamlesi ile yapılabileceğine inandık. Kültürel ve sanatsal anlamdaki gelişmelerin, kentin genel yaşam düzeyinin de daha üst düzeyde sağlanabileceğini düşünerek Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'ni hizmete kazandırdık.
Elimizin altında bulunan böylesine değerli zenginliklerimizi öyle inanıyorum ki Nevşehir Belediyesinin çalışkan ve becerikli personeli, halkımızın en sistemli olarak yararlanabilmesi için gecesini gündüzüne katmak suretiyle ortaya çıkartmak için büyük bir mücadelenin içerisinde.
Bu süreçte elbette yapamadığımız, zaman yetersizliğinden başlayamadığımız projelerimizde olmuştur. Çünkü siyaset abartıyı ve yalanı asla sevmez, çünkü halkımız her şeyi en güzel ve en iyi bilendir. Çünkü o ne derse o olur. Bu temel mantık doğrultusunda halkımızın başını öne eğdirebilecek bir çalışmaya imza atmamanın gururunu yaşıyoruz. Hep birlikte el ele, birlik ve beraberliğimizi bu düzeyde en önemli temel zenginliğimiz olarak değerlendirip yola devam diyoruz. Bu yıl inanıyorum ki halkımıza daha sağlıklı bir geleceğin emin izlerini taşıyor, gelişme ve kalkınmanın ve daha modern bir kentte yaşamanın bizlere sonsuz hazzını yaşatacaktır.

Söyleyip de hayata geçirmediğiniz bir projeniz var mı?

Biz halkımıza neyi vaat etmiş isek bunları yerine getirdik. Hatta dönemimizde vaat etmememize karşın onlarca hizmet sunduk ve bundan da mutlu olduk. Halkımızın bizden beklentilerini en kısa süreli ve en kaliteli bir şekilde yerine getirmek bizim ana çalışma sistemini oluşturuyor.

Bir turizm bölgesi olan Nevşehir'de, turizm özelinde sizinle birlikte değişenler nelerdir?

Turizmin bir bölgede gelişebilmesi ve sürdürülebilir düzeyde daha etkin hale gelebilmesi için sağlıklı bir alt ve üst yapı dinamizmine sahip olunması gerekiyor. Biz bu süreçte bunu en üst düzeyde ortaya koymaya çalıştık. Yeşil alanları ile dinlenme parkları ve diğer sosyal donatıları ile herkesin yaşayabileceği bir şehir ortaya koymaya azami gayret ettik. Bundan sonra da bu düzeydeki çalışmalarımız sürecek. Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm projesi uygulama aşamasında bölgede dünyanın en büyük yeraltı kentine ulaştık.785 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bu noktada yükseltisi 113 metreye ulaşan bir büyük yeraltı kent yerleşiminin Kapadokya turizmine de önemli bir ivme kazandıracağı düşüncesindeyim. Bu alanda doğa ile uyumlu yine dünyanın en önde gelen Antik Parklarından birini oluşturacağız, turistler temizlenmiş ve iç mekanlarında tarihte yolculuğa çıkarken üst bölümlerinde de gönüllerince değerlendirebileceği alanlara sahip olacaklar.

Üçüncü döneminizde ne gibi projeleriniz var?

Halen yapımı devam eden Dini İlimler Kampüsü ile Nevşehir Belediyesi hizmet binası, Ticaret Merkezi ve Şehir Meydanı projemiz şehrimizin büyüme ve gelişmesine ciddi katkılar sağlayacak. Dini İlimler Kampüs alanında 10 bine ulaşan gencimiz eğitimini bu alanda yerine getirirken, Göre Boğazı projemizi de uygulamaya alacağız. Diğer yanda Huzur Konağı Projemizle gerek yatılı veya gerekse gündüzlü olarak yaşlı insanlarımıza sosyal tüm donatıları ile hizmet sunan Huzur Konağı projemizi hayata geçireceğiz. Hasan Emmi ve Vilayet Köprülü Kavşakları ile de şehir içi trafiğinin daha da rahatlamasına çalışacağız.

Kentsel dönüşüm çalışması kapsamında neler yaptınız, neler yapmayı planlıyorsunuz?

Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi ile virane konutlarda ve çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunulan yerleşimlerde, yaşam süren insanlarımızı apartman dairelerinde yaşar hale getirdik. Hayatı odun ve kömür kovalarını sobalara yerleştirerek, is ile pasla geçen vefakar annelerimiz , ablalarımızı bu yeni yaşam alanlarında doğal gaz ile tanıştırarak, onlara farklı bir hayatında penceresini açmış olduk. Onların hayır duaları bize yetiyor da artıyor bile. Tek odalı yerleşimlerde leğenlerin içerisinde duş yapabilme imkanı bulan insanlarımızın, Kentsel Dönüşüm Projemiz ile birlikte artık modern konutlarda yaşamaları beni sevindiriyor, mutlu ediyor. Çünkü ben bu bölgede yaşayan insanların hayata ilişkin çektikleri sıkıntıyı bizzat yaşayan birisiyim. Ben inanıyorum ki bu şehirde yaşayan herkes daha iyi bir hayat sürmeli, ve biz yöneticilerde halkımızın daha medeni, uygar ve çağdaş normlarda hayatları devam etmesi için her türlü girişimi ve çabayı yerine getirmek zorundayız.

Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si varGüvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecekEmin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladıkMansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacakFehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruzAhmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladıkSeçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yokMustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptıkT. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruzMamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz İşte Karabükte yapılanlar...Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktırMustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğizMehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacakHüseyin Olan: Bitlis'te tarihi dokuya zarar veriliyorGültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacakRafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber