Abdullah Gül, Ak Parti kongresine katılacak mı?

Ak Parti'nin 2. Olağanüstü kongresi çerçevesinde 11. Cumhurbaşkanı ve bu partinin önde gelen kurucularından Abdullah Gül'ün, ortaya koyacağı sembolik tavır siyasi kulislerin en merak edilen konularından birini oluşturdu. Gül, davet edildiği Ak Parti kongresine, kutlama telgrafı göndererek mesajlarını iletecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mayıs 2016 23:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Abdullah Gül, Ak Parti kongresine katılacak mı?

Aydın Hasan

Ak Parti'nin ikinci olağanüstü kongresi, Pazar günü toplanıyor. Yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanan kongre çerçevesinde gözlerin çevrildiği isimlerden biri de 11. Cumhurbaşkanı Gül oldu.

Türk siyasetinin geleneği

Gül, cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı için kurucusu olsa da Ak Parti'nin kongrelerine katılmayı tercih etmiyor. Bu Türk siyaset geleneklerine uygun bir tercih. Nihayetinde kongre yarış demek. Genel başkan seviyesinde olmadığı durumlarda bile yetkili organlar düzeyinde bir seçim yarışı yaşanıyor. Geçmişte de Demirel gibi siyasetçiler aynı tutumu takınmıştı.

Gül'e üç koldan davet

Binali Yıldırım'ın genel başkanlığa adaylığı açıklanınca Gül, kendisini arayarak tebrik etti. Binali Yıldırım da, telefon görüşmesinde Gül'ü kongreye davet etti.

Milliyet.com.tr'nin aldığı bilgiye göre, bu nezaket davetinin dışında Gül, Ak parti içinden kongreye iki resmi yolla davet edildi. Birincisi Gül'ün İstanbul'daki ofisine resmi davetiye gönderildi. İkincisi Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Gül'ü arayarak resmi olarak kongreye davet etti.

Kutlama mesajı gönderecek

Gül, yukarıda belirttiğimiz Türk siyasetinden gelenekler çerçevesinde kongreye katılmayacak. Ancak kongreye bir kutlama telgrafı göndererek, kurucu olduğu partinin mensuplarına mesaj verecek.

Davutoğlu'na kırılmıştı

Gül, 2001 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği AK Parti'nin 2015 yılındaki 14'ncü kuruluş yıldönümü kutlamalarına Ahmet Davutoğlu tarafından davet edilmemişti. Kuruluş yıldönümlerinin atmosferi kongrelerden farklı olduğu için Gül, Davutoğlu'nun bu tavrına karşı kamuoyuna karşı dile getirmese de kırıldığını yakın çevresine ifade etmişti.

Binali Yıldırım'ın ve Ak Parti yönetiminin kongre daveti, Gül'e karşı Davutoğlu dönemindeki tavrın tamiri çerçevesinde de dikkat çekici olarak görülebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber