Askerlikte geçen süreler zorunlu hizmetten sayılmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Şubat 2016 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Askerlikte geçen süreler zorunlu hizmetten sayılmalıdır

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler" başlıklı 46. maddesinde; "(1)Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerin, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında adaylık dahil fiilen öğretmen olarak geçirdikleri süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır. Bu sürelere;

a) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri, dahil edilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümler gereğince öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılmaktadır.

Aynı durum aynı yönetmeliğin "Zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak süreler" başlıklı 47 maddesinde ise; "a) Temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında bulunan eğitim kurumlarında öğretmen olarak geçen askerlik süreleri hariç olmak üzere aylıksız izinli olarak geçen süreler, zorunlu çalışma süresinden sayılmaz." hükümlerinde de tekrarlanmaktadır.

Aynı yönetmeliğin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak süreler" başlıklı 41. maddesi 4. fıkrasında; "(4) Askerlik dahil olmak üzere yurt dışında resmi görevle geçirilen hizmet süreleri, birinci hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı üzerinden değerlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre ise zorunlu hizmetten sayılan öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik sürelerine birinci hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı verilmektedir.

Bu bir çelişkidir. Öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik sürelerinin bu görevin yapıldığı yerin hizmet puanının verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca zorunlu hizmetini yaparken silahaltına alınan ve askerlik vazifesini Asteğmen (yedek subay) ve kısa dönem er olarak ifa edenlerin aylıksız izinli olarak geçirdikleri süre de zorunlu hizmetten sayılmalı ve akabinde asker olarak göre yaptıkları ilin hizmet puanı verilmelidir.

Çünkü; muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek üzere aylıksız izne ayrılan öğretmenlerin askerlikte geçen süreleri hizmet süresinden sayılmadığı için kendileriyle aynı tarihte göreve başlayan öğretmenlere göre hak kaybı söz konusu olmaktadır.

Hizmet puanı hesabında, öğretmenlikte gecen hizmet suresi ve zorunlu hizmet süresi yönünden mağduriyetler yaşanmaktadır.

Özelikle ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde öğretmen olarak görev yapan öğretmenlerimizin askerlik görevlerini öğretmen olarak görev yaptıkları eğitim kurumlarında asker öğretmen olarak yerine getirme imkanını tanınması, hem o bölgedeki öğretmen ihtiyacının karşılanması, hem de öğretmenlerin zorunlu hizmetlerini bu bölgelerde tamamlamalarına imkanı tanınması yönünden yerinde olacaktır.

Bu sebeple, askerlik görevini zorunlu hizmet bölgelerinde yerine getiren öğretmenlere asker öğretmen olarak görev yapma ya da askerliklerini ne şekilde yaparlarsa yapsınlar askerlik süresinin tamamının öğretmenlik hizmet süresi ve zorunlu hizmet süresinden sayılması gerekmektedir.

Bu meyanda Türk Eğitim Sen Genel Merkezinin Bakanlığa başvurusu olmuştur.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber