Öğretmen, eşi memursa 1, özeldeyse 3 yıl sonra nakil isteyecek

Milli Eğitim Bakanlığı, eş durumu nakil şartını değiştiriyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ekim 2014 22:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmen, eşi memursa 1, özeldeyse 3 yıl sonra nakil isteyecek

Hatırlanacağı üzere, tüm Devlet memurlarını kapsayan üst çerçeve yönetmelik 2014 yılı Ağustos ayında değişmişti. Memurlar.net olarak o tarihte yaptığımız analizde tüm Devlet memurlarına getirilen genel kurallara yer vermiştik. Tıklayın. Bunlardan eş durumuyla ilgili olanlar şu şekildeydi:

1- Aynı kurumda çalışan memurların nakillerinde artık asta/üste bakılmayacak, personel kurumun daha fazla ihtiyacının olduğu yerde birleştirilecekti.

2- Eşi özel sektörde çalışanların eş durumu tayini isteyebilmesi için, eşinin talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sigortalı olması gerekecekti.

Şimdi bu genel çerçeve kurallar, MEB'in yönetmelik taslağında aynen yer almıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı atama ve yer değiştirme yönetmelik taslağı, 20 Ekim itibariyle yayımlandı.

ARTIK ÖĞRETMENLER EŞİNİN GÖREV YAPTIĞI YERDE BİRLEŞTİRİLMEK ZORUNDA OLMAYACAK

Yönetmelik taslağında, her ikisi de MEB'de çalışan öğretmenlerin yer değişikliğinin hangi kurala göre olacağı şu şekilde açıklanmıştır:

"Öğretmenin eşinin de Bakanlıkta görev yapıyor olması halinde, daha fazla hizmet ihtiyacı duyulan yere,"

Bu çok önemlidir. Bu maddeye göre, artık bir eş nakil isteyip diğer eş onun peşinden nakil olamayacaktır. Öğretmenler daha fazla hizmet ihtiyacı olan yerlerde birleştirilecektir.

ÖZELDE ÇALIŞAN EŞ İÇİN 3 YIL KESİNTİSİZ SİGORTA ŞARTI

Hali hazırdaki yönetmeliğe göre bir öğretmenin özel sektörde çalışan eşinden dolayı nakil isteyebilmesi için, eşinin son 2 yılda 360 gün sigortalı olması yeterlidir. Ancak bu şart genel yönetmelik hükümleri doğrultusunda şu şekilde düzenlenmektedir:

"Öğretmenin, aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği;
... Öğretmenin kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere,...
atanması suretiyle yapılabilir."

Bu maddeye göre, artık öğretmenin özel sektördeki eşten dolayı nakil isteyebilmesi için eşinin en az talep edilen yerde kesintisiz 3 yıl sigortalı olarak çalışıyor olması gerelecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber