İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Toplu sözleşmelerde, izin ve disiplin konuları görüşebilir mi?

Toplu sözleşmelerde izin ve disiplin konuları görüşebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Temmuz 2015 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu sözleşmelerde, izin ve disiplin konuları görüşebilir mi?

Bu yıl yapılacak olan toplu sözleşmeler, 3. dönem toplu sözleşmelerdir. Bundan önce 2012 yılında (tıklayın) ve 2013 yılında (tıklayın) toplu sözleşme yapılmıştı

2015 yılındaki 3. dönem toplu sözleşmelerine önümüzdeki haftadan itibaren başlanacak.

Peki kamu görevlilerine ait her konu, toplu sözleşme masasında görüşülebilir mi?

Bu konuda, 4688 sayılı Kanunda yer alan düzenleme şu şekildedir:

"Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar."

Bu madde de, tartışma çıkan yön ve "diğer mali ve sosyal hakları" şeklindeki ibaredir.

Bunun uygulaması ise 2012 ve 2013 yılı toplu sözleşmelerinde belli olmuştur. Hem pazarlığın karşı tarafı olan "Kamu İşveren Heyeti" hem de anlaşmazlık çıktığında, dosyayı görüşecek olan Kamu Görevlileri Hakem Heyeti yıllık izin, disiplin gibi konuların toplu sözleşme kapsamında ele alınmasını uygun görmemiştir. Bu tür konular 2012 yılında bir bağlayıcılığı olmayan Kamu Personeli Danışma Kuruluna havale edilmiştir. Tıklayınız.

Dolaysıyla sendikalar her ne kadar bu konuyu toplu sözleşme masasına taşıyacak olsa da, geçmiş dönemlerde olduğu gibi 2015 yılı toplu sözleşmelerinde de bir karar alınamayacağını, konunun bir bağlayıcılığı olmayan Kamu Personeli Danışma Kuruluna havale edileceğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber