Emniyet Subayı Genelkurmay Başkanını nasıl dinlediklerini anlattı

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan, suç tarihinde Genelkurmay Başkanlığında Emniyet Subayı olarak görev yapan Yarbay Gökhan Eski, örgüt mensubu olduğunu itiraf etti ve Genelkurmay Başkanını nasıl dinlediklerini anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2017 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet Subayı Genelkurmay Başkanını nasıl dinlediklerini anlattı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan, suç tarihinde Genelkurmay Başkanlığında Emniyet Subayı olarak görev yapan Yarbay Gökhan Eski, örgüt mensubu olduğunu itiraf etti ve Genelkurmay Başkanını nasıl dinlediklerini anlattı.

Eski, "Levent Turkkan, radyo tabir ettiğimiz araç kumandası büyüklüğünde dinleme cihazlarıyla rutin olarak Genelkurmay Baskanının odasında sesini kaydediyordu. Ben dolan cihazı Recai kod adlı abiye götürüyordum. İlk zamanlar bu faaliyet hakkında bilgim yoktu. Türkkan, cihazları kapalı zarf içinde bana vererek gönderiyordu. Recai abi İstanbul'a tayin olunca Türkkan ile beni Murat abiye devretti. Bu dönemde de Türkkan, Genelkurmay Başkanının sesini kaydetme faaliyetine devam etti." dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen darbe girişiminin çatı iddianamesinde, 15 Temmuz akşamında Genelkurmay Karargahını ele geçirmek isteyen darbecilerin ifadelerine de yer verildi.

Şüphelilerden Gökhan Eski, suç tarihinde Yarbay rütbesiyle Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı olarak görev yaptığını, Genelkurmay Karargahı içerisindeki güvenlik kameralarının kontrol ve yönetiminden sorumlu olduğunu belirtti.

FETÖ mensubu olduğunu itiraf eden Eski, örgütle 1986 yılında ortaokul birinci sınıfta tanıştığını, Askeri Lise doneminde kendisine cemaatten herhangi bir örgütsel görev verilmedigini, herhangi bir örgütsel faaliyetinin olmadığını söyledi.

Harp Okulu boyunca Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi Ahmet kod adlı abiye bağlı kaldığını belirten Eski, Topcu Subayı olarak 1997 yılında mezun olduğunu anlattı.

Ankara'da ismini hatırlamadığı abiden istemedikleri bir evlilik yaptığı icin koptuğunu, eşi örgüte mensup olmadığı için örgütün evliliğine karşı çıktığını ifade eden Eski, "Görüştüğüm tüm abiler bir şekilde beni bularak cemaatçi olmayan biri ile evlenmemem konusunda telkinde bulundular. Bunları dinlemeyerek evlendim, ancak 2010 yılında eşimden boşandım." dedi.

Daha sonra yine örgüt mensubu olmayan bir kadınla nişanlandığını aktaran Eski, abilerinin onu da istemeyerek kendisine 30'un uzerinde kişi önerdiklerini dile getirdi.

Eski, "Cemaatten abilerle görüşürken evlerinde kadınlara ait vesikalık fotoğraflar bulunuyordu. Onları bana gösteriyorlardı. Fotoğrafı gösterirken kadının kod adını, memleketini, boyunu, kilosunu, sigara içip içmediğini, dini hassasiyetlerini, basının açık veya kapalı olup olmadığını ilave bilgi olarak veriyorlardı. Bu tekliflerden 10 civarında kişiyle görüşmüşlüğüm oldu. Randevuları abiler ayarlıyordu. Görüşmeler genellikle cemaat evinde oluyordu ve yaklaşık 15 dakika sürüyordu. Görüşmelere abilerle birlikte gidiyorduk. Herkes kod adını kullanıyor, kod adlarımızla görüşüyorduk. Ben 'Salih' kod adını kullanıyordum. Bu kod adını ortaokulda Bahadır abi vermişti." diye konuştu.

"GENELKURMAY BAŞKANINI DİNLİYORDUK"

Harp Okulundan mezun olduktan sonra örgüte himmet adı altında para vermeye başladığını anlatan Eski, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maaşımın onda birini düzenli şekilde himmet olarak baglı bulundugum abiye elden verdim. Batman'da Fevzi abi benimle ilgilendi. Fevzi abi devlet okulunda öğretmendi, görsem tanıyabilirim. Batman'dan Ankara'ya gelince Fevzi abi beni Recai abi ile tanıstırdı. Görüşmeyi Murat abinin evinde yaptık. Bu ev, Konya Yolunda bir yerdeydi. Murat abi aynı zamanda Genelkurmay Baskanının Emir Subayı Yarbay Levent Turkkan'ında da abisiydi. Recai abi Cayyolu'nda oturuyordu. Türk Telekom'da çalışıyordu. Maddi durumu iyiydi. Yarbay Levent Turkkan'la Ankara'da Recai abinin evinde tanıştık. Birbirimizi tanıyorduk ancak cemaatle bağlantıyı Recai abinin evinde ogrendik."

Levent Türkkan ile bir süre Recai denilen kişinin evine gittiklerini beyan eden Eski, burada iş yerinde olanlar hakkında konuştuklarını, örgüt mensuplarının Levent Türkkan'a iş yeriyle ilgili özel sorular sorduklarını bildirdi.

Örgüt mensuplarının Türkkan'a Genelkurmay Başkanının yanına kimin gelip gittiğine ilişkin bilgiler sorduğunu dile getiren Gökhan Eski, Levent Turkkan'ın radyo tabir ettikleri arac kumandası buyuklugunde dinleme cihazlarıyla rutin olarak Genelkurmay Baskanının odasında sesini kaydederek dinledigini, kendisinin dolan cihazı Recai kod adlı abiye goturduğünü, ilk zamanlar bu faaliyet hakkında bilgisi olmadıgını, Yarbay Türkkan'ın cihazları kapalı zarf icinde kendisine vererek gonderdigini anlattı.

Recai abi Istanbul'a tayin olunca Türkkan ile kendisini Murat abiye devrettiğini bildiren Eski, bu dönemde de Türkkan'ın Genelkurmay Baskanının sesini kaydetme faaliyeti devam ettigini, cihazları çoğu zaman kendisinin Türkkan'a goturup getirdigini, bir problem oldugu zaman kendisinden yardım istedigini, dinleme cihazına kayıt edilen seslerin cozumu, baska yere aktarılması ya da dinlenmesi icin ozel bir bilgisayar programı gerekli oldugunu, Recai abi ve Murat agabeyleri Levent'in ve kendisinin bunlara getirdigi cihazları kayıtları bilgisayara aktardıklarını, bu programın lap topta oldugunu, bazen Levent ile Genelkurmay Baskanının neler konustugunu merak ettiklerini ve abilere "bize de dinletin" diye teklif ettiklerini ama abilerin kabul etmeyerek "biz cozumunu yapıp size bilgi verelim" dediklerini, bu konuları Levent Turkkan'la gorustuklerini, konusmaları kısmen Türkkan'a verdiklerini tahmin ettigini aktardı.

"BU HAFTA KRİTİK BİR HAFTA"

Türkkan'dan sonra dinleme cihazı yerlestirme isini Bascavuslar Sener ve Serhat isimli kisilerin yaptıgını ifade eden Gökhan Eski, Murat abinin evinde gorusurken bazen Selahattin abi ve Adil abinin de geldigini, Murat abinin bir ustunün Selahattin, onun bir ustunün ise Adil abi oldugunu, en ustteki agabeyinin Adil abi oldugunu, ne is yaptıgını bilmedigini, 45 yasından buyuk, universite mezunu oldugunu, Selahattin abinin eski evini, Adil abinin ise hali hazırdaki evini bildigini, bu evlere cemaat gorusmeleri icin gidip geldigini, her iki evi de kolluk gorevlilerine gosterebilecegini anlattı.

Bu kişilere Nedim isimli bir abi ile gorustuklerini belirten Eski, Devlet Demir Yollarında çalışan bu kişinin evini de gosterebilecegini, ona da zaman zaman dinleme cihazını kapalı olarak goturdüklerini, kendisinin ve Türkkan'ın goturdugu ses kayıtları muhtemelen Adil abide toplandıgını bildirdi.

13 Temmuz 2016 gunu mesaideyken ilk defa Tuggeneral Mehmet Partigoc'un odasına geldigini, ona "Komutanım bir emriniz mi var?" diye sordugunu, kendine "Bu hafta kritik bir hafta, guvenlik konusunda daha hassas ol" dedigini, sonra ayrıntı vermedigini ve kendisinin aynı gun Murat abinin evine gittigini, orada Selahattin abinin oldugunu, sonrasında Adil abinin geldigini ve onlara Partigoc Pasa'nın kendisine soyledigini aktardıgında, onların da "dogru, bu hafta kritik bir hafta, amiral ve denizcilerin karargahta tutuklanması soz konusu olabilir, onun icin Partigoc Pasa'nın emirlerini yerine getir" dediklerini, darbe girisimi olacagını anlamadıgını, kritik gunleri benzer bir gun olacagını dusundugunu öne sürdü.

Eski, 14 Temmuz 2016 Persembe gunu General/Amiral Sube Muduru Cemil Turhan'ın kendisine ugradıgını, Strateji Donusum Daire Baskanlıgında gorevli Albay Dogan Ozturk'un de odasına geldigini, Dogan Albay'ın kendisine karargahın yeniden yapılanması cercevesinde proje yaptıklarını, cevre emniyetinde bir sorun olup olmadıgını sordugunu, bu konuda bir rapor hazırladıklarını, onu guncelleyeceklerini soyledigini ve kendisinin de bilgiler verdigini anlattı.

"NÖBETÇİ AMİRİ DEĞİŞTİRİN"

Gökhan Eski, 15 Temmuz günü öğleden sonra nöbetçi amirinin değiştirilmesinin talep edildiğini, "nobetci amiri denizci olmasın" denildiğini, cuma gunu denizci bir yarbay nobetciyken pazartesi gununun nobetcisi Piyade Yarbay Murat Mala'yı cuma gunune nobetci olarak yazdıgını söyledi.

15 Temmuz aksamı saat 17.00 civarında bir gun onceden gelen bombalı arac ikazıyla ilgili Muhafız Tabur Komutanı Yarbay Tolga Kılıcarslan'ın yanına gittigini belirten Eski, birlikte bahcede guvenligi kontrol icin gezdiklerini, Stratejik Donusum Dairede Partigoc Pasa'nın oldugu bir odada bircok subay oldugunu, Partigoc'ün kendisine "emniyet kulubelerini artırın ben takviye yaptıracagım ayrıca silahları acın, ani mudahale mangası ve hazır kıta yerini alsın" dedigini, saat 20.00 sıralarında silahları alarak rutbelilere dagıttıklarını, Muhafız Tabur Komutanı alarm verdigini, cevre emniyeti alınmaya basladıgını, silahlıktan kısa namlulu yarı otomatik tabancalar dagıtıldıgını kaydetti.

Albay Dogan Ozturk ile silahlıktan cıkarak goruntu izleme merkezine gittigini dile getiren Eski, Kılıcarslan'ın kendisine "Cekic basladı" dedigini bunun bir kod oldugunu, dısarıdan saldırı oldugunu, cepecevre emniyet alınması gerektigini ifade ettigini, o sırada Albay Öztürk'ün otobusle gelen tam techizatlı ozel kuvvetleri iceri aldıgını, bir kısım subayların ozel kuvvetler tarafından ana yol kenarında rehin alındıgını gordugunu, iclerinde Yarbay Mustafa Cakmaktası, sivil takım elbiseli korumalar oldugunu, Nizamiye bolgesine ambulanslar gelmeye basladıgını, Ozel Kuvvetler gorevlilerine "kimi rehin alıyorsunuz, yapmayın" dediginde kendisini ittirdiklerini anlattı.

Daha sonra karargaha Muhafız Alayı ve Zırhlı Birlikler gorevlilerinin gelmeye basladığını aktaran Eski, kameralara bakınca ambulansların giris cıkısının engellendigi goruldugunu, yaralıların bulundugunu, Partigoc Pasa'yı arayıp durumu izah ettiginde ise ambulansların giris cıkısı icin izin vermedigini "yaralılar icin helikopter cagıralım" dediginde ise "gelmiyor, ambulansla gonderin" şeklinde cevap verdiğini, bu arada helikopterle Harbiyeliler'in gelmeye basladıgını, Harbiyelileri de Muhafız Taburu'nun silahlıgına sevk ettiklerini, oradan silahlanan Harbiyelileri cevre emniyetine dagıttıklarını, Destek Kıtaları Grup Komutanı Albay Cengiz Aydın'ın silahlıgın basında oldugunu, helikopterlerin Özel Kuvvetler'in onlem aldıgı bolgeye inip kalktıklarını, kendisini dısarıdan arayan personeline karargaha gelmemelerini soyledigini bildirdi.

Karargahtaki güvenlik kameralarının görüntülerinin depolandığı hard diskleri emniyete almak için sökmek istediğini belirten Eski, Partigöç'ün bunu gördüğünü, cihazları soktuklerini ancak ne yaptıklarını bilmediğini öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber