Twitter'dan kazanan mükellef sayılacak

Ünlü isimler başta olmak üzere, onbinlerce takipçisi çok olan kullanıcılar ürün tanıtım ve paylaşımlarıyla binlerce lira kazanıyor. Sosyal medyadaki bu yeni kazanç kapısını kullananları da Maliye takibe aldı. Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile bu kişiler, mükellef sayılacak ve vergi ödeyecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Mayıs 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Twitter'dan kazanan mükellef sayılacak

Sosyal medya her geçen gün geliştikçe, bu portal üzerinden bazı ünlü isimler başta olmak üzere, takipçisi çok olan kullanıcılar ürün tanıtım ve paylaşımlarıyla binlerce lira kazanmaya başladı. Bu durumu fark eden Maliye Bakanlığı artık twitlerin de vergilendirilmesi için düğmeye bastı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, şu anki vergi kanunlarının bu alanı tam olarak kavramadığını ancak yeni vergi usul kanunu ile düzenleme yapacaklarını söyledi. Ağbal, "Elektronik ortamda üretilen her kazanç alanını artık elektronik işyeri sayacağız. Ürün paylaşan, bir gelir elde ediyorsa artık mükellef olacak" diye konuştu.

ÜRÜNÜN REKLAMINI YAPIYOR

Sosyal medya kullanıcılarının attıkları twit başına kazandıkları liralar Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekmeye başladı. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Maliye Bakanı Ağbal, twitleriyle ürün tanıtan ve bundan gelir elde edenlerin de hazırlıkları süren elektronik ticaretin vergilendirilmesi düzenlemesi içerisine alacaklarını kaydetti. Ağbal, "Kim, ne olursa olsun, herhangi bir şekilde elektronik ortamda yaptığı bir hizmetten dolayı gelir elde ederse, bizim açımızdan vergi mükellefi olacak" dedi.

VERGİ USUL KANUNUNDA YENİ DÜZENLEME

Ağbal, vergi kanunlarının şu anda sosyal medya üzerinden verilen bu hizmeti tam olarak kavramadığına dikkat çekerken, çalışmaları süren yeni Vergi Usul Kanunu ile bu alanda da bir düzenleme yapacaklarını kaydetti. Ağbal, artık internet üzerinden ürün tanıtım ya da verilen hizmet işini, "alan" olarak belirleyeceklerini belirterek, "İşte artık o alanı 'işyeri' sayacağız. Bir şekilde, elektronik ortamda bir ürün tanıtımı yapılıyorsa, bir hizmet sunuyorsa ve bunlardan gelir elde ediliyorsa o kişiler artık mükellef sayılacaklar. Bunların hepsiyle ilgili çalışıyoruz. Şu anda da bizim nezdimizde mükellefler ama kanun değişikliği ile de netleştireceğiz" diye konuştu.

TEK PAYLAŞIMLA 2 BİN LİRA KAZANAN VAR

Takipçi sayısı fazla olan tanınan veya az tanınan isimler, bazı ünlü blogger'lar ile sosyal medya fenomenleri, attıkları twitler ile gün içinde ciddi paralar kazandıkları belirlendi. Sosyal medya paylaşım sitelerinden yapılan ürün tanıtımları, saniyeler içinde binlerce kişiye ulaşıyor. En fazla ücreti de en fazla takipçiye sahip olan kullanıcılar kazanıyor. Sadece tek bir paylaşım ile elde edilen gelirin 2 bin liradan başladığı ve arttığı belirlendi. Paylaşıma gelen beğeniye göre de ücret artabiliyor.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber