İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Melih Gökçek'le, projelerini konuştuk

Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek'le projelerini konuştuk

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Mart 2014 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Melih Gökçek'le, projelerini konuştuk

Geçen hafta içinde CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ile yaptığımız röportajı yayınlamıştık. Tıklayınız. Bugün ise Ak Parti adayı Melih Gökçek ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

Edip Üzen/Memurlar.net

1- Biraz kendinizden kısaca bahsedir misiniz?

Öncelikle sadece memurların değil, Türkiye'den her kesime hitap eden haberleri ve forumlarıyla buluşma noktası, gözü-kulağı olan siteniz aracılığıyla başta Başkentli hemşehrilerim olmak üzere tüm vatandaşlarımızı selamlayarak açıklamalarıma başlamak istiyorum. Ayrıca günlük 1,5 milyona ulaşan ziyaretçi sayısıyla,Türkiye'deki 4. büyük internet medya sitesi olan memurlar.net'in tüm çalışanlarını da başarılarından ötürü kutluyorum.

Sorunuza gelince, ben 20 Ekim 1948'de Ankara'da doğdum. 3 kardeşin en büyüğüğüm. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanınca Ankara'ya yerleştim. Daha sonra Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunu da bitirerek, gazetecilik mesleğine başladım. Parlamento muhabirliği yaptım. Keçiören Belediye Başkanlığı, Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Milletvekilliği görevlerimin ardından, 1994 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldum. Ankaralı hemşehrilerimin teveccühüyle de bu göreve seçildim. 4 dönemdir, yani toplam 20 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyorum. 30 Mart Yerel Seçimlerinde de 5. kez AK Parti'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Başkentli hemşehrilerimin karşısındayım.

2- Dört dönemdir belediye başkanısınız. Dört dönemdir Ankara'da ne gibi projeleri hayata geçirdiniz?

Benim için Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız tüm projeler ayrı önem taşıyorlar. Hiç birini birbirinden ayıramam. Hem birbiriyle bağlantılı hem de her biri diğerini tamamlayan projeler. Çünkü her bir projemizi Başkentlilerin ihtiyaçları, istekleri ve daha modern, dünyada örnek olan bir kentte yaşam sürdürebilmeleri için gerçekleştiriyoruz. Yeşillendirme çalışmalarından, kentsel dönüşümlere, ulaşımdan, sosyal ve kültürel ihtiyaçlara, turizmden ticarete kadar her türlü ihtiyacı her yaş grubu ve statüye göre geliştirip, halkımızın hizmetine sunuyoruz.

Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri, hızlı tren ve metro gibi şehirlerarası ve kent içi ulaşım projeleri, Ankara içme suyunu tertemiz yapan ASKİ projeleri, Ankara'nın vizyonu Esenboğa havaalanı yolu, 10 dev rekreasyon alanı, Mamak Çöplüğü, yeni yapılan yollar, yeşillendirme çalışmaları, Hacı Bayram Cami restorasyon çalışmaları, gençlik merkezleri, ödüller, hastaneler, ALO Ambulans, ALO Doğum, ALO Cenaze ve diyaliz, Hanımlar Lokali, gıda, temizlik maddesi, bot, kaban, çanta, kırtasiye yardımları, BELMEK ve BELTEK, Yaşlılara Hizmet Merkezi, Görme Engelliler İnternet Kafe ve bunlar gibi sayısız projemizle hem rekorlara imza attık, hem örnek olduk hem de en yaşanabilir kent unvanını elde ettik. Bundan sonra da bunları artırarak sürdüreceğiz.

Ancak son zamanlarda üzerinde en çok durduğumuz projelerden biri Ankara'nın marka değerine değer katacak, hayallere sığmayan, kentte turizm patlaması yaşatacak muhteşem bir temapark projesi. İsmini ANKAPARK olarak belirledik. Dünyadaki temapark ve hayvanat bahçeleri arasında ışıl ışıl parlayacak "ANKAPARK"ı hizmete açmak için gece gündüz çalışıyoruz.

İstanbul Yolu'na paralel 4.2 kilometre uzunluğunda ve 2 milyon 100 bin metrekarelik arazide inşası süren, hayallerin ötesinde tasarlanan, son teknoloji oyuncaklar ile donatılan, yeşil alanları heyecanla beklenen, dünyanın en büyük temaparkı ve hayvanat bahçesi olacak "ANKAPARK"ı şehre en kısa sürede kazandırabilmek için büyük çaba safrediyoruz. AOÇ arazisi üzerinde inşa ettiğimiz bu parkta, Başkentliler hem doğal yaşamı kucaklayacak hem de Disneyland benzeri eğlenceli ve muhteşem bir parka kavuşacak. Proje tamamlandığında Ankara, sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun da en büyük hayvanat bahçesine sahip olacak. Dünyadaki benzerlerinde en fazla 80 tane oyuncak bulunmasına karşın ANKAPARK, içinde yer alacak toplamda 1217 tane oyuncak ile de farklılığını ortaya koyacak.

3- Söyleyip de hayata geçirmediğiniz bir projeniz var mı?

Aslında bizim projelendirdiğimiz pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. Çünkü bu projelerin hepsi ya bir ihtiyaca ya da ileride karşımıza çıkabilecek ihtiyaçlara paralel olarak oluşturuluyor. Ancak bazı siyasi grupların, sırf ideolojik bakış açıları nedeniyle ve sırf Melih Gökçek'in kaybetmesi, Ankaralının kaybetmesi için karşı çıktıkları bazı projelerimiz mahkemeye gitmeleri nedeniyle ya erteleniyor ya da iptal ediliyor. Bu gibi sebepler dolayısıyla Başkentli hemşehrilerimiz zarara uğruyor. Ama biz yine de bildiğimiz yolda emin adımlarla yürüyerek, bu iptal edilen projelerimiz nedeniyle oluşan açığı, başkalarıyla kapatıyoruz.

4- Beşinci döneminizde ne gibi projeleriniz var?

20 yılda Ankara'ya sayısız eserler kazandırdık ve adeta çağ atlattık. Daha önceki yerel yönetimlerin hiçbiri, bizim son 20 yılda ürettiğimiz projeyi yakalayamadı. Hiçbiri bizim kadar hizmet, bizim kadar eser üretemedi.

Şimdi sıra yeni dönemde de öncü olmak için emin adımlarla yürümekte. Bunun için de yine çok büyük, kapsamlı ve Başkentimizi en üst sıralara taşıyacak projelere imza atacağız. Ankara'yı 2023 hedeflerine ulaştıracak, yepyeni projeler. Bu projelerin her biri, Ankara'nın çehresini değiştirecek. Her biri Ankara'ya renk katacak, her biri Ankara'ya nefes aldıracak. Projeler, Ankara'nın şehircilik markasını güçlendirecek. Her biri Ankara'ya istihdam sağlayacak, Ankara'nın ekonomisini ayağa kaldıracak, Ankaralı kardeşlerimizin yüzünü güldürecek.

Son 20 yılda başlattığımız ve başarıyla yürüttüğümüz projelerimizi artırarak devam ettirirken, diğer yandan başlayacağımız projelerimizi kısa kısa anlatmak istiyorum:

1- AVRUPA'NIN EN BÜYÜK TEMAPARKI ANKAPARK...

Ankapark, Ankara turizmi için en büyük yatırım olacak... 4 adet 10 bin metrekarelik, 6 adet 5 bin metrekarelik ve diğer alanlarla birlikte, toplam 100 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Amacımız; Ankapark'ı 12 ay boyunca turizme açık tutmak. Alanda toplam 1217 adet küçüklü büyüklü oyuncak bulunuyor. Bu bir dünya rekorudur.

Sadece şu an itibarıyla 14 adet küçüklü büyüklü roller coaster var. Dev çadırlar var. Ankapark içerisinde dinozor sinemaları, dinozor ormanı ve dinozor müzesi bulunuyor. Temaparkı, Guıness Rekorlar kitabına girecek 70 metrelik bir dinazor süslüyor. Savaşan Transformerslar, dijital savaş alanları, dijital oyun salonları, 360 derece Ankara ve Türkiye sinemaları, trenler, monoraylar Temapark'ın vazgeçilmezleri olacak. 209 metre eninde - 120 metre yüksekliğinde suyun ışık ve müzik ile muhteşem dansı dünyanın en büyük örneklerinden birisi. Yenimahalle birinci durak ve hızlı trenden teleferik ile ücretsiz ulaşım sağlayacağız. İlk yıldan itibaren 5 milyon ziyaretçiyi hedefleyen Temapark'ta hedef 10 milyon ziyaretçi olacak.

2- ANKARA BOĞAZI PROJESİ

Ankara'ya deniz getirmek imkansız, ancak artık Ankara'nın da bir boğazı olacak. Ankara'nın güneyinde, İmrahor Vadisinde, birinci etapta yer alacak 11 km'lik dev kanal etrafında dizilen villalar, cafe/restoran ve benzeri yerler, dinlenme alanları bulunacak. Ankara'nın imajına inanılmaz bir katkı sağlayacak olan bu yatırımın, 5 yılda bitirilmesi planlanıyoruz inşallah.

Eymir Gölü ile Gölbaşı Mezarlığı arasında kurulacak olan pis su arıtma tesisinden elde edilecek arıtılmış sular, bu kanalı besleyecek.

İleride Eymir ve Mogan ile birleştirilecek bu proje sayesinde kanal uzunluğu 43 km'ye kadar çıkabilecek. Gerçekten bu projemiz Ankara'ya prestij katacak

3- HAVALİMANI METRO PROJESİ...

Bu proje, Sayın Başbakanımızın önümüzdeki dönemde Ankara'ya hediyesi olacak. Sayın Başbakanımızın talimatı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından başlatılan Sıhhiye/Havaalanı Metro Projesi, Sıhhiye, Gar, Gençlik parkı, Hacıbayram, Siteler, Aydınlıkevler, Kuzey Ankara, Pursaklar, Saray, Fuar Alanı ve Havaalanı arasında işleyecek.

Toplam uzunluğu 30 km olacak olan Sıhhiye-Havaalanı Metrosu'nda hedef, önümüzdeki 5 yıl içinde bitirilmesi.

4- TELEFERİK OTOBÜS PROJESİ...

Bütün dünyada karayollarının yetersizliği nedeniyle kullanılmaya başlanılan otobüs teleferikler var. Otobüs gibi yoğun yolcu alabilen teleferiklerin merkez istasyonunu, Adliye Binasının Toptancı Hal Bölgesine taşınmasından sonra, Adliye Sarayının olduğu yere koymak istiyoruz. Teleferik haricinde; yeni metro, dolmuş ve otobüs duraklarına da merkez olacak olan bu bölge, şehir trafiğine de nefes aldıracak. Ayrıca Ankara'nın birçok bölgesinde teleferik uygulamaları gerçekleştirilecek. Proje; Kızılay - Dikmen Vadisi, Kızılay - Mamak, Kızılay - Hacıbayram, İvedik- Etlik gibi bölgelerde genelde 'yap işlet devret' modeliyle uygulanacak. Bu projelerimiz bazı bölgelerde ise Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bizzat yapılacak ve toplam 23 kilometre olacak.

5- KUZEY YILDIZI CAMİİ VE KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ

Belediye Başkanı olarak hayatımda yaptığım hizmetler arasında beni en çok heyecanlandıran projelerden birisi. Kuzey Ankara bölgesinin adını Kuzey Yıldızı koyduk. Kuzey yıldızına Cumhuriyet döneminin en iddialı camiini yerleştiriyoruz. 130 bin metrekare kapalı alanı olan proje'nin ihalesi yapıldı ve hafriyata başlandı. Alanda; 9 bin kişilik bir caminin yanında, 5 bin kişilik bir kongre salonu, 1500 kişilik lokanta bölümü, çeşitli dükkanlar ve sanat merkezleri bulunacak.

6- FUAR ALANI PROJESİ

Halen Esenboğa Havalimanı'na bitişik bir alanda, uçakların fuar alanına girebileceği yolu bulunan, toplam 50 bin metrekare kapalı, 50 bin metrekare açık alanı bulunacak fuar alanı projemiz de Başkent'in çok önemli bir ihtiyacına cevap verecek. Arazi temin edildi ve yolları açılmaya devam ediyor. Hedefimiz 2014 içinde fuar alanımızı açmak. Fuar alanını gerçekleştirecek olan şirketin ortakları; Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, TOBB, ATO, ASO, Ticaret Borsası, Ankara Esnaf Odaları Birliği ve Akyurt Belediyesi.

7- İNANÇ VE TARİH MÜZESİ PROJESİ

Hep belediye başkanlığım döneminde buna dua etmişimdir. Allah inşallah bu müzeyi bana yaptırmayı nasip etsin diye. Ankamall karşısında, İtfaiye Binasının bulunduğu alana yapılacak İnanç Ve Tarih Müzesi dört bölümden oluşuyor.

Birinci kısım olan Ferman Müzesi'nde Osmanlı tarihi ile ilgili fermanlardan en az 200 ferman olacak. İkinci kısım Tarih Müzesi'nde Osmanlı-Selçuklu büyüklerinin kılık/kıyafet, silah, kap/kacak ve benzeri malzemeleri bulunacak. Üçüncü kısım olan Bilim Müzesi'nde ise dünyada bilimin temelinin Müslüman alimler tarafından geliştirildiğini belgeleyen 1000 civarında icat yer alacak. Ve en önemli bölüm olan Kuran Mucizeleri Müzesi'nde de 21. asrın başında ancak anlaşılabilen Kuran mucizelerinin, Universal Stüdyoları teknolojileri kullanılarak yapılan bilimsel açıklamaları inşallah burada yer alacak.

Ankara'ya yılda en az 3 milyon turist getirecek bu proje, Hacıbayram ile birlikte, inanç turizmini teşvik edecek müthiş bir atılım olacak inşallah.

8- TERMAL SU PROJELERİ

Ankara'nın dört bir yanındaki termal su kaynaklarının kullanılmasının sağlanması için hazırladığımız bir projedir. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara il sınırları içindeki tüm altyapıları bedava yaparak, termal turizmi teşvik edecek. Bu sayede Ayaş, Güdül, Kızılcahamam, Çamlıdere, Kazan, Çubuk ve Ankara merkezi termal turizmle taçlanacak

9- ÇOK AMAÇLI KONGRE MERKEZİ PROJESİ

Ankara, kongre salonu ve gösteri merkezi olarak kullanılacak alanlar açısından çok daha iyi bir yerde olmalıdır. Yapılacak gösteri merkezi, çok amaçlı olarak kullanılacak ve Ankara'nın önemli bir ihtiyacı giderilmiş olacak.

10- 333 ANKARA KULE PROJESİ

Bu Ankara'nın simge projesidir. 333 metre yüksekliğinde yapılacak olan 333 Ankara, Avrupa'nın en yüksek binası ve başkentin simgesi olacak. Binada otel, restoranlar ve iş yerleri bulunacak. Bina, Büyükşehir Belediyesine ait bir arazi üzerinde inşa edilecek, kat karşılığı olarak yaptırılacak.

11- TARIMSAL KALKINMA PROJESİ

Ankaramıza yeni katılan ilçelerimize büyük bir müjde niteliğinde olacak bir çalışma. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım ve hayvancılıkta bir ilke imza atmaya karar verdik. Ankara'ya katılan yeni taşra ilçelerimizde tarım ve hayvancılığın teşviki düşünülmekte. Özellikle belediye şirketleri devreye sokularak tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi sağlanacak. Özelliklerine göre; bölgenin ihtiyacı olan tesisler yapılması sağlanacak, ayrıca bölge halkına gerek hayvan gerekse tohum verilerek tarım ve hayvancılık desteklenecektir. Tarım ve hayvancılıktan elde edilen ürünlerin işlenmesi, ambalajı ve satışı için Büyükşehir Belediyesi'nin şirketleri lokomotif olacak. Bu konuda kurulan tesisler, zaman içinde tesisin kurulduğu ilçedeki köylülere hisse senedi satışlarıyla devredilecek.

12- ERYAMAN STADI PROJESİ

Sporseverlere müjde olacak projemiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ankara'da 43 bin kişilik yeni bir stadın inşasına bu yıl içerisinde başlıyor. Ancak; Ankara'da futbolun daha da gelişmesi için küçük stadların da yapılması gerekiyor. İşte bu nedenle; Etimesgut Eryaman semtinde, Büyükşehir Belediyesine ait arazi üzerinde, 15 bin kişilik bir stadın kat karşılığı yapılmasını planlandık.

13- HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ VE ÇEVRESİ YENİLEME PROJESİ...

2 yıl önce başladığımız Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Çevresi Yenileme çalışmaları olanca hızıyla devam ediyor. 2014 yılı içerisinde, camii içerisindeki kitapçı dükkanlarını yenileme işlemi ve çevre düzenleme işleri bitecek. Ayrıca; Türkiye'nin en modern kapalı dolmuş durakları ve hacı bayram kongre salonu da tamamlanacak.

14- AİLE YAŞAM MERKEZLERİNİN ÇOĞALTILMASI PROJESİ

2014 yılında, 30 bin metrekare kullanım alanına sahip Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi; ayrıca Altındağ, Kazan ve Osmanlı Aile Yaşam Merkezleri hizmete girecek. Çocukların, gençlerin, hanımların, yetişkinlerin, engelli ve yaşlıların birlikte zaman geçirebilecekleri; sosyal, kültürel, sportif, eğitime yönelik faaliyetlerin sunulduğu aile yaşam merkezleri Ankara'nın tüm ilçelerinde yaygınlaştırılacak.

15- GÖLBAŞI OTO GALERİLERİ PROJESİ

Gölbaşı sınırları içinde yapılacak olan projede; binek otolar, minibüsler, otobüsler, kamyonlar, tırlar ve iş makinalarının satıldığı oto galerileri inşaa edilecek. Arazinin kamulaştırılması bitti. Belediyeye ait metropol anonim şirketi eliyle, en kısa zamanda yapımı bitirilecek ve Ankara içindeki oto galerileri bu bölgeye taşınacak.

16- ÇUBUK 1 BARAJI REKREASYON ALANI PROJESİ

Dünyanın hiçbir memleketinin merkezinde ikiden fazla dev rekreasyson alanı bulamazsınız. Bizde 8 tane var. İkisi devam ediyor bitme aşamasına geldi. İnşallah buna Çubuk 1'i katarak yeni bir tane daha kazandıracağız. Çubuk-1 barajının temizleme çalışmaları tamamlandı. Bu yıl pis su arıtma tesislerinde arıtılan sular, artık barajı yeniden doldurmaya başlayacak. Barajın etrafı piknik yapılacak alanlarla dolacak.

Ayrıca barajın alt kısmında dev bir rekreasyon alanı devreye sokulacak. Baraj su tutmaya başladı. Barajın alt kısmına ise rekreasyon alanını da önümüzdeki 5 yıl içinde bitirmiş olacağız.

17- ÇAMKORU REKREASYON ALANI PROJESİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan tahsisi alınan bu bölgede, yaz- kış tüm vatandaşlarımıza hizmet verebilen bir rekreasyon alanı yapılacak.

Ankara, Çamkoru ormanlarının nefis kokuları içinde, göletiyle birlikte, mükemmel bir piknik alanı kazanmış olacak. Bu bölgede, takdir ve teşekkür alan öğrencilerin yaz kampı yapabilmeleri sağlanacak. Ayrıca; yaşlı ve engelli vatandaşlar bu kamp yerlerinden yaz - kış yararlanma imkanı bulacak.

18- YENİ MAMAK PROJESİ

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 5 bin konutu bitirmek için süratle çalışıyoruz. Hak sahiplerine bir kısmı dağıtıldı. Bir kısmı ise dağıtılacak. Gecekondu yıkımları devam ediyor. Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi bütün hızıyla devam edecek ve Mamak'ın makus talihini yeneceğiz inşallah.

5- Kentsel dönüşüm çalışması kapsamında neler yaptınız, neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bizden önceki dönemlerde Başkentimizdeki yapılaşma çarpık, düzensiz ve Başkentlilerimizi dört duvarın arasına hapseden binalardan oluşuyordu. Hükümetimizin de destekleriyle Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çok büyük çalışmalara imza attık ve atmaya da devam ediyoruz. Başkentli hemşehrilerimizin refah ve huzur içerisinde modern bina ve çevrelerde oturması için çok büyük projelere imza atıyoruz. Kentsel Dönüşüm projeleri adı altında yapılan bu devasa çalışmalarla,

kentlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine engel olan kentin dokusunu bozan sorunlu gecekondu alanlarını yeniden ele alarak yapılandırıyor, yerlerine sağlıklı ve modern yaşam alanları sunuyoruz.

Kentsel Dönüşüm Projeleri konusunda dünyada bir numara olduğumuzu belirterek, Başkentlilerin modern ve muhteşem bir çevreye sahip yapılarda oturması için başlattığımız bu çalışmalarımızın Ankara'nın dört bir tarafında sürdüğünü belirtmek istiyorum.

Kuzey Ankara, Yeni Mamak, Güneypark, 50. Yıl, Dikmen Vadisi ve bunlar gibi sayısız kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi kapsamında yürüttüğümüz bölge tarihini yeniden ortaya çıkarma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarımızın bazılarından bahsedecek olursak;

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ortaya çıkan muhteşem güzelliğe herkes şahit. Modern konutlar, yapılan tünel, alttan ısıtmalı yol ve viyadük hepsi muhteşem çalışmalar olarak ortaya çıktı. Başkent'in en önemli giriş noktalarından Esenboğa Havaalanı yolunu üzerinde bulunması nedeniyle bir prestij projesi olarak adlandırılan proje toplamda 10 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Projede 8 bin 100'ü hak sahibi bulunurken, toplamda 18 bin konut yapılarak yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. 8 binin üzerinde hak sahibi konutunun kuraları da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle çekildi. Proje kapsamında 3 bin 500 hak sahibi konut tamamen bitti. Vatandaşların büyük bir kısmı evlerinde yaşamaya başladı. Hak sahiplerinin konutlarının tamamının inşaatı tamamlandı. Kontular hak sahiplerine teslim ediliyor. Proje kapsamında ayrıca alttan ısıtmalı yol, tünel yol ve viyadüklerde yapılarak yol ulaşıma açıldı.

Başkent'in doğu aksında Mamak'ta Samsun Yolu boyunca sürdürülen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ise 7 milyon metrekarelik alanı ve üretilecek konut sayısı bakımından dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahiptir. Bölgede 1500'ye yakın hak sahibi konutu tamamlayarak anahtarlarını teslim ettik.

Bir diğer kentsel dönüşüm projemiz olan Çankaya'da Başkent'in Güney aksında bulunan Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi. Burada 30 binin üzerinde nüfusun yaşayacağı bir bölge oluşturulacak. Yüksek teknoloji ile üretilecek konutların yanı sıra bölgede peyzaj ve çevre özellikleriyle de çok büyük ve nitelikli bir kentsel yeşil alan oluşturulacak. Güneypark projesi, yalnızca bir konut projesi olmakla kalmayacak, aynı zamanda Başkent'te yeni bir yaşam tarzını da beraberinde getirecek.

Türkiye'deki ilk kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip Dikmen Vadisi boyunca yaklaşık 6 kilometrelik uzunlukta bir alanı kapsayan 5 aşama olarak planlandı. Bu projenin 1, 2 ve 3. aşamalarını tamamladı. Doğasıyla, sosyal alanlarıyla Başkent'in en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak Başkentlilerin hizmetine sunuldu.

Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi de Altındağ'da Başkent'in tam merkezinde yer alan Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan bir diğer projemiz. Toplam 1 milyon metrekarelik bir alanı kapsayacak olan proje ile kentin merkezi, gecekondular ve çarpık yapılaşmadan kurtarılacak. Ankara'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip olan proje sayesinde bölge yeniden inşa edilecek. Tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, yapılacak olan sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla bambaşka yeni bir merkez daha oluşturulmuş olacak.

Çankaya ve Mamak İlçesi 50. Yıl, Şehit Cengiz Topel, Dilekler, Türközü, Akdere, Topraklık, Çamlık Mahalle sınırları içerisinde kalan bölgede uygulanacak olan 50. Yıl Parkı ve Çevresi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile de bir bölgenin daha çehresi değiştirilecek. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edilen 116 hektarlık bir alanı kapsayan Projede 2 bin 600 gecekondu yer alıyor.

Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi konusunda da çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Öyle büyük bir yol katedildi ki, buradaki atmosferi ve gelen ziyaretçileri gördüğünüz zaman hayret edersiniz. Oradaki değişim, sadece Ankaralıları değil tüm Türkiye'den hatta dünyadan sayısız ziyaretçinin ilgi odağı oldu.

Hacı Bayram Veli Camii ve çevresindeki değişim, Kale'nin alt yapısı ve çehresinde başlayan değişim, ayrıca bölgede Roma döneminden kalma antik tiyatronun da gün yüzüne çıkarılması çalışmaları hızla ilerliyor.

6- Siz başkanlığa geldiğinizde belediyenin gelir/borç durumu nasıldı, Şuan ki durum nedir?

Belediye borçları ile ilgili sadece hazineye borcum var. o da Sayın Murat Karayalçın döneminden kalan borçlar. Onun haricinde dünyayı kasıp kavuran kuraklık nedeniyle Ankara'nın su sorununu çözmeye yönelik olarak başladığımız ve tamamlayarak, Başkentin suyunu 50 yıl garanti altına aldığımız Kesikköprü'den su getirme projemiz vardı. Onun için 6 yıl önce 400 milyar civarında bir borca girdik ve '5 yıl içerisinde ödeyeceğiz' dedik ve son kuruşuna kadar ödedik. Bunun dışında Sayın Karayalçın döneminden kalan borçlar var. 8 katrilyon borç. Öde öde bitmiyor. Daha 15 sene devam eder. Hatta şu anda 2,2 TL'den kabul edersek doları 8.8 katrilyon ediyor.

7- Rakibiniz Mansur Yavaş su ve toplu taşıma ücretlerinde büyük indirim yapacağını söylüyor. Bunun belediyeye maliyeti ne kadar olacak?

Öncelikle şunu hatırlatarak sözlerime başlamak istiyorum. Sayın CHP Adayı, Beypazarı belediye başkanıyken oradaki belediyeye ait dükkanları satmasına rağmen, kendisinden sonraki belediye başkanına borçtan başka ne bıraktı? Sıfır borçla devralmıştı. Yol, kanalizasyon yapmadı. Bunların hepsini biz yaptık. Ayrıca varilleri ortadan ikiye kesip maviye boyayıp çöp sepeti olarak kullanıyor. Bundan 20 yıl önce kasaba belediyeleri çöp toplamaya geçti, bu kişi o dönemde bu uygulamaya geçemedi.

İkinci olarak da CHP adayının bu seçim vaadlerini anlamak, akıl sır erdirmek mümkün değil. Önce şunu söyleyeyim hiçbir projesi yok. "Ne projen var" diye sorduklarında ilk zamanlarda, "Melih Gökçek'i uzaklaştırma projem var" diyordu. Nasıl bir projeyse bu? "Somuda indirge" diyorsun, otobüslerde 52 bileti 10 TL yapıyor, suyu 60 liranın yerine 10 liraya veriyor ve okul servis araçlarını bedava yapıyor. Yani vaad etmiş olduğu sadece otobüs, su ve servis araçları. Onların da toplamı 1,6 katrilyon lira ediyor. Ondan sonra 5 senede 8 katrilyon ediyor. Nereden bulacak bu parayı anlamak mümkün değil?

Bizim sadece son 5 yıl içinde Ankara'ya yapmış olduğumuz yatırım 5 katrilyon lira. CHP Ankara Adayı Mansur Yavaş, benim yapmış olduğum yatırımın bir buçuk katından fazlasını sadece indirimlere, bedavalara vereceğini söylüyor. "Nereden bulacaksınız bu parayı" diye canlı yayında aradım sordum. Cevap bile veremedi. İnsanları saf yerine koyuyor. Madem atıyorsun, bari destekli at.


Adem Ceylan: Yenimahalle'de insanlar parka gidemiyor

Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız

Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si var

Güvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecek

Emin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladık

Mansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacak

Fehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz

Ahmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladı

Seçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yok

Mustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptık

T. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var

Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz

Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz

İşte Karabükte yapılanlar...

Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktır

Mustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğiz

Mehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız

Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacak

Hüseyin Olan: Bitlis'te tarihi dokuya zarar veriliyor

Gültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacak

Rafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek

Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı

Hasan Ünver: Söyleyip de yapamadığımız proje yok

Haluk Şahin: Aksaray bizden önce köy gibiydi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber