Taşıt ve konut kredilerinde gelecek 3 ayda talep artışı beklemiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası, Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarına göre bankaların beklentileri, gelecek üç aylık dönem için konut ve taşıt kredilerinde talebin önemli ölçüde değişmeyeceği, diğer bireysel kredilerde ise artmaya devam edeceği yönünde oldu.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen Ekim- Aralık 2006 dönemine ilişkin ''Banka Kredileri Eğilim Anketi'' sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2006 yılının ikinci çeyreğinde sıkılaştırılmaya başlanan işletme kredilerine uygulanan standartlar, üçüncü çeyrekteki değişmeme ve hatta bazı kredilerde görülen gevşeme eğiliminin aksine bu dönemde tekrar sıkılaştırıldı. Bunda, genel ekonomik faaliyetlere ilişkin faaliyetlerin yanı sıra endüstri ya da firmalara ilişkin görünümün bir ölçüde etkili olduğu görüldü.

2007 yılı ilk çeyrek dönemi için, bankaların standartların sıkılaştırılacağı yönündeki beklentilerinin kuvvetlendiği gözlendi. İşletme kredilerine uygulanan koşul ve kurallar sıkılaştırılmaya devam ederken, gevşetilen tek koşul, kredi vadesi oldu. İşletmelere verilen kredilere olan talep bu dönemde de artmaya devam etti.

UZUN VADELİ KREDİLERDE ARTIŞ

Talep artış hızının tüm kredi türleri açısından yükseldiği bu dönemde, en yüksek talep artışı ikinci çeyrekte olduğu gibi uzun vadeli kredilerde yaşandı.

Bu artışta, işletmelerin birleşme/satın alma ve yeniden yapılanma faaliyetleri, stok artırımı ve işletme sermayesi ihtiyaçları ile sabit yatırımlar ve borcun yeniden yapılandırılması faktörleri en önemli katkıyı yaptı.

Gelecek üç aylık dönem için bankaların talep artışı yönündeki beklentilerinin kuvvetlenerek devam ettiği görüldü. Bireysel kredilerde ise, bankaların konut ve taşıt kredilerinde standartları değiştirmediği, diğer bireysel kredilerde ise standartları gevşettiği gözlendi.

Bankalar, bireysel kredilere uyguladıkları koşul ve kuralları sıkılaştırmaya devam etti. Ancak bu eğilim son iki çeyreğe kıyasla yavaşladı. Konut ve taşıt kredilerine olan talep beklentilerin aksine azalırken, diğer bireysel kredilerde talep artışının hızlandığı görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber