Sağlık çalışanlarına lisans tamamlama hakkı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2006 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen tarafından sağlık personellerinin mesleki bir üst öğrenim yapmalarına imkan tanıyacak bir düzenleme yapılması için başlatılan girişimler sonuç verdi.

Sağlık Bakanlığı'nın lisan tamamlama hakkı için olumlu görüş vermesinin ardından sağlıkçılar, YÖK'ten gelecek cevabı bekliyor. Sendikanın sağlık çalışanlarına lisans tamamlama hakkı tanınması için Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a konuyu iletmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı ve Türk Sağlık-Sen YÖK'e başvurarak lisans tamamlama hakkı verilmesini istedi. Bakan Akdağ imzasıyla YÖK'e gönderilen yazıda, Sağlık Meslek Liseleri'nde görev yapan öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun da 3 yıllık sağlık eğitim enstitüsü mezunu olduğuna dikkat çekilerek, sağlık alanında ön lisans eğitimi almış olanların 2+2 ve 3+1 şeklindeki lisans tamamlama programlarından faydalandırılmasını istedi.

Yazıda ayrıca, Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında binlerce çalışanın lisans tamamlama uygulamasını beklediği hatırlatıldı. Türk Sağlık-Sen'in YÖK'e yaptığı başvuruda ise Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sağlık personellerinden 190 personelin orta okul, 84 bin 5 personelin lise, 57 bin 501 personelin ön lisans (2 yıl), bin 343 personelin ise 3 yıllık sağlık eğitim enstitüsü mezunu, 4 yıllık okul mezunu olan personel sayısının 11 bin 973 olduğu belirtildi.

Binlerce sağlık personelinin bu hakkın tanınması için beklediği belirtilen yazıda ayrıca, son yıllarda sağlık hizmetlerinde yapılan reformlara ve Avrupa Birliği'ne uyum sağlama yönünde atılan adımlara paralel olarak sağlık hizmetlerinin sunumunda görevlendirilmek üzere istihdam edilecek ve halen bu alanda istihdam edilen sağlık personellerinin eğitim düzeylerini yükselterek standardize etmenin bir zorunluluk haline geldiği ifade edilerek Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunlarıyla sağlık alanında ön lisans eğitimi almış olanların ve bunların emeklilerinin 3+1 ve 2+2 şeklinde lisans tamamlama programlarından faydalandırılmalarının yanında sağlık meslek lisesi mezunlarının da söz konusu programlara dahil ettirilerek lisans tamamlamaları hususunda bir düzenleme yapılması istendi. Konu ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, lisans tamamlama hakkı verilmesi için sağlık personelinin yoğun bir talebi bulunduğunu belirterek, "Bizde sendika olarak sağlıkçıların bu taleplerini Sağlık Bakanlığına ilettik.

Yapılan görüşmeler neticesinde Bakanlıktan bu isteğimizi olumlu karşılayarak YÖK'e başvuru yaptı. Biz de YÖK'e başvurarak bu hakkın bir an önce verilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istedik. Umarım YÖK binlerce sağlık çalışanının bu talebini bir an önce gerçekleştirir" diye konuştu.
Kahveci, son yıllarda sağlık hizmetlerinde yapılan reformlara ve Avrupa Birliği'ne uyum sağlama yönünde atılan adımlara paralel olarak sağlık hizmetlerinin sunumunda görevlendirilmek üzere istihdam edilecek ve halen bu alanda istihdam edilen sağlık personellerinin eğitim düzeylerinin yükseltilerek standardize edilmesinin bir zorunluluk haline geldiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber