AYM kararı yüzünden zorunlu tahliye verdik

Can Dündar ve Erdem Gül'e MİT TIR'larına ilişkin görüntü yayınladıkları gerekçesiyle 5'er yıl hapis cezası veren mahkeme dün kararın gerekçesini açıkladı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mayıs 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM kararı yüzünden zorunlu tahliye verdik

DAMLA GÜLER İstanbul

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararını sert bir dille eleştiren mahkeme, şu ifadeleri kullandı:

"Bireysel başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tükenmiş olması gerekmektedir. İşin esası itibar ile bireysel başvuru konusu olmayan ve ilk derece mahkemesinde yapılan yargılama sonucu ortaya çıkacak olgular ve maddi gerçekler AYM tarafından irdelenecek hususlar değildir. AYM'nin bireysel başvuruda üstlendiği yargı görevi denetimden dolayı devam eden yargılamalarla ilgili olarak kendisine yapılan başvurların maksadını aşacak şekilde işin esasına girmeme kuralına bağlı kalması gerekmektedir. Maddi vakıa ve delil değerlendirmesi yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi yerel yargı makamını etkilemeye elverişli kanaat de bildirmemelidir. Mahkemenin takdir yetkisi kapsamında olan hususlara AYM'nin değerlendirme yapması mümkün değildir.

AYM somut olayda kendisini görevli yargı merciinin yerine koyarak maddi vaka incelemesi yapmıştır. Anayasa'nın 153/6 maddesi yasama, yürütme ve yargı organlarını bağladığından mahkememizce bu karara (AYM'nin kararı) zorunlu olarak uyularak sanıkların tahliyesine karar verilmiştir."

Kitabından alıntı

Kararda, "Dündar'ın "Tutuklandık" isimli kitabında avukatı ve aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nin İcra Kurulu Başkanı olan Akın Atalay ile suça konu görüntülerin yayınlanması ile ilgili konuşurken Akın Atalay'ın kendisine hitaben "......bunun devlet sırrı olduğunu söylecekler. Tutuklama kaçınılmaz..." şeklinde açıklamada bulunduğu hatırlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber