Tarım Bakanalığı, kene mücadelesi için 12 milyon YTL ek ödenek istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının virüsünü taşıyan kenelere karşı evcil hayvanların ilaçlanması ve kırsal kesimde yaşayan halkın bu konuda eğitilmesi için Maliye Bakanlığından 12 milyon YTL ek ödenek istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, KKKA virüsü taşıyan kenelere karşı hastalık taşıyan kenelerin görüldüğü 40'ın üzerindeki ilde ilaçlama kampanyası başlattı.

Bakanlık, 81 il valiliği ve tarım il müdürlüğüne gönderdiği talimatta da KKKA virüsü taşıyan keneler konusunda kırsal kesimde yaşayanların bilgilendirilmesi ve evcil hayvanların ilaçlama yönetemlerinin öğretilmesini istedi.

Keneyle mücadele için genel ilaçlamanın doğal dengeyi bozabileceğini belirten bakanlık yetkilileri, asalak hayvan grubuna giren kenelerin ancak başka bir canlı üzerinde yaşayabileceğini, bu nedenle ilaçlamanın hayvanlara tek tek ilaçlı banyo şeklinde yapılmasının daha doğru olduğunu kaydettiler.

Yetkililer, mücadele çerçevesinde riskli bölgelerdeki hayvanların yılda en az 3 defa ilaçlanması gerektiğini de vurguladı.

Söz konusu virüsün hayvan etinden insana geçmediğini, bu hastalığın tam olarak yok olabilmesi için de 8-10 yıl ilaçlama yapılması gerektiğinin altını çizen yetkililer, keneyle mücadelenin uzun ve pahalı bir mücadele olduğuna işaret ettiler.

Yetkililer, Tarım Bakanlığı bütçesine 2006 yılında hayvan hastalıklarıyla mücadele için ayrılan 20 milyon YTL'nin yeterli olmadığını belirterek, bu nedenle söz konusu mücadele için Maliye Bakanlığından 12 milyon YTL ek ödenek istendiğini bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber