Doktorluktan patronluğa

Haber Giriş : 25 Ekim 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk ortopedi doktorlarından Cevdet Alptekin yetersiz ithalat olduğu yıllarda hastası için tornacıya bir sipariş verdi. Bu alandaki boşluğu gören Alptekin kurduğu Hipokrat isimli firma ile bugün tıbbi malzemede dünyayla yarışıyor.

TIBBİ malzeme üretimine bir doktorun torna tezgahındaki girişimiyle başlayan Hipokrat Tıbbi Malzemeler'in kendi geliştirdiği ileri teknoloji ürünlerle dünya çapında bilinen markalar arasına girdiği belirtildi. Türkiye'de ortopedi kürsüsünün ilk dönem mezunlarından Cevdet Alptekin, 1972'de doktorluk yaptığı sırada ithalatın yetersiz olması nedeniyle çaresiz kalması sonucu bir hastası için tornacıya malzeme ısmarlamasıyla, sektöründe dünya çapında iddialı hale gelen bir firmanın da temellerini attı.

HİPOKRAT KURULDU

ALPTEKİN ve ortaklarının kurduğu Hipokrat, kısa sürede büyüyerek Türkiye'de ortopedik tıbbi malzemeler sektörünü de doğuran şirket haline geldi. 1998'de TÜBİTAK Teknoloji Geliştirme Vakfının KOBİ dalındaki teknoloji ödülünü alan firma, son olarak Türk Patent Enstitüsü'nden 2005 Patent Ligi ödülüne sahip oldu. Kendi geliştirdiği teknolojilerle 24 patent alarak ?En fazla patente sahip KOBİ' unvanını kazanan firma, ürettiği 8 bin çeşit ürünü Guatemala'dan Japonya'ya kadar 40 ülkeye ihraç ediyor.

14 MİLYON DOLAR CİRO

HİPOKRAT Genel Müdürü Mehmet Çaylı, ortopedi hekimlerine yönelik atroplastik protez, spinal ve travma ürünleriyle geçen yıl 14 milyon dolar ciro gerçekleştirdiklerini ve 3 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirtti. Cirolarını 5 yıl içinde 50 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Çaylı, kendilerine gelen özel ürün siparişini üç günde teslim etme iddiaları olduğunu kaydetti. Bu avantajla büyüyeceklerini belirten Çaylı, Güney Kore'den Latin Amerika'ya kadar geniş bir alanda satış ağı oluşturduklarını, teknolojide de dışa bağımlı olmadıklarını vurguladı. Çaylı, 8 yıldır faaliyet gösterdikleri Çin'de, rakiplerine ve Çinli üreticilere karşı başarı elde ettiklerini ifade etti.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber