Özel okullarda geçen süreler emekli maaşında ve ikramiyesinde değerlenir mi?

Özel okullarda geçen süreler emekli maaşında ve ikramiyesinde değerlenir mi? Derece ve kademe terfilerinde ne şekilde dikkate alınır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Temmuz 2015 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel okullarda geçen süreler emekli maaşında ve ikramiyesinde değerlenir mi?

Özel okullarda geçen süreler emekli maaşında ve ikramiyesinde değerlenir mi? Derece ve kademe terfilerinde ne şekilde dikkate alınır?

Açıklamalarımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.

Devlet memurlarının emekli aylık ve emekli ikramiyelerinde büyük ölçüde önemi olan ek göstergelerin belirlenmesinde, memurların memuriyet içindeki kadro görev unvanlarının önemi ile birlikte memuriyet dışında geçen sürelerinin de çok büyük önemi bulunmaktadır.

Memurların, hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık derece terfilerinde dikkate alınması demek, memurların dikkate alınan süre nispetinde daha önce ek göstergelerini kazanmak demek olduğu için, kanun koyucu bazı sürelerin kazanılmış hak aylık derecelerinde değerlendirmesine imkan sağlamış durumdadır.

Sitemizde hangi sürelerin kazanılmış hak aylık derece terfilerinde dikkate alınacağına yönelik değerlendirmelerimiz mevcut olup, ziyaret edebilirsiniz. http://www.memurlar.net/haber/11058/

Bu sürelerden birisi de, genelde eğitim hizmetlerinde çalışanların süreleri olmaktadır. Özel kurs ve dershanelerde öğretmenlik ve/veya yöneticilik yapan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı emrinde bir görev alırlarsa bu süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme işlemi 2000 yılına kadar 657 sayılı Kanun Madde 36 hükmündeki " Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." ibaresinden kaynaklı olarak özel kurs ve dershanelerde geçen süreler terfi işlemlerinde dikkate alınmamış ve bir mağduriyet yaşatılmıştır.

Ancak, konuyla ilgili Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu 20 Ekim 1995 tarihli ve Esas No: 1994/488, Karar No: 1995/728 sayılı kararıyla bu mağduriyeti ortadan kaldırmıştır. Hali hazırda 2000 yılından beri Özel Öğretim Kurumları Kanunu içerisinde sayılan özel kurs, özel dershane veya özel okullardaki hizmet süreleri Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev alan memurların kazanılmış hak aylık derece ve kademe terfilerinde sayılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber