ASAM, İstanbul'da vakıf üniversitesi kuruyor

Haber Giriş : 09 Eylül 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

zaman

Avrasya Bir Vakfı kendisine bağlı Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (ASAM) oluşan bilgi potansiyelini vakıf üniversitesi kurarak değerlendirmek istiyor.

Türkiye'nin ilk think tank (düşünce) kuruluşlarından sayılan ASAM'da üniversite kurma çalışmalarının başına Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu getirildi. Küçükoğlu Paşa, Bahçeşehir Üniversitesi Global Hukuk Programları direktörü olarak da görev yapıyor. ASAM'da jeopolitik ve strateji konularında başkan danışmanlığı görevi de bulunan Küçükoğlu'nun, ?Ordu peygamber ocağı değildir.? sözü tartışmalara yol açmıştı. ASAM'ın çalışmalarına Ülker Grubu'nun da destek vereceği belirtildi.

İstanbul'da sıfırdan inşa edilecek olan üniversite için Tuzla ve Maltepe civarında yer bakılıyor. Bir süre önce ASAM'ın başına eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu getirilmişti. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de yapan Loğoğlu, halen Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapıyordu. Loğoğlu, ASAM'ın Prof. Dr. Ümit Özdağ ve Gündüz Aktan'dan sonraki üçüncü başkanı oldu.

Avrasya Bir Vakfı'na bağlı olan ASAM, Türkiye'deki ilk stratejik bilgi bankası ve stratejik araştırmalar merkezi olarak Aralık 1999'da dokuz ay süren bir ön çalışmadan sonra faaliyetlerine Ankara'da başladı. Merkez, 2000 yılı Mayıs ayında Stratejik Analiz dergisini çıkardı. Şubat 2001'de ASAM bünyesinde, müstakil bir birim olarak Ermeni Araştırmaları Enstitüsü kuruldu. Avrasya Bir Vakfı Genel Başkanlığı'nı Şaban Gülbahar yapıyor. Merkezin yönetim kurulu başkanlığını ise 2. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Edip Başer yürütüyor. ASAM'da 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Necdet Timur ve emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu gibi isimler de görev yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber