MEB Müsteşarı Birinci'nin cezası ertelenmezse, birçok bürokrata cezaevi yolu açılacak

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 03 Ekim 2006 08:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargı hükümlerini uygulamayan üst düzey bürokratların gözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda MEB Müsteşarı Necati Birinci'nin cezası ertelenmezse, birçok bürokrata cezaevi yolu açılacak

BAKANLAR tarafından korunan ve yargılanmasına izin verilmeyen bürokratların gözü Yargıtay'a odaklandı. Ceza Genel Kurulu'nun vereceği karar, yargı hükümlerini uygulamayan bir çok bürokratı yakından ilgilendiriyor.

Bakanların, bürokratlarına koyduğu dokunulmazlık zırhının Danıştay tarafından delinmesinin ardından, Yargıtay'da hakim karşısına çıkan müsteşarlar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun vereceği kararı bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci hakkında alınacak karar, içtihat niteliğinde olacak.

Müsteşarlar ve valilerle ilgili davalara bakmakla görevli Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde en fazla dosyası olan Birinci'ye verilen cezanın ertelenmesi, Başsavcılığı harekete geçirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Mazlum Altınkaya hakkındaki yargı kararını uygulamadığı için hapis cezasına çarptırılan, ancak cezası ertelenen MEB Müsteşarı Birinci'nin dosyasını temyiz etti.

Hukukla bağdaşmıyor

Yargıtay Başsavcılığı, başvurusunda, Birinci'nin bakanlıkta alelade bir kişi olmadığını, geçen yıl verilen cezası ertelendikten sonra aynı nedenle yine bir cezanın ertelenmesinin hukukla bağdaşmadığına dikkat çekti.

Yargılandığı davalarda, atamaların bakanın yetkisinde bulunduğu savunmasını yapan Birinci'nin 4. Ceza Dairesi'nde aynı konuda açılmış başka davaları bulunuyor. Soruşturma kararı kaldırılarak yargılanmasının önü açılan bürokratlar arasında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Atalık ve Personel Genel Müdürü Ali Yerlikaya da bulunuyor.

Ayrıca Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci ve dönemin Başkan Yardımcısı İsmail Destan, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Ziya Selçuk'un da aralarında olduğu 7 bürokrat, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen ile Personel Daire Başkanvekili Gülser Bayar da Yargıtay'da yargılanan bürokratlar arasında yer alıyor.

Başsavcılığın, Birinci'nin cezasının ertelenmesine ilişkin yaptığı itirazı Yargıtay Ceza Genel Kurulu önümüzdeki günlerde değerlendirecek. Birinci hakkında verilecek karar emsal teşkil edecek. Başsavcılığın itirazı kabul edilirse, çıkacak karar, aldıkları cezalardan ertelemelerle kurtulan ve aynı suçu işlemeye devam eden çok sayıda bürokrat için cezaevi yolunu açmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber