Mali tatil geliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba'nın başkanlığında toplanan komisyonda, ''Mali Tatil'' için verilen 5 ayrı kanun teklifinin ortak görüşülmesine karar verildi.

Yapılan müzakereler sonucu görüşmelerin, daha kapsamlı olduğu gerekçesiyle AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli'nin yasa teklifi üzerinden yapılmasına karar verildi. CHP milletvekilleri, Gedikli'nin önerisindeki 1-14 Ağustos tarihleri arasındaki bir tatilin çok az olduğunu belirterek, bu sürenin 1 aya çıkartılmasını istediler.

Yapılan müzakereler sonucu, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında uzlaşma sağlandı. Buna göre komisyonda, teklifteki 1-14 Ağustos tarihini, 1-20 Temmuz olarak değiştirerek benimsendi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklife göre, mali tatil süresince kanuni sürelerinde verilmesi gereken beyanname, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi ceza ve gecikme zamları, vergi ve cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanma amacıyla yapılacak başvuru ve bilgi verilmesine ilişkin süreler, tatilin bittiği günden itibaren 7 gün uzatılacak. Ayrıca, belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt ve bildirim süreleri ile vergi işlemlerine ilişkin dava açma süreleri, mali tatil süresince işlemeyecek.

Teklif, mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazının talep edilmemesini ve mükellefler hakkında inceleme yapılmamasını, mali tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde sürenin, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlamasını içeriyor. Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmamasını öngören teklifle, beyana dayanan ve beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi, uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren 3. günün mesai saatine kadar uzamış sayılacak. Mali tatil ilan edilen döneme rastlayan beyan, bildirim ve ödemelerin süresi, mali tatilin bitiminden 7 gün sonraya uzatılabilecek.

Teklif, Maliye bakanına, 20 günü geçmemek üzere mali tatille ilgili değişiklik yapma yetkisi de tanıyor.

Teklifin gerekçesinde, meslek mensuplarının yoğun ve yorucu iş temposuyla çalıştığına işaret edilerek, düzenlemeyle, başta Maliye Bakanlığı olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile meslek mensuplarının tatil yapabileceği, böylece çalışmaların daha düzenli ve verimli olmasının sağlanacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber