Dünyanın en zeki insanı Prof. Camukova: Eğitimin en önemlisi...

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mart 2007 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en zeki insanı: Eğitimin en önemlisi ahlaki eğitimdir

Dünyanın en zeki insanı unvanına sahip Dağıstan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naida Camukova, en önemli eğitimin ahlaki eğitim olduğunu söyledi. Ahlaki eğitimin insanın hayatını şekillendirdiğini ve bunun kişiye 0 - 6 yaş arasında verildiğini belirten Camukova, "Bir insanı 70 yaşına kadar nasıl görmek istiyorsanız, onu 7 yaşına kadar onlarla beslemelisiniz." dedi.

Prof. Camukova, Gaziantep'teki ilköğretim okullarında görevli 400 sınıf öğretmenine yönelik Özel Sanko Okulları'nda düzenlenen "2. Çoklu Zeka Kuramı Hizmet İçi Eğitim Seminerleri"nin açılışına katıldı. Burada konuşan Camukova, eğitimin önemine değindi. Eğitimin savunmadan da önemli olduğunu belirten Camukova, insanların başarılarının ve hatalarının arkasında eğitimin yattığını, eğitimi de öğretmenlerin verdiğini ifade ederek, "Başarıların karşılığı olan ödül ve sevap, yapılan hataların ceza sahibi ve gücün gerçek sahibi öğretmendir." diye konuştu.

Batı insanının bilgi ve akılla, Doğu insanının ise duygularıyla hareket ettiğini dile getiren Naida Camukova, Türkiye'nin ve Türk insanın ise bu iki özelliği de taşıdığını söyledi. Türkiye'deki insanların denge bulma noktasında yaşayan insanlar olduğunu aktaran Camukova, duygu ve bilginin et ve kemik gibi olduğunu ve birbirinden ayrılmalarının sözkonusu olamayacağını vurguladı. Camukova, bilgi ve duygunun iyi ve kötü amaçlarla kullanılabildiğini Hitler ve Arşimet'in hayatlarını örnek göstererek açıkladı.

Bu noktada insanın hayat boyunca süren eğitimine değinen Camukova, şöyle devam etti: "Çocuğa 3 - 5 yaşında arasında sigara içmenin zararlarını görsel ve sözel olarak anlatırsak, o çocuk sigara içmez. Bu yapılan deneylerin sonucudur. 6 yaşından sonra anlatırsanız; zararlarını bildiği halde hayatı boyunca sigara kullanabilir. Bu yaştan sonrasına anlatmak ise çoğu zaman fayda vermez. İnsanın eğitim hayatı 3 bölümden oluşur. Ahlaki eğitim; 0-6 yaş arası. Bilim eğitimi; üniversite bitinceye kadar. Ve tecrübe eğitimi; hayat boyu sürer. En önemli eğitim, ahlak eğitimidir. Bizim her zaman kullandığımız bir atasözü var; (Bir insan 7'sinde ne ise 70'inde de odur). Evet, insan 7 yaşına kadar almış olduklarını 70 yaşına kadar sürdürür. Onun için, bir insanı 70 yaşına kadar nasıl görmek istiyorsak; 7 yaşına kadar onlarla beslememiz gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber