İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dava Açacak Olanlar 60 Günlük Süreye Dikkat Etmeli

Memurlar.net olarak 2004 yılı başından bu yana harcırahları konu edinmekteyiz. Çok sayıda kazanılmış dava kararı yayımladık ve yine dava açacaklar için örnek dava dilekçeleri yayımladık. Son olarak geçtiğimiz aylarda kabul edilen yasal düzenleme ile 2002 yılından bu yana naklen atanmış olup da harcırahlarını alamayanlara harcırahlarının verilmesine imkan sağlayan düzenleme yasalaşarak Resmi Gazetede yayımlandı. Ancak daha önce açılmış davalara devam etmektedir. Bugün Malatya Bölge İdare Mahkemesinin farklı bir kararını yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Eylül 2006 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İdari Yargılama Usul Kanununa göre idari işlemlerin tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava açılması gerekmektedir. Bu nedenle 2002 yılından sonraki harcırahların alınıp alınamayacağı yönündeki sorulara net cevap vermek mümkün değildi. Ancak Danıştay 5. Dairesinin kararı sonrasında, konuya ilişkin net açıklama yapmış ve harcırahların alınabileceğini ifade etmiştik. Diğer taraftan, Danıştay 5. Dairesinin kararı, bir İçtihadı Birleştirme Kararı değildir. Bu nedenle tüm idare ve diğer Danıştay dairelerinin uyması zorunlu değildir. Bu nedenden dolayı da, hala farklı bir kararlar çıkabilmektedir.

2002 yılındaki harcırahını alabilmek amacıyla Malatya İdare Mahkemesinde 2006 yılında dava açan bir ziyaretçimiz, açtığı davayı kaybetmiştir. Ziyaretçimiz yasal süreler içerisinde davayı Malatya Bölge İdare Mahkemesinde temyiz etmiş ancak Bölge İdare Mahkemesi de ziyaretçimiz aleyhine karar vermiştir.

Bölge İdare Mahkemesinin bu kararı açılan diğer davaları veya 2002 yılından bu yana alamadığı naklen atama harcırahları için, çıkan yeni yasal düzenlemeden dolayı dilekçe vererek talep de bulunan ziyaretçilerimizin başvurularını etkilemeyecektir.

Ancak bu dava; 60 günlük sürenin ne derece önemli olduğunu ve Danıştay 5. Dairesinin kararına ve çıkan yasal düzenlemeye rağmen her hakimin bağımsız olduğunu ve bu karara uymayabileceğini göstermektedir. Bir kez daha ifade etmek gerekmektedir. Danıştay'ın İçtihadı Birleştirme Kararı olmadıkça, idare ve Bölge İdare Mahkemelerinin Danıştay kararlarına uyma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Malatya Bölge İdare Mahkemesinin Kararı için tıklayınız..
Birinci sayfa
İkinci sayfa
Üçüncü sayfa
Dördüncü sayfa
Beşinci sayfa
Altıncı sayfa

Memurlar.net'te daha önce yayımlanan mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber