İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YÖK, 75 yaş düzenlemesinin detaylarını açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Aralık 2017 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK, 75 yaş düzenlemesinin detaylarını açıkladı

Yükseköğretim Kurulu, öğretim üyelerinin 75 yaşına kadar sözleşmeli olarak çalışabilmesine imkan sağlayan kanuni düzenlemenin detaylarına dair usul ve esasları açıkladı.

1 Temmuz 2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öğretim üyelerinin emeklilik yaş hadleri ile ilgili düzenleme yapıldı.

Kanuni düzenleme neticesinde; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 30 uncu maddesi; "Geçici 55 inci maddenin ikinci fıkrası hükmü saklı kalmak kaydıyla, yaş haddini dolduracakları tarihten önce başvurmuş olup sözleşme tarihi itibarıyla öğretim üyesi kadrolarında bulunanlardan yükseköğretim kurumlarınca belirlenen bölüm ve programlarda görevlerinde kalmalarında fayda görülenler, yükseköğretim kurumunun teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile emeklilik yaş hadlerini doldurdukları tarihten itibaren, yetmiş beş yaşını geçmemek üzere emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanıncaya kadar birer yıllık sürelerle sözleşmeli olarak çalıştırılabilirler. Bunlarla, net tutarı, en son bulundukları kadroları için öngörülmüş olan gösterge, ek gösterge, taban ve kıdem aylıkları, üniversite ödeneği, yükseköğretim tazminatı, eğitim öğretim ödeneği, geliştirme ödeneği, makam ve görev tazminatları ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinde belirlenmiş olan ek ödemenin toplamından ilgili mevzuatı uyarınca vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarı geçmemek üzere belirlenecek ücret üzerinden sözleşme yapılır. Bunların sigortalılık veya iştirakçilik ilişkisi önceki kadro unvanları esas alınmak suretiyle devam ettirilir. Öğretim üyelerinin tabi olduğu yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hükümler bu şekilde çalıştırılanlar hakkında da uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir." şeklinde değiştirildi.

Bunun üzerine; 24 Ağustos 2017 tarihli haberimizde; yasal düzenlemede ifade edildiği gibi öğretim üyelerinin bu hüküm ışığında 75 yaşına kadar çalışabilmeleri için Yükseköğretim Kurulunca bazı öncelikli alanların (bölüm ve programların) belirlenmesi ve üniversitelerle paylaşılması gerektiğini ifade etmiş, öğretim üyelerine ödenecek ücret tutarları ile ilgili usul ve esasların Yükseköğretim Kurulunca belirlenerek uygulamanın yakın zamanda hayata geçmesinin beklendiği gündeme taşımıştık.

Haberimizin üzerinden üç aydan fazla bir süre geçtikten sonra "Yükseköğretim Kurumlarında Emeklilik Yaş Haddini Doldurmuş Öğretim Üyelerinin Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar"ı Yükseköğretim Kurulu 07 Aralık 2017 tarihi itibarıyla hayata geçirdi.

Usul ve esaslara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu kapsamda;

1- Üniversite senatoları tarafından emeklilik yaş hadlerini doldurmuş öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak çalışabilmelerine yönelik nesnel ve objektif kriterler belirlenecek ve öğretim üyelerine duyurulacaktır.

2- Yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri, sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaatlarını, yaş haddini doldurmadan en az üç ay önce kadrosunun bulunduğu bölüm başkanlığına, dekanlığa veya enstitü/yüksekokul/konservatuvar müdürlüğüne yapacak.

3- Üniversite Senatoları tarafından belirlenecek kriterleri sağlayan öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak çalıştırılma teklifleri ilgili üniversite kurullarının olumlu görüşüne bağlı olarak Yükseköğretim Kuruluna gönderilecek. Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında uygun görülenler sözleşmeli olarak çalışabilecek.

4- Öğretim üyeleri ile üniversiteler arasında, net tutarı, en son bulundukları kadroları için öngörülmüş olan gösterge, ek gösterge, taban ve kıdem aylıkları, üniversite ödeneği, yükseköğretim tazminatı, eğitim-öğretim ödeneği, geliştirme ödeneği, makam ve görev tazminatları ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesinde belirlenmiş olan ek ödemenin toplamından ilgili mevzuatı uyarınca vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarı geçmemek üzere belirlenecek ücret üzerinden sözleşme yapılacak.

5- Sözleşmeli olarak çalışacak öğretim üyelerinin herhangi bir idari görevi olamayacak.

6- Sözleşmeli öğretim üyeleri hakkında kadrolu öğretim üyelerinin tabi olduğu izin hakları, yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hükümler aynen uygulanacak.

7- Sözleşmeli öğretim üyeleri düzenlemesi 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde zaten emeklilik yaş haddi 75 olduğu için geçici düzenlemenin sona erdiği 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanamayacak.

8- 01/07/2017 tarihi ile bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarih arasında yaş haddinden dolayı emekli olan öğretim üyeleri, bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde emekli oldukları yükseköğretim kurumlarında sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaat edebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber