4 ilde 9 darbe mahkemesi

2016'da 7 ilde Bölge Adliye Mahkemeleri'ni (BAM) faaliyeti geçiren HSK Genel Kurulu, Adana ve Bursa olmak üzere iki ilde daha BAM kurulmasına karar verdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ağustos 2017 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4 ilde 9 darbe mahkemesi

HSK Genel Kurulu, yeni kurulan iki BAM'ın yargı çevrelerini de belirledi. Buna göre Adana Bölge Adliye Mahkemesi yargı çevresi Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Niğde'den, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi yargı çevresi ise Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Kütahya ve Yalova'dan oluştu.

Öte yandan HSK 1. Dairesi, terör ve anayasal suçlarla ilgili açılan davalara bakan mahkemelerin iş yoğunlukları, bu mahkemelerde görülen davaların nitelikleri ve kapsamı nedeniyle bu suçlara bakmak üzere ilave ihtisas mahkemelerinin belirlenmesi gerektiğine de karar verdi. 1. Daire, Ankara 25, İstanbul 32, 33, 34, 35, 36 ve 37, İzmir 17 ve Van 5. Ağır Ceza Mahkemeleri'ni de terör ve anayasal suçlarla ilgili davalara bakmakla görevlendirdi. Bu mahkemeler FETÖ ve darbe suçundan açılan davalara da bakacak.

Temyiz süresi uzuyor

BAM ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin (BİM) işleyeşindeki sorunların giderilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişilik yapılmasına dair kanun da yürürlüğe girdi. Buna göre BAM ve BİM daireleri arasındaki iş bölümünü HSK belirleyecek. İstinaf ve temyiz incelemesi sırasında yürütmenin durdurulması istemleri hakkında verilen kararlar kesin olacak.

BAM ceza dairesinde duruşma başladığında, görevlendirilen üye inceleme raporu, ilk derece mahkemesinin gerekçeli hükmü ve ilk derece mahkemesinde dinlenilen tanıkların ifadelerini içeren tutanaklar ile keşif tutanakları ve bilirkişi raporunu okumayacak, anlatacak. Böylece yargılamanın uzamasının önüne geçilecek. Kanunla temyiz istemi süresi de 15 güne uzatıldı.

TÜRKER KARAPINAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber