Mahalli İdarelere ilişkin Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 5/f-1 maddesi hakkında Danıştay Beşinci Dairesince verilen karar

Haber Giriş : 17 Şubat 2004 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalli İdarelere ilişkin Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 5/f-1 maddesi hakkında Danıştay Beşinci Dairesince verilen karar

T.C. DANIŞTAY
BEŞİNCİ DAİRE

ESAS NO: 2003/3578

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasına isteyen: Bülent Kartal ....
Karşı Taraf: 1. İçişleri Bakanlığı - ANKARA 2. Çankaya Belediye Başkanlığı-ANKARA

İsteğin Özeti: Davacı, mühendis olarak istihdam edilmesi talebinin reddine ilişkin 23.6.2003 tarihli işlem ile bu işlemin dayanağı olan 2.2.2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5/f-1. maddesinin mühendisler açısından iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi: Ali Alpat
Düşünçesi: Dava konusu yönetmeliğin 5/1-1 maddesi yönünden karar verilmesine yer olmadığına, dava konusu işlemin ise yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: Semra Şentürk
Düşüncesi: Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27 inci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince davalı idarelerin birinci savunmalarının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

Dairemizin 13.10.2003 günlü, E. 2003/2258 sayılı kararıyla dava konusu Yönetmeliğin 5/-1 maddesinin mühendisler açısından yürütülmesinin durdurulmasına yönelik istemi hakkında yeniden bir karar verilmesine yer bulunmamaktadır.

Davacının mühendis olarak istihdam edilmesi için yaptığı başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemine gelince;

Davalı idare, dava konusu yönetmelikle, mühendislik fakültelerini bitirmek suretiyle mühendislik unvanını kazanan, fakat kurumda memur olarak çalışanların mühendislik kadrolarına atanmalarını görevde yükselme olarak değerlendirip, aynı koşullara bağlamıştır. Oysa gördüğü öğrenimin sonucu olarak mühendislik unvanını kazanan, fakat memur olarak çalışmakta olanların mühendislik kadrolarına atanmaları, sadece sınıf ve unvan değişikliği için yapılacak sınavı kazanmaları zorunlu olmakla birlikte; yapılacak bu sınavın görevde yükselme sınavı dışında ihtiyaç halinde mühendislik mesleği ile ilgili ve dışarıdan mühendis alımları için yapılan sınavla aynı nitelikte olması gerektiği açıktır.

Bu durumda, davacının mühendis kadrosuna atanmak için yaptığı başvurunun, görevde yükselme sınavına girmesi gerektiği gerekçesiyle reddedilmesinde hukuki isabet bulunmamakta ise de, davalı idarelerden Çankaya Belediye Başkanlığının birinci savunmasında; mühendis ihtiyacı bulunmadığı belirtildiğinden, dava konusu işlemde bu nedenle hukuka aykırılık görülmemiştir. Ancak, yukarıda da açıklandığı üzere davacıya ihtiyaç halinde açlacak mühendislik mesleğiyle ilgili sınava girme olanağı tanınması gerektiği açıktır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu Yönetmeliği 5/f-1. maddesinin yürütülmesinin durdurulması istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulması isteminin reddine, 14.11.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan
Üye
Üye
Üye
Üye
Ender
Mehmet
Günay
Esen
Ayfer
ÇETİNKAYA
ÜNLÜÇAY
ERDEN
EROL
ÖZDEMİR

HUSUMETTEN ÇIKARMA KARARI

Bülent Kartal tarafından, mühendis olarak istihdam edilmesi talebinin reddine ilişkin 23.6.2003 tarihli işlem ile bu işlemin dayanağı olan 2.2.2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5/f-1. maddesinin iptali istemiyle Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Çankaya Belediye Başkanlığına karşı açılan davay ait dosya incelendi:

2577 sayılı Yasanın 15/1-c maddesi uyarınca Başbakanlığın davalı konumundan çıkartılmasına karardan birer örnek gönderilmek suretiyle anılan idarenin ve tarafların durumdan haberdar edilmesine, 14.11.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan
Üye
Üye
Üye
Üye
Ender
Mehmet
Günay
Esen
Ayfer
ÇETİNKAYA
ÜNLÜÇAY
ERDEN
EROL
ÖZDEMİR

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber